Euro: η συμβολή του σε περιόδους κρίσης

του Δημήτρη Μπακιρτζή

Το 2021 άφησε πίσω του πολλά σπουδαία γεγονότα και ένα από αυτά ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που διεξήχθη το καλοκαίρι του έτους. Διοργανωτής του ήταν η UEFA και είχε την ονομασία Euro 2020 γιατί ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2020. Δυστυχώς λόγω της έξαρσης της πανδημίας μεταφέρθηκε ένα χρόνο μετά (11 Ιουνίου- 11 Ιουλίου 2021). Παρόλα αυτά διατήρησε την ονομασία ως Euro του 2020. Νικητής του πρωταθλήματος αναδείχθηκε η ομάδα της Ιταλίας, η οποία αναμετρήθηκε στον τελικό με την Αγγλική ομάδα στο στάδιο Wembley. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια έληξε 1-1 και η Ιταλία διεκδίκησε τον τίτλο του πρωταθλητή στην φάση των πέναλτι.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν πραγματοποιήθηκε σε μια μόνο χώρα, αλλά οι αγώνες διεξήχθησαν σε πολλά κράτη για τον εορτασμό των 60ων γενεθλίων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Επίσης αυτή η απόφαση είχε και οικονομικά συμφέροντα και δέχτηκε πολλές αντιδράσεις από όλη την Ευρώπη. Οι χώρες στις οποίες διεξάχθηκαν οι αγώνες ήταν η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία, η Ρουμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σκωτία και η Δανία.

Το Euro αποτέλεσε την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης και όλοι οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου ανυπομονούσαν να το δουν ακόμα και με έναν χρόνο καθυστέρηση. Το συγκεκριμένο Euro  ήταν γεμάτο εκπλήξεις καθώς και συγκλόνισε όλους τους θεατές τους. Πολλοί το αναγνωρίζουν ως ξεχωριστό από αυτά που προηγήθηκαν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Ήταν ένας τρόπος όλοι οι άνθρωποι να ξεχαστούν και να βρεθούν με τους φίλους τους για την παρακολούθηση αυτού του σπουδαίου γεγονότος. Επιπλέον η αναμονή για αυτό το Euro ήταν ιδιαίτερα έντονη καθώς είχαν περάσει τρία δύσκολα χρόνια από την διεξαγωγή του Μουντιάλ. Τέλος πολλά ανερχόμενα αστέρια του ποδοσφαίρου θα έκαναν την πρώτη τους παρουσία σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση και ο κόσμος ήθελε να δει τις επιδόσεις τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες και πολλοί ακόμα έκαναν αυτό το Euro τόσο ξεχωριστό και ταυτόχρονα αξέχαστο.

Με το καινούργιο έτος η αναμνήσεις του θεαματικού Euro μένουν στο παρελθόν και εμφανίζονται καινούργιες καθώς τον χειμώνα του 2022 θα πραγματοποιηθεί το Μουντιάλ στο Qatar της Αραβίας. Το Μουντιάλ χαρακτηρίζεται ως η πιο σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση όλου του κόσμου καθώς δεν περιορίζεται στα όρια της Ευρώπης αλλά αποκτάει διεθνή χαρακτήρα. Είναι ένα σπουδαίο γεγονός και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι από κάθε γωνιά του πλανήτη ανυπομονούν για την διεξαγωγή του. Κανονικά οι αγώνες γινότανε το καλοκαίρι αλλά φέτος γίνεται μια εξαίρεση καθώς η περιοχή στην οποία διεξάγεται έχει υψηλές θερμοκρασίες και οι παίχτες δεν είναι σε θέση να αγωνιστούν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Επιπλέον υπάρχει μια οδυνηρή ιστορία πίσω από την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου Μουντιάλ. Στην προσπάθεια κατασκευής γηπέδων, στα οποία  θα διεξαχθούν οι αγώνες σημειώθηκαν 5.927 θάνατοι εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, κατά την περίοδο 2011-2022. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και κατακριτέο από όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά οι διαδικασίες και τα αποτελέσματα των αγώνων: εδώ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης