Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΩΣ «ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ»

εθελοντισμος 3Η αίσθηση της προσφοράς, οι ανιδιοτελείς πράξεις, η επικοινωνία με τον κόσμο, η αξιοποίηση, ακόμα και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η πνευματική ανάπτυξη και ευημερία, η ενασχόληση με κάτι ουσιώδες, και πολλά ακόμα, επιτυγχάνονται με τον εθελοντισμό. Μία δράση μη κερδοσκοπική, ένας τρόπος ζωής που ο κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να ακολουθεί.

Ο εθελοντισμός, μας ευαισθητοποιεί και μας βοηθάει παράλληλα να κατανοήσουμε καλύτερα και βαθύτερα την συνολική έννοια της προσφοράς. Με τον εθελοντισμό οι άνθρωποι γίνονται επιπλέον, αυτόματα, καλύτεροι και νιώθουν κάτι ξεχωριστό το οποίο τους ωθεί να συνεχίσουν. Μέσα από αυτές τις πράξεις το άτομο μαθαίνει την ειρηνική συνύπαρξη, τον σεβασμό και την ισότητα. Ανταλλάζει απόψεις και ιδέες, γνωρίζει τα πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου και συνάμα αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι η αφιέρωση του χρόνου του για έναν κοινωφελή σκοπό. Μέσα από αυτόν (τον εθελοντισμό) ο καθένας μαθαίνει τα όριά του και τις ικανότητές του, ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές του εαυτού του και του χαρακτήρα καθώς επίσης και συμβάλλει στην διαμόρφωση της καλύτερης πλευράς του αλλά και αποβάλλει τον εγωισμό του και γίνεται καλύτερο ον.

Είναι μία δράση που στηρίζεται στην ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και στις καλές μας προθέσεις. Είναι ένας ενεργός τρόπος παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η προσπάθεια λοιπόν μιας μάζας ανθρώπων με ενσυναίσθηση και κίνητρο την αγάπη, την συμπόνια, την προσφορά και όχι το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις ικανότητες τους και συμπαραστέκονται και κάνουν το παν για να συμβάλλουν και εκείνοι στην οργάνωση μιας πιο δίκαιης και ίσης κοινωνίας.

Αν λοιπόν θέλεις και εσύ να αποτελέσεις μία αχτίδα ελπίδας για το μέλλον της ανθρωπότητας, μπορείς να συμβάλλεις με μία ανιδιοτελή πράξη, τον εθελοντισμό.

 

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σημαντικό και τεράστιο έργο επιτελούν εκατομμύρια εθελοντές σε όλο τον κόσμο, ταγμένοι στην υπηρεσία του συνανθρώπου τους, συχνά  με κίνδυνο της ζωής τους.                                                                                                                                                                                                                     Βλάχου Αθανασία, Γ1  -    Γκόβα Μυρτώ , Γ1