Εθελοντής: ο ήρωας που κοιμάται μέσα μας

Ναταλία Βάδη

Εθελοντισμός σημαίνει ανθρώπινη αξία και εθελοντής είναι ο «αφανής ήρωας» που συμβάλλει στο να κάνει την καθημερινότητα ορισμένων ανθρώπων πιο εύκολη, πιο όμορφη, δίνοντας ελπίδα και κίνητρα να συνεχίσουν στη ζωή. Στις δύσκολες συνθήκες της σημερινής κοινωνίας οι εθελοντές διαφοροποιούνται από αυτούς με τα θλιμμένα, σκυφτά κεφάλια που κυκλοφορούν, δίχως όνειρα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Είναι αυτοί που θα χαρίσουν απλόχερα και ανυστερόβουλα το χαμόγελό τους, ένα καλό λόγο, μία κίνηση προσφοράς. Σίγουρα δεν φοράνε στολές υπερ-ηρώων ή κάπες, αλλά η δύναμή τους είναι εσωτερική και ανυπέρβλητη! Είναι αυτοί που δεν χάνουν το κουράγιο τους και πολεμούν ενάντια στον ατομικισμό και στον εγωισμό που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Όλοι έχουμε μέσα μας έναν τέτοιο ήρωα που κοιμάται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τον ξυπνήσουμε, κάνοντας τη δική μας εσωτερική επανάσταση.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι: «Διδάσκεται ο εθελοντισμός;». Είναι  γεγονός ότι ο εθελοντισμός δεν είναι κάτι θεωρητικό, κάτι που μπορεί να το αποκτήσει κανείς διαβάζοντας άρθρα στον καναπέ του σπιτιού του ή παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Είναι μία βαθιά βιωματική πράξη. Μέσα από τη διαδικασία της δράσης έρχεται η προσωπική ανάπτυξη, η κοινωνική ευαισθητοποίηση, η γνώση για τον περιβάλλοντα κόσμο και η κατανόηση του εαυτού μας και του άλλου.

Βασική προϋπόθεση άσκησης εθελοντισμού είναι να πούμε: «Θέλω!».Για να αναδειχθεί ο εθελοντής που κρύβουμε μέσα μας, χρειάζεται να καλλιεργήσουμε μόνοι μας το αίσθημα του αλτρουισμού και της ανιδιοτέλειας, ερχόμενοι σε επαφή με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άλλοι, έτσι ώστε να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση και συμπόνια. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και μία μικρή βοήθεια από μέρους μας μπορεί να αλλάξει τη ζωή του άλλου.

Για να γίνει κανείς εθελοντής, δεν χρειάζεται να αρχίσει από κάτι μεγάλο. Αρκεί να βρει έναν τομέα στον οποίο θα ήθελε να αφοσιωθεί και ο οποίος θα ικανοποιεί τα ενδιαφέροντά του. Μπορεί να είναι από κάτι απλό και καθημερινό, όπως να βοηθήσει έναν συμμαθητή του που δυσκολεύεται σε κάποιο μάθημα, μέχρι και να συμμετάσχει σε κάποια οργανωμένη δράση.

Συνεπώς, ο καθένας από εμάς μπορεί να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό δίνοντας πραγματική υπόσταση στη λέξη «άνθρωπος».

Πηγές

Νοιαζομαι και Δρω (χ.χ.). Εθελοντισμός. Διαθέσιμο εδώ. Προσπέλαση 4/12/2021.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Γραφείο Διασύνδεσης (χ.χ.). Εθελοντισμός. Προσπέλαση 4/12/2021.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης