SPECIAL OLYMPICS

του Δημήτρη Μπακιρτζή

Οι «Special Olympics» αποτελούν την κορυφαία παγκόσμια αθλητική δράση για άτομα με κάποια νοητική αναπηρία. Η διεξαγωγή τους συμβαίνει ανά δύο χρόνια και περιλαμβάνουν θερινούς και χειμερινούς αγώνες. Έχουν αναγνωριστεί από την Διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή και για αυτό επιτρέπεται η χρήση της λέξης «Olympics» στον τίτλο της διοργάνωσης. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ο σκοπός τους είναι η σωματική και φυσική άσκηση, καθώς και η ανάπτυξη αυτοσεβασμού προς τα συγκεκριμένα άτομα.

Η ίδρυση του οργανισμού έγινε το 1968 από την Αμερικανίδα Γιούνις Κένεντι Σράιβερ και το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης ιδρύθηκε το 1987. Η διεξαγωγή των πρώτων Παγκόσμιων Θερινών Αγώνων «Special Olympics» συνέβη το καλοκαίρι του 1968 στην πόλη του Σικάγο. Τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης, οι αγώνες λάμβαναν χώρα αποκλειστικά σε αμερικάνικα εδάφη.

Οι «Special Olympics» δεν πρέπει να συγχέονται με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς αυτοί αφορούν άτομα με κάθε είδους αναπηρία. Επίσης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες για να συμμετάσχει κανείς χρειάζεται να «πιάσει» το κατώτατο όριο του αγωνίσματός του, ενώ στους «Special Olympics» η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Το λογότυπο των «Special Olympics» βασίζεται στο γλυπτό “Χαρά και Ευτυχία σε «Όλα τα Παιδιά του Κόσμου» του Zurab Tsereteli. Αυτό το λογότυπο έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις και με την πάροδο των χρόνων  αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο ανάπτυξης, εμπιστοσύνης και ευτυχίας μεταξύ όλων των παιδιών και ενηλίκων που έχουν κάποιου είδους αναπηρία, οι οποίοι μαθαίνουν να τελειοποιούν τις δεξιότητές τους.

Ιστότοπος των Special Olympics: http://www.specialolympicshellas.gr/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης