Το λευκό πουλί

 Νίκος Μητροβασίλης & Ιάσονας Μακ Κον Όλα

Στις 13/3 το σχολείο μας παρακολούθησε στον κινηματογράφο την ταινία «Λευκό Πουλί». Στο «Λευκό πουλί» μάθαμε για την ιστορία της Σάρας, μιας νεαρής εβραιοπούλας, που υπό άλλες συνθήκες η καταγωγή της δεν θα είχε καμία απολύτως σημασία, η οποία ζούσε σε ένα μικρό χωριό της Γαλλίας. Μια καθημερινή κοπέλα με αγάπη για διάβασμα και τα μαθήματά της στο σχολείο, έχει δύο αγαπημένες φίλες και μια απολύτως φυσιολογική ζωή. Όλα θα αλλάξουν ωστόσο όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισέλθουν στο μικρό χωριό και στο σχολείο της. Από εκείνη την στιγμή θα παρακολουθήσουμε τη φυγάδευσή της από ένα σιωπηλό συμμαθητή της, τον Τζούλιαν. Ένα μαθητή που όλοι αποκαλούσαν «σακάτη» γιατί είχε παραμορφωμένα από την πολιομυελίτιδα πόδια και έτσι του είχαν δώσει το κοροϊδευτικό όνομα Τουρτό.

Η Σάρα βρίσκει καταφύγιο στον αχυρώνα της οικογένειας του Τζούλιαν που με τη δική τους φροντίδα, περιποίηση και αμέριστη αγάπη αλλά και τις αναμνήσεις της από τους γονείς της που τόσο πολύ της λείπουν, καταφέρνει να επιβιώσει. «Το κακό θα πάψει μόνο όταν οι καλοί άνθρωποι θα αποφασίσουν να το σταματήσουν», θα πει η Βιβιέν στη Σάρα σε μία από τις καθημερινές της επισκέψεις στον αχυρώνα. Και αυτό πυροδοτεί στη Σάρα ενοχές για τον τρόπο που τόσο καιρό φερόταν και η ίδια στον Τζούλιαν και θα μετανιώσει για την απάθειά της σε όλα τα περιστατικά τραμπουκισμού του από τους υπόλοιπους συμμαθητές.

Η ταινία ήταν υπέροχη  και μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε πόσο δύσκολα ήταν την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για τις χώρες που βρίσκονταν υπό τη ναζιστική κατοχή, και ιδιαίτερα οι Εβραίοι.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης