ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ          22 ΜΑΡΤΙΟΥ

22 Μαρτίου- Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1992, είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης και υπενθύμισης της σημασίας και της σπουδαιότητάς του για τον άνθρωπο. Τα αποθέματα νερού διαρκώς μειώνονται λόγω τις κλιματικής αλλαγής, της αύξησης του πληθυσμού και της υπερχρήσης. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη διαχείρισης των υδατικών πόρων με υπευθυνότητα και βιώσιμο τρόπο.

«Το νερό είναι η ψυχή του κόσμου μας. Από την υγεία και τη διατροφή, έως την εκπαίδευση και τις υποδομές, το νερό είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πτυχή της ανθρώπινης επιβίωσης και ευημερίας, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία κάθε έθνους. Αλλά σταγόνα-σταγόνα, αυτή η πολύτιμη ψυχή δηλητηριάζεται από τη ρύπανση και αποστραγγίζεται από την  υπερβολική χρήση, με τη ζήτηση νερού να αναμένεται να υπερβεί την προσφορά κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας». Μήνυμα του  Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα OHE , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού το 2023.

 

Η Παγκόσµια Ηµέρα Νερού 2024 έχει ως θέμα της το «Νερό για την Ειρήνη» και  αφιερώνεται από τα Ηνωµένα Έθνη στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την ισότιµη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε υδάτινους πόρους, ώστε το νερό να γίνει ο καταλύτης για έναν πιο ειρηνικό κόσµο.

Με ορατό τον κίνδυνο της έλλειψης νερού -εξηγεί η Οντρεϊ Αζουλάι, Γενική Διευθύντρια της UNESCO- αυξάνονται οι τοπικές ή περιφερειακές συγκρούσεις για τον έλεγχο του σε περιόδους ξηρασίας. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, πρέπει να δράσουμε γρήγορα όχι μόνο για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων, αλλά και για την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως στόχο να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι στη Γη θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής έως το 2030.