Σχολικός εκφοβισμός

Bullying ονομάζουμε τον εκφοβισμό, δηλαδή, τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ατόμων σε μια ομάδα. Γενικά, το bullying είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε κάθε είδους κοινωνική ομάδα με διάφορους τρόπους, διακριτούς και μη. Στα σχολεία, δυστυχώς, έχει εξακριβωθεί πως πληθώρα παιδιών αντιμετωπίζει δυσάρεστες συμπεριφορές από τους συνομήλικους και παίρνει δυσκολίες σε ορισμένες συναναστροφές με αυτούς. Ο κύριος λόγος που το bullying συναντιέται στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, είτε όντας θύτες είτε θύματα, είναι η λανθασμένη ανατροφή των παιδιών στο σπίτι. Πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με την ψυχολογία θεωρούν το bullying ως έναν τρόπο έμμεσης έκφρασης ψυχολογικών προβλημάτων και πιο συγκεκριμένα «έκρηξη μη ευχάριστων συναισθημάτων» τα όποια προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον. Ουσιαστικά, ένας θύτης που εκφοβίζει τους συνομήλικους του ή απλά άτομα τα όποια κρίνει ο ίδιος ως πιο ευάλωτα το κάνει για να λάβει προσωπική ικανοποίηση, την επιβεβαίωση και την προσοχή που δεν έλαβε στο σπίτι του ή και γενικότερα ο απώτερος σκοπός του είναι να μειώσει τους άλλους για να νιώσει υπεράνω ο ακόμη πιο μειωμένος εαυτός του.

Συνεπώς, το γεγονός αυτό αποδεικνύει την παλιά παροιμία που λέει «τα φαινόμενα απατούν» και σημαίνει πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την επιθετικότητα του θύτη.

Ευτυχώς, έχουν βρεθεί τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσης τέτοιου είδους προβλημάτων και ιδιαίτερα στο δικό μας σχολείο προσπαθούμε το καλύτερο για να τα φέρουμε εις πέρας. Αρχικά, επιβάλλεται να υπάρχει κάποιος ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός σε κάθε σχολείο και να αναλαμβάνει τον έλεγχο και την εξασφάλιση της ψυχικής (και κατ” επέκταση τη σωματική) υγεία των μαθητών. Επιπλέον, θα πρέπει σίγουρα να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος ο οποίος, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής χρειάζεται ευρύτερη ψυχολογική υποστήριξη, να μπορεί να ενημερώσει τους γονείς ή τους κηδεμόνες και να τους συμβουλέψει αναλόγως το πώς πρέπει να πράξουν. Τέλος, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του σχολείου μας είναι η Ομάδα Σχολικής Διαμεσολάβησης η όποια αποτελείται από ορισμένους μαθητές κατάλληλα εκπαιδευμένους ώστε να είναι ικανοί να αναλάβουν την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών του σχολείου. Κατά τη γνώμη μου το bullying είναι ένα φάσμα το οποίο πρέπει να ελαττωθεί όσο περνάει από το χέρι του σχολείου.

Έτσι, είναι σημαντικό να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να κατατροπώσουμε αυτό το άσχημο κοινωνικό φαινόμενο και να βελτιωθούμε ως κοινωνία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης