Το ημερολόγιο του εθελοντισμού

        της Βασιλικής Ματζαρλή 

                                                                                                                 12 Φεβρουαρίου 2021

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

έχω χάσει τον εαυτό μου. Αυτή η ρουτίνα που έχει κατακλύσει τη καραντίνα με έχει καταστρέψει. Ξυπνάω, κοιτάω μια οθόνη, κοιμάμαι. Εξαιτίας αυτής της επανάληψης δεν έχω όρεξη για τίποτα. Ό,τι με ενδιέφερε, πλέον μου είναι αδιάφορο. Για να καταλάβεις, εχθές πήγα σε ένα από τα αγαπημένα μου μέρη της πόλης. Έμεινα μόλις 5 λεπτά να δω τη θέα και ύστερα έφυγα. Θεώρησα πως ήταν κάτι ανούσιο, ότι σπαταλάω τον χρόνο μου. Πού πήγαν οι μέρες που καθόμουν με τις ώρες να θαυμάζω τη θέα; Τέλος πάντων. Τώρα τελευταία, επίσης, δε μπορώ να κοιμηθώ. Αν, βέβαια, σταθώ τυχερή και κοιμηθώ για λίγες ώρες, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξυπνήσω νωρίς το πρωί χωρίς κανέναν λόγο. Τέλος, πρόσφατα παρατήρησα κάτι που μου προκαλεί την μεγαλύτερη δυνατή ενόχληση. Αισθάνομαι τελείως περιττή. Ότι δεν προσπαθώ για κανένα σκοπό. Ότι δε προσφέρω τίποτα.

 

28 Μαΐου 2021

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Επέστρεψα! Ξέρω, ξέρω, δε σου έγραψα για πολύ καιρό, αλλά ήταν για καλό. Τον τελευταίο καιρό, όπως ξέρεις, η ψυχολογική μου κατάσταση δεν ήταν και η καλύτερη, γι” αυτό αποφάσισα να αναλάβω δράση. Μετά από αρκετή σκέψη κατέληξα στο εξής: θα στραφώ εθελοντισμό! Γιατί επέλεξα τον εθελοντισμό και όχι μια άλλη ασχολία; Γιατί είμαι σίγουρη πως μέσω της προσφοράς θα ξαναβρώ τον εαυτό μου. Η συμμετοχή σε μια συλλογική προσπάθεια, θα σπάσει τη ρουτίνα. Θα μου δώσει έναν απώτερο σκοπό. Ανυπομονώ να αρχίσω αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής μου!

 

13 Ιουνίου 2021

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

μπορώ με σιγουριά να δηλώσω πως είμαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ. Ωστόσο, πριν σου πω τα δικά μου, θέλω να σε ενημερώσω για το έργο μου. Όπως γνωρίζεις, η πανδημία δεν άφησε πολλά περιθώρια για την πνευματική ανάπτυξη αρκετών νέων, καθώς έπρεπε να αντεπεξέλθουν με τις δυσκολίες της ψηφιακής εκπαίδευσης. Έτσι, οι μαθητές έχασαν την επαφή τους με τον πολιτισμό, κάτι που είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο. Εδώ, όμως παρεμβαίνουμε εμείς. Συγκεκριμένα, η ομάδα μας οργανώνει διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, με μοναδικό σκοπό την ένωση των νέων με τον πολιτισμό. Μέσω αυτών, μας δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, αλλά και να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας. Αυτή η προσπάθεια συντελεί στη δημιουργία πολλών εμπειριών και γνώσεων. Ο εθελοντισμός, επίσης, αναπτύσσει τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες μας, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθά να ανακαλύψουμε άλλες.

Για το τέλος άφησα το πιο σημαντικό! Η εθελοντική εργασία βελτίωσε σημαντικά τη ψυχολογική μου κατάσταση. Βλέπεις, η αίσθηση της προσφοράς μου έδωσε ένα κίνητρο να συνεχίσω, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση μου. Όταν είσαι μέλος σε μια ομάδα, θα κληθείς να αντιμετωπίσεις πρωτόγνωρες – για σένα – καταστάσεις. Έτσι, όμως, μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Ανακαλύπτεις καινούργια ενδιαφέροντα και ασχολίες. Τέλος, η χαρά που προκαλείς σε αυτούς που βοηθάς, δε μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης