Editorial

 Από τη Ναταλία Βάδη

Το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς είναι πολύ σημαντικό για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, καθώς την περασμένη χρονιά κληθήκαμε να ανταποκριθούμε και να προσαρμοστούμε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Το γεγονός αυτό έφερε στο φως το ζήτημα της ελευθερίας του ανθρώπου, τα όρια του περιορισμού του και την κοινωνική αποστασιοποίηση ως αναγκαία συνθήκη. Ειδικότερα οι μαθητές, σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, χρειάστηκαν να στερηθούν τους φίλους τους και το σχολείο ως φυσικό χώρο αλληλεπίδρασης με ανεπιθύμητα, συχνά, αποτελεσμάτα στον ψυχισμό τους.

Η νέα σχολική χρονιά χαρακτηρίζεται από την επαναφορά της μαθητικής κοινότητας στη αυθεντική της μορφή. Οι μαθητές της πρώτης λυκείου αλλάζουν βαθμίδα εκπαίδευσης και το γεγονός αυτό πυροδοτεί νέα συναισθήματα, νέες προκλήσεις, αλλά και φόβους και αβεβαιότητα για το μέλλον. Το λύκειο αποτελεί το τελευταίο στάδιο της σχολικής ζωής και, παράλληλα, των καλύτερων χρόνων του ανθρώπου. Όμως αυτή η γλυκιά αίσθηση της αλλαγής στη νέα βαθμίδα διαρκεί μόλις μερικές εβδομάδες, μέχρι να συνηθίσουμε σε αυτό το νέο περιβάλλον. Έπειτα, η φλόγα που έχει ανάψει μέσα μας σβήνει και η χρονιά γίνεται μία ακόμα τάξη στο σχολείο.

Η παρούσα χρονική στιγμή, καθώς πλησιάζει το τέλος του 2021, μας βρίσκει όλους αφενός να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και αφετέρου να θέτουμε νέες αρχές και καινούριους στόχους για το 2022 που έρχεται.

Τι είναι, όμως, η νέα αρχή; Η νέα αρχή είναι μία υπόσχεση που δίνουμε στον εαυτό μας να κοιτάμε μόνο μπροστά. Η νέα αρχή είναι μία νέα ευκαιρία, είναι το πρώτο βήμα που κάνει κάποιος με πίστη, για να αποδείξει στους άλλους αλλά και πρωτύτερα στον εαυτό του ότι είναι αρκετά ικανός για να πετύχει τους στόχους και τα όνειρά του. Ωστόσο, η νέα αρχή είναι και το «βουνό» από τις καινούργιες υποχρεώσεις που προκύπτουν, καθώς και την πολλή δουλειά που μας περιμένει. Παρ’όλο που αυτό πολλές φορές μας βαραίνει καθώς έχουμε να κάνουμε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο, καλούμαστε να πάρουμε την απόφαση να ανέβουμε το πρώτο σκαλί με πίστη. Η σκάλα μεγάλη, όμως το πρώτο βήμα είναι το πιο σημαντικό, γιατί όπως είπε και ο Καβάφης:

Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει
νά’σαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο
πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.

Εξάλλου, δεν μπορείς να πας πίσω και να αλλάξεις την αρχή. Μπορείς όμως να ξεκινήσεις από εκεί που είσαι και να αλλάξεις το τέλος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης