Archive for: Φεβρουαρίου 14th, 2014

Editorial

Η Ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. κατά το α’ εξάμηνο του 2014, καθώς και οι ευρωεκλογές τον προσεχή Μάη, ήταν η αφορμή για να δρομολογήσουμε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα στο ΓΕ.Λ. Ανατολής, με περιεχόμενο ευρωπαϊκό. Πιο συγκεκριμένα, το εγχείρημά μας ήταν η αναβίωση και επαναλειτουργία του μαθητικού εντύπου Ανατολικός Παλμός που κυκλοφόρησε στο σχολείο μας από το 2008 ως το 2010 και απέσπασε μάλιστα ειδικό έπαινο στον 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Αυτή τη φορά, εκδίδουμε σε ηλεκτρονική μορφή με μια συντακτική ομάδα 40 ατόμων από την Α και Β τάξη του Λυκείου μας. Η σύλληψη της ιδέας τόσο απλή και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους μαθητές μαζική, κάτι που αντιβαίνει στην κοινή άποψη ότι οι νέοι σήμερα αδιαφορούν για θέματα που σχετίζονται με θεσμούς, με ζητήματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, με συλλογικότητα.

Το 1ο τεύχος μας λοιπόν, βγαίνει σήμερα, 14 του Φλεβάρη και καταπιάνεται με τη γνωριμία μας με τους εταίρους της Ε.Ε., με βασικές ευρωπαϊκές δομές, περιλαμβάνει συνεντεύξεις, όπως επίσης και προσωπικές απόψεις των μαθητών σχετικά με το ρόλο της Ε.Ε., τον ευρωσκεπτικισμό κ.α. Τέλος, δημοσιεύουμε τα πρώτα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που θα διαρκέσει μέχρι αρχές Μαΐου, με θέμα «πόσο Ευρωπαίοι είμαστε;» . Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Είμαστε πολύ περήφανοι για το πρώτο μας τεύχος, δημιούργημα συλλογικό και με εφηβικό ενθουσιασμό. Ελπίζουμε να το απολαύσετε κι εσείς!

Οι αρχισυντάκτες

Μέμου Χριστίνα

Χρήστου Περικλής

Πόσο Ευρωπαίοι είμαστε;

των μαθητριών Βάρφη Χριστίνας, Κύρκου Γλυκερίας, Σκουτελιά Έλλης, Φώτη Νεφέλης και του μαθητή Πολυχρονιάδη Ορέστη

Μετά τη πραγματοποίηση ερωτηματολογίου με θέμα τη γνώση των μαθητών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μαθητές αριθμού εξήντα εννιά ατόμων, προέκυψαν μέχρι στιγμής τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στους μαθητές ήταν ποιος είναι ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι σαράντα επτά μαθητές απάντησαν το Ode To Joy του φημισμένου καλλιτέχνη Beethoven, οι δεκαέξι το Four Seasons του Vivaldi και οι υπόλοιποι πέντε το The Nutcracker Suite του Tchaikovsky.

Η δεύτερη ερώτηση που απαντήθηκε ήταν ποια ημέρα έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή ημέρα, στην οποία οι είκοσι εννιά μαθητές απάντησαν στις εννιά Μαΐου, οι είκοσι δύο στις πέντε Μαΐου και οι δέκα οχτώ στις τέσσερις Απριλίου.

Πόσα αστέρια έχει η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η τρίτη ερώτηση, στην οποία οι πενήντα τέσσερις μαθητές απάντησαν ότι έχει δώδεκα αστέρια, οι δώδεκα μαθητές ότι έχει δεκαπέντε αστέρια και οι τρεις μαθητές ότι έχει δέκα αστέρια.

Τέταρτη ερώτηση ήταν πότε δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία απαντήθηκε από τους σαράντα έξι ότι δημιουργήθηκε το 1952, από τους δέκα εφτά το 1970 και από τους έξι το 1995.

Η πέμπτη ερώτηση που τέθηκε και απαντήθηκε ήταν πότε μπήκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι πενήντα ένας μαθητές απάντησαν το 1981, οι έντεκα μαθητές το 1989 και οι επτά μαθητές το 1975.

Έκτη ερώτηση ήταν πόσα είναι τα μέλη – κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι τριάντα επτά απάντησαν 28, οι είκοσι επτά 26 και οι πέντε 18.

Η έβδομη ερώτηση ήταν πού εδρεύει το Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία οι εξήντα δύο μαθητές απάντησαν στις Βρυξέλλες, οι τέσσερις μαθητές στο Λουξεμβούργο και οι δύο στο Βερολίνο.

Όγδοη ερώτηση για το ερωτηματολόγιο μας ήταν ποιος παρέχει την πολιτική καθοδήγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία οι είκοσι δύο απάντησαν  ο Πρόεδρος, οι τριάντα το Συμβούλιο και οι δέκα επτά τα Κράτη – Μέλη.

Στην ένατη ερώτησή μας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρούν ότι μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια χώρα η οποία προστατεύει τις μειονότητες, ακόμη κι αν η πλειοψηφία θα ήθελε να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στις μειονότητες.

Τέλος, δέκατη και τελευταία ερώτηση που τέθηκε ήταν κατά πόσο ενδιαφέρεται ο κάθε μαθητής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι είκοσι ένας μαθητές απάντησαν ότι ενδιαφέρονται αρκετά, οι δέκα επτά λίγο, οι δώδεκα καθόλου, οι οχτώ πάρα πολύ, οι έξι πολύ και οι πέντε πολύ λίγο.

Το ερωτηματολόγιο θα είναι ανοιχτό ως αρχές Μαΐου. Αναμένουμε τις απαντήσεις σας, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την έρευνά μας!

Γνωρίζω τους εταίρους μου

των μαθητριών Καρασταμάτη Λαμπρινής, Παπαδοπούλου Εύης, Τσουμάνη Στεφανίας και Γούση Βασιλικής

austria

Χώρα: Αυστρία.

Πρωτεύουσα: Βιέννη.

Πληθυσμός: 8.355.260 (εκτίμηση 2009).

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 1995.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Το 7,3% του πληθυσμού είναι Ρωμαιοκαθολικοί, ενώ το 4,3% είναι Προτεστάντες. Περίπου το 12% του πληθυσμού δεν ανήκει σε κάποια εκκλησία ή θρησκευτική κοινότητα, περίπου 180.000 είναι μέλη της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, περίπου 7.300 είναι Εβραΐοι και περίπου 300.000 είναι μέλη διαφόρων Μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Πολιτισμός: Schloss Schönbrunn, τα διάσημα ανάκτορα της Βιέννης.

Σπεσιαλιτέ: Ένα αρκετά δημοφιλές πιάτο στη Βιέννη είναι το Wiener Schnitzel, το γνωστό σε όλους μας σνίτσελ. Το Tafelspitz είναι ένα διαδεδομένο παραδοσιακό πιάτο με βραστό μοσχαρίσιο κρέας.

belgium

Χώρα: Βέλγιο.

Πρωτεύουσα: Βρυξέλλες.

Πληθυσμός: 10.666.866 (εκτίμηση 2008).

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το Βέλγιο ήταν από τα κράτη μέλη που συμμετήχαν στην δημιουργία της Ευρωπαικής Ένωσης στις 23 Ιουλίου του 1952.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Το 75% των κατοίκων ασπάζονται το ρωμαιοκαθολικό δόγμα, το οποίο συνδέεται σε ένα βαθμό με τη βελγική παράδοση ως στοιχείο της βελγικής εθνικής ταυτότητας. Οι Ρωμαιοκαθολικοί ιερείς, 7.000 περίπου, υπηρετούν στις 260 εκκλησιαστικές περιφέρειες, που υπάγονται σε 8 αρχιεπισκοπές. Από τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες ξεχωρίζουν οι Διαμαρτυρόμενοι Χριστιανοί, κυρίως Αγγλικανοί και Ευαγγελικοί (22% περίπου του πληθυσμού). Υπολογίζεται ότι 285.000 (σχεδόν το 2,5% του πληθυσμού) είναι Μουσουλμάνοι και 35.000 Ιουδαίοι.

Πολιτισμός: Το Καμπαναριό της Μπριζ ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Μπριζ (μια θαυμάσια πόλη του Βελγίου). Το Ατόμιουμ στις Βρυξέλλες του Βελγίου ένα από τα πιο παράξενα κτήρια του κόσμου.

Σπεσιαλιτέ: Στο Βέλγιο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τις τηγανητές πατάτες που πωλούνται παντού. Συνοδεύονται με διάφορες σώς ή και με μύδια. Ένα ξεχωριστό πιάτο που ποικίλει σε διάφορες περιοχές του Βελγίου είναι το βοδινό μαγειρεμένο σε μπύρα (La Carbonade Flamande). Πάνω από όλα όμως είναι τα αχνιστά μύδια για τα οποία φημίζονται οι Βέλγοι.

Χώρα: Βουλγαρία.

Πρωτεύουσα: Σόφια.

Πληθυσμός: 7.351.234. (με την απογραφή του 2011)

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2007.

Νόμισμα: Λέβ.

Θρησκεία: Η πλειονότητα των Βουλγάρων (82,6%) είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ο Μουσουλμανισμός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στο βουλγαρικό έθνος, η οποία φτάνει τις 131.000 μέσα στην Βουλγαρία. Τέλος υπάρχει μικρός αριθμός Προτεσταντών, περίπου 25.000 σύμφωνα με την βουλγαρική απογραφή του 2001.

Πολιτισμός: Η πόλη του Μπάνσκου στη Βουλγαρία αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραθεριστικά και χειμερινά θέρετρά της. Το μοναστήρι της Ρίλα (μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Σπεσιαλιτέ: Οι Βούλγαροι συνηθίζουν να συνοδεύουν το φαγητό τους με αλκοολούχα ποτά, για παράδειγμα βουλγαρικά κρασιά, ρακή και ποτό μαστίχα. Συνήθως, ένα βουλγαρικό γεύμα ξεκινά με κάποιο είδος σούπας, για να συνεχίσει με σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο, με βάση κυρίως το κρέας. Η Βουλγαρία παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν καταναλώσεις γιαουρτιού, ενώ έχει γίνει η υπόθεση ότι το γιαούρτι, με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα, έχει τις ρίζες του εδώ, καθώς η χρήση του στην περιοχή χρονολογείται ήδη από το 3000π.Χ.

Χώρα: Γαλλία.

Πρωτεύουσα: Παρίσι.

Πληθυσμός: 65.821.885 (εκτίμηση 2011).

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Γαλλία ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 Ιουλίου του 1952.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Οι κυριότερες θρησκείες που απαντώνται στη Γαλλία είναι η Χριστιανική (Καθολικοί και Διαμαρτυρόμενοι), η Μουσουλμανική και η Εβραϊκή.

Πολιτισμός: Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι. Το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου.

Σπεσιαλιτέ: Coq au Vin ή αλλιώς κόκορας κρασάτος ένα υπέροχο παραδοσιακό γαλλικό πιάτο όπως και το Le Pot au Feu, το δικό μας βραστό.

Χώρα: Γερμανία.

Πρωτεύουσα: Βερολίνο.

Πληθυσμός: 80.327.900 (απογραφή 2011).

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Δυτική Γερμανία ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 Ιουλίου του 1952.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Χριστιανοί, από αυτούς το 33% είναι Προτεστάντες και το υπόλοιπο 33% είναι Καθολικοί.

Πολιτισμός: Ο Καθεδρικός Ναός Κολωνίας (το πιο διάσημο γοτθικό κτίριο της Γερμανίας). Το παραμυθένιο κάστρο Neuschwanstein  (στη νοτιοδυτική Βαυαρία, Γερμανία).

Σπεσιαλιτέ: Το πασίγνωστο hot-dog της Φρανκφούρτης.

Χώρα: Δανία.

Πρωτεύουσα: Κοπεγχάγη.

Πληθυσμός: 5.519.259 (εκτίμηση 2009).

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 1973.

Νόμισμα: Δανική κορόνα.

Θρησκεία: Η επίσημη θρησκεία των Δανών είναι ο Προτεσταντισμός.

Πολιτισμός: Το Κάστρο του Ρόζενμποργκ (στην Κοπεγχάγη). Το παλάτι Fredensborg (στα βόρεια του νησιού Seeland).

Σπεσιαλιτέ: Το Hakkebøf (στα ελληνικά: Ψιλοκομμένη μπριζόλα είναι ένα παραδοσιακό δανικό φαγητό).

Χώρα: Ελλάδα.

Πρωτεύουσα: Αθήνα.

Πληθυσμός: 10.815.197 (Απογραφή 2011).

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 1981.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, υπάρχουν όμως μειονότητες που είναι Έλληνες πολίτες, Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Πολιτισμός: Ο εκθαμβωτικός Παρθενώνας. Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Σπεσιαλιτέ: Το πεντανόστιμο σουβλάκι και η φασολάδα, παραδοσιακό ελληνικό πιάτο.

Χώρα: Εσθονία.

Πρωτεύουσα: Ταλλίν.

Πληθυσμός: 1.282.963.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2004.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Το 16% των κατοίκων πιστεύει στον θεό, το 54% πιστεύει στην πίστη σε ένα πνεύμα ή σε μία δύναμη ζωής και το 26% δεν πιστεύει σε καμία μορφή πίστης.

Πολιτισμός: Το κάστρο του Μάριενμπεργκ ή κάστρο Ορλόφ (Πιρίτα, Τάλιν).

Σπεσιαλιτέ: ψητό χοιρινό «μαύρη αιματιά» και σουκρούτ (ξινολάχανο, μελόψωμο δηλ. ψωμί με μπαχαρικά πασπαλισμένο με ζάχαρη).

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρωτεύουσα: Λονδίνο.

Πληθυσμός: 61.113.205.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 1973.

Νόμισμα: Στερλίνα.

Θρησκεία: Προτεστάντες. Ο Αγγλικανισμός εγκαθιδρύθηκε στην Αγγλία το 1534 όταν οργανώθηκε η εκκλησία της Αγγλίας ως επίσημη θρησκεία.

Πολιτισμός: Big Ben, Trafalgar Square, ανάκτορα του Μπάκινχαμ.

Σπεσιαλιτέ: τηγανητός μπακαλιάρος με πατάτες.

Χώρα: Ιρλανδία.

Πρωτεύουσα: Δουβλίνο.

Πληθυσμός: 6.399.115.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 1973.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρωμαιοκαθολικοί ενώ ένα ποσοστό 3% είναι αγγλικανοί και το υπόλοιπο 4% ανήκει σε άλλα δόγματα.

Πολιτισμός: Αρχαιολογικό Σύνολο του Νιούγκρεϊντζ.

Σπεσιαλιτέ: παραδοσιακό πρωϊνό «Ulster fry» (τηγανητά αυγά με μπέικον, λουκάνικα και παραδοσιακό ψωμί σόδας ή ψωμί από πατάτα).

Χώρα: Ισπανία.

Πρωτεύουσα: Μαδρίτη.

Πληθυσμός: 46.853.045.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 1986.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Χριστιανοί (Ρωμαιοκαθολικοί).

Πολιτισμός: Εθνικό Πάρκο Ντονάνα, Μέγαρο Καταλανικής Μουσικής (Βαρκελώνη).

Σπεσιαλιτέ: το cocido madrileno, ένα βραστό με αρακά, πατάτες, λάχανο και μια πλειάδα κρεατικών – μπέικον, βοδινό, chorizo (το ισπανικό σαλάμι) και κοτόπουλο.

Χώρα: Ιταλία.

Πρωτεύουσα: Ρώμη.

Πληθυσμός: 60.090.430.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ιταλία υπογράφει τη συνθήκη της Ρώμης και εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1957.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Χριστιανοί (Ρωμαιοκαθολικοί).

Πολιτισμός: Κολοσσαίο.

Σπεσιαλιτέ: Γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ζυμαρικά, τα πανίνι και τις πίτσες της.

Χώρα: Κροατία.

Πρωτεύουσα: Ζάγκρεμπ.

Πληθυσμός: 4.489.409.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2013.

Νόμισμα: Κούνα.

Θρησκεία: 76,5% ρωμαιοκαθολικοί, 11,1% ορθόδοξοι (κυρίως Σέρβοι), 1,2% σημαντική μειονότητα μουσουλμάνων, 0,4% προτεστάντες, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν πιστεύει καμία θρησκεία ή ακολουθεί διάφορα άλλα δόγματα.

Πολιτισμός: Δαλματικές ακτές.

Σπεσιαλιτέ: μεσογειακές γεύσεις, ψητό ψάρι και άλλες θαλασσινές λιχουδιές, κρασί.

Χώρα: Κύπρος.

Πρωτεύουσα: Λευκωσία.

Πληθυσμός: 862.011.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2004.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Συναντώνται επίσης ο ρωμαιοκαθολικισμός, ο μαρονισμός, ο αρμενισμός και μία Τουρκική κοινότητα η οποία αποτελείται κυρίως από Μουσουλμάνους.

Πολιτισμός: Τοιχογραφημένοι ναοί στην περιοχή του όρους Τρόοδος.

Σπεσιαλιτέ: Σεφταλιά και χαλούμι.

Χώρα: Λετονία.

Πρωτεύουσα: Ρίγα.

Πληθυσμός: 2.231.503.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2004.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Χριστιανοί.

Πολιτισμός: Καθεδρικός Ναός της Ρίγας.

Σπεσιαλιτέ: Πιροσκί.

Χώρα: Λιθουανία.

Πρωτεύουσα: Βίλνιους.

Πληθυσμός: 3.553.179.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2004.

Νόμισμα: Λίτας.

Θρησκεία: Χριστιανοί.

Πολιτισμός: ΠΥΛΗ της Dawn.

Σπεσιαλιτέ: Κρύα Παντζαρόσουπα.

Χώρα: Λουξεμβούργο.

Πρωτεύουσα: Λουξεμβούργο.

Πληθυσμός: 500.000.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ιδρυτικό μέλος (1952).

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Χριστιανοί.

Πολιτισμός: Παλάτι του Δούκα.

Σπεσιαλιτέ: Λαγός Σαλμί.

Χώρα: Μάλτα.

Πρωτεύουσα: Βαλέττα.

Πληθυσμός: 400.000.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2004.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Χριστιανοί.

Πολιτισμός: Μεγαλιθικοί ναοί.

Σπεσιαλιτέ: Μινεστρόνε.

Χώρα: Ολλανδία.

Πρωτεύουσα: Άμστερνταμ.

Πληθυσμός: 16.481.139.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ιδρυτικό μέλος (1952).

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Χριστιανοί.

Πολιτισμός: Το Βασιλικό Παλάτι.

Σπεσιαλιτέ: Τηγανητές πατάτες σε χάρτινα χωνιά με σος μαγιονέζας.

Χώρα: Ουγγαρία.

Πρωτεύουσα: Βουδαπέστη.

Πληθυσμός: 10.000.000.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2004.

Νόμισμα: Φιορίνι.

Θρησκεία: Χριστιανοί.

Πολιτισμός: Βασιλική του Αγίου Στεφάνου.

Σπεσιαλιτέ: Γκουλάς.

Χώρα: Πολωνία.

Πρωτεύουσα: Βαρσοβία.

Πληθυσμός: 38.100.000.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2004.

Νόμισμα: Ζλότυ.

Θρησκεία: Χριστιανοί.

Πολιτισμός: Κάστρο MALBORK.

Σπεσιαλιτέ: Παντζαρόσουπα.

Χώρα: Πορτογαλία.

Πρωτεύουσα: Λισαβόνα.

Πληθυσμός: 10.707.924.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 1986 μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Χριστιανοί (Ρωμαιοκαθολικοί).

Πολιτισμός: Προϊστορικά Μνημεία πέτρινης τέχνης στην Κοιλάδα Κόα και το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα.

Σπεσιαλιτέ: Η Πορτογαλική κουζίνα ποικίλλει ανά περιοχή, ωστόσο τα φρέσκα ψάρια και τα οστρακοειδή αποτελούν τη βάση για τα εθνικά πιάτα των Πορτογάλων όπως είναι το bacalhau και το ususzyli posolili. Ψητές σαρδέλες και σαυρίδια, είναι επίσης δημοφιλή στις παράκτιες πόλεις και πολλά άλλα είδη ψαριών που είναι γνωστά με την επωνυμία «Caldeirada».

Χώρα: Ρουμανία.

Πρωτεύουσα: Βουκουρέστι.

Πληθυσμός: 20.121.641.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2007.

Νόμισμα: Λέου.

Θρησκεία: Ελληνοκαθολική.

Πολιτισμός: Το Μουσείο του Χωριού (Μουζέου Σάτουλουι).

Σπεσιαλιτέ: Η Ρουμανία διαθέτει γευστικότατες σπεσιαλιτέ, όπως τα mititei (ψητά μπιφτέκια), τα branza (τυρόπιτες) και τα pattttricieni (λουκάνικα). Πολύ γνωστά είναι επίσης τα Papanasi (λουκουμάδες με κρέμα και τυρί).

Χώρα: Σλοβακία.

Πρωτεύουσα: Μπρατισλάβα.

Πληθυσμός: 5.413.548.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2004.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Επικρατεί ο Χριστιανισμός (Καθολικοί 68,9%, Προτεστάντες 10,8, Έλληνες Καθολικοί 4,1%), ενώ αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό των άθεων (13%, σύμφωνα με απογραφή του 2001).

Πολιτισμός: Τα Καρστικά Σπήλαια της Σλοβακίας και οι ξύλινες Εκκλησίες του σλοβακικού τμήματος της Ορεινής Περιοχής των Καρπαθίων.

Σπεσιαλιτέ: Τα περισσότερα παραδοσιακά σλοβάκικα φαγητά έχουν ως βάση τις πατάτες και το σιτάρι ή το λάχανο. Αγαπημένο φαγητό είναι το bryndzovi halusky (πίτα με γέμιση πατάτας ή πρόβειο τυρί), η λαχανόσουπα και οι τηγανίτες με λουκάνικο ή πατάτες. Επίσης, τα στρούντελ, το γκούλας και τα σνίτσελ. Αγαπημένο ποτό είναι το Slivovica, μπράντι από δαμάσκηνα.

Χώρα: Σλοβενία.

Πρωτεύουσα: Λιουμπλιάνα.

Πληθυσμός: 2.059.114.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2004.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Το 94% του πληθυσμού είναι ρωμαιοκαθολικοί και το 2% χριστιανοί ουνίτες. Το 3% είναι ορθόδοξοι χριστιανοί (Σέρβοι, Σκοπιανοί) και εβραίοι και 1% είναι μουσουλμάνοι.

Πολιτισμός: Σπήλαια του Σκόκγιαν.

Σπεσιαλιτέ: Το κρέας αλόγου είναι προϊόν ευρείας κατανάλωσης στη Σλοβενία. Αν δεν θέλετε να το δοκιμάσετε, τσεκάρετε ότι το όνομα της μπριζόλας σας δεν είναι zrebickov zrezek (zrebickov=πουλάρι, zrezek=μπριζόλα). Αν σας τρώει η περιέργεια, χάμπουργκερ αλόγου σερβίρονται στο εστιατόριο Hot Horse αλλά και σε διάφορα fast found της πόλης.

Χώρα: Σουηδία.

Πρωτεύουσα: Στοκχόλμη.

Πληθυσμός: 9.259.044.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 1995.

Νόμισμα: Σουηδική Κορόνα.

Θρησκεία: Λουθηρανική Χριστιανική.

Πολιτισμός: Βραχογραφίες του Τανούμ και το λιμάνι της Καρλσκρόνα.

Σπεσιαλιτέ: Σουηδικοί κεφτέδες σερβιρισμένοι με cream σως, πουρέ πατάτας και πίκλες. Ένα δημοφιλές πιάτο της κατσαρόλας είναι το Janssons frestelse που αποτελείται από πατάτα, καρυκευμένο γαύρο, κρεμμύδια και κρέμα γάλακτος.

Χώρα: Τσεχία.

Πρωτεύουσα: Πράγα.

Πληθυσμός: 10.211.904.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 2004.

Νόμισμα: Κορόνα Τσεχίας.

Θρησκεία: 39,9% της χώρας είναι άθεοι, Καθολικοί 39,2%, 0,7% Προτεστάντες και 13,2% άλλες θρησκείες.

Πολιτισμός: Κάστρο του Λίτομυσλ.

Σπεσιαλιτέ: Η Τσέχικη κουζίνα είναι τυπική της Κεντρικής Ευρώπης, με Γερμανικές, Αυστριακές, Πολωνικές και Ουγγρικές επιρροές. Είναι πολύ χορταστική, με κρέμες, ντάμπλινγκ (ζύμη στον ατμό σε διαφορετικές γεύσεις), γαρνιτούρες με πατάτες και ρύζι μαζί με κάποια βαριά σάλτσα, ενώ τα πιάτα σερβίρονται συνήθως με κάποια λαχανικά ή λάχανο τουρσί.

Χώρα: Φινλανδία.

Πρωτεύουσα: Ελσίνκι.

Πληθυσμός: 5.325.115.

Είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 1995.

Νόμισμα: Ευρώ.

Θρησκεία: Προτεστάντες (Υπάγονται στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας).

Πολιτισμός: Κάστρο της Σουομενλίνα.

Σπεσιαλιτέ: Η Φινλανδική γαστρονομία έχει επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή, τη ρωσική και τη σουηδική κουζίνα. Παραδοσιακά πιάτα είναι οι σπεσιαλιτέ με βάση το ψάρι (κυρίως σολομό και αυγά καλκανιού) και το κρέας ταράνδου. Σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η καριαλανπίρακα (ένα είδος πίτας με ρύζι και πατάτες) και το καλακούκο (πίτα με ψάρι και χοιρινό).

Πηγή: όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από τις Οπτικοακουστικές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. © European Union, 2014.

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

των μαθητών Βασούλας Λάμπρου, Πένυς Μαντέλλου, Βασιλείου Ρήνα, και Νικολίνας Χαντζιάρα

Ο όρος «Επιτροπή» μπορεί να σημαίνει τόσο τους 28 επιτρόπους (ένας επίτροπος για καθένα από τα 28 κράτη-μέλη) όσο και τον ίδιο τον θεσμό.

Ιδρύθηκε το 1951 και εδρεύει στις Βρυξέλλες, έχοντας αντιπροσωπείες σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα της πρωτοβουλίας, μπορεί δηλαδή να υποβάλει νομοσχέδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (το οποίο αντιπροσωπεύει τους πολίτες της Ε.Ε., και εκλέγεται από αυτούς) και το Συμβούλιο της Ε.Ε. (αντιπροσωπεύει τα κράτη μέλη). Αυτό γίνεται για θέματα που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Προτείνει νόμους είτε με σκοπό την εκπλήρωση υποχρεώσεων της Ε.Ε., είτε διότι ένα άλλο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο της το ζήτησε. Από τον Απρίλιο του 2012, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νόμους (Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών). Πριν υποβληθούν οι προτάσεις, γίνονται συζητήσεις ώστε να γίνουν σαφείς οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών. Μετά τη θέσπιση ενός νόμου της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεριμνά για την ορθή εφαρμογή του απ” όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Η Επιτροπή αποτελείται από τμήματα και υπηρεσίες, τα οποία ονομάζονται «Γενικές Διευθύνσεις (ΓΔ)».

Διατελέσαντες Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Walter Hallstein (Βάλτερ Χάλσταϊν)

Η κινητήρια δύναμη για την ταχεία Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Walter Hallstein (1901-1982) ήταν Γερμανός ακαδημαϊκός, διπλωμάτης και πολιτικός, ο πρώτος πρόεδρος (από το 1958 έως το 1967) της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, η οποία επρόκειτο αργότερα να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: CVCE, Walter Hallstein, Copyright: (c) Centre Virtuel de la Connaissance sur l’Europe (CVCE). Φωτο: Photo European Parliament.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου υπηρέτησε ως αξιωματικός του στρατού στη Γαλλία και έπειτα συνελήφθη από τα αμερικανικά στρατεύματα, επέστρεψε στη Γερμανία, όπου και κέρδισε σημαντικότατη θέση στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, μετά από σύγκρουση με το Γάλλο πρόεδρο Charles de Gaulle, παραιτήθηκε και έγινε μέλος του κοινοβουλίου.

Όντας φανατικός υποστηρικτής της Ομοσπονδιακής Ευρώπης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συγκρουόμενος με τον Υπουργό Οικονομικών Ludwig Erhard, σχετικά με την πορεία της. Πράγματι, οι απόψεις διίσταντο σχετικά με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Hallstein υποστήριζε τη «συνταγματική ολοκλήρωση», με βάση την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Γνωρίζοντας ακόμη την ανάγκη της Γερμανίας για εξαγωγές, πίστευε ότι η θεσμική ολοκλήρωσή του θα προωθήσει τα γερμανικά συμφέροντα, ανοίγοντας την υπόλοιπη Ευρώπη στις γερμανικές εξαγωγές. Αντιθέτως, ο Erhard και το Υπουργείο Οικονομικών ήταν κατά της Ομοσπονδιακής αυτής λύσης, ευνοώντας τη διακυβερνητική οικονομική συνεργασία.

Τα καθήκοντα της Επιτροπής Hallstein ήταν: η εφαρμογή μιας τελωνειακής ένωσης και τις τέσσερις ελευθερίες (ελεύθερη διακίνηση αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και ανθρώπων), καθώς και κοινές πολιτικές για τον ανταγωνισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές και τη γεωργία.

Ανταγωνιστικά οράματα για την Ευρώπη

Αν και το όραμα του Hallstein για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη ήταν σαφές, η συνθήκη ΕΟΚ άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Οι απόψεις ποικίλουν σχετικά με το αν μια κοινή αγορά θα μπορούσε να πετύχει χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν ο τελικός στόχος πρέπει να είναι μια πολιτική ένωση, με την έννοια του «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Όταν ο Hallstein έφυγε από την Επιτροπή στα τέλη του 1967, ήταν 68 ετών. Και τότε όμως συνέχισε το έργο του για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, προωθώντας το όραμά του για τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Jean Rey (Ζαν Ρέϊ)

Ο Jean Rey (1902-1983) ήταν βέλγος δικηγόρος και φιλελεύθερος πολιτικός (είχε ενταχθεί στο κόμμα των Φιλελευθέρων), ο δεύτερος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: EC Audiovisual Service, Jean Rey, Copyright: (c) EC Audiovisual Service. Κωδικός: P-008897/00-3.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο βρισκόταν αιχμάλωτος σε ναζιστικό στρατόπεδο, εργάστηκε για την ομοσπονδοποίηση του Βελγίου.

Όντας Υπουργός Ανασυγκρότησης και έπειτα Υπουργός Οικονομίας, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, καθώς επίσης συνέβαλε και στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας. Ως φεντεραλιστής, ανέλαβε να ενισχύσει τα κοινοτικά όργανα και απέκτησε πολλές αρμοδιότητες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, επέβλεψε την ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης (1968).

Το 1970, ο Rey κέρδισε την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων για να δώσει τους ίδιους τους πόρους της Κοινότητας. Αυτό σήμαινε ότι η ΕΟΚ δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνεισφορές των κρατών μελών, αλλά και από έσοδα από δασμούς και εισφορές για τα γεωργικά προϊόντα από χώρες εκτός της Κοινότητας.

Franco Maria Malfati (Φράνκο Μαρία Μαλφάτι)

Πηγή: Wikipedia, πορτραίτο του Franco Maria Malfati.

Ο Franco Maria Malfati (1927-1991), ήταν Ιταλός πολιτικός και ο τρίτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1970-1972). Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Χριστιανικής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Κρατικών Συναλλαγών, mail και Τηλεπικοινωνιών. Η Επιτροπή Malfati ξεκίνησε από την αρχή τη διαδικασία ολοκλήρωσης. Επίσης, εκείνη την εποχή άρχισε να αναπτύσσεται η πολιτική και η νομισματική συνεργασία και η διεύρυνση των συζητήσεων ανάμεσα σε διάφορες χώρες. Ο Franco Maria Malfati παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου το 1972.

Sicco Mansholt (Σίκο Μάνσχολτ)

Ο Σίκο Μάνσχολτ (13 Σεπτεμβρίου 1908 Ulrum, Γκρόνιγκεν – 30 Ιουνίου 1995, Wapserveen, Drenthe) ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 1972 – 1973. Ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία από το 1958 μέχρι το 1972.

Πηγή: CVCE, Sicco Mansholt. Copyright: (c) Centre Virtuel de la Connaissance sur l’Europe (CVCE), Φωτο: European Commission Audiovisual Library.

Ό Μάνσχολτ προήλθε από την οικογένεια ενός σοσιαλιστικού αγρότη στην ολλανδική επαρχία του Groningen. Η μητέρα του, Wabien Andreae, κόρη ενός δικαστή στο Heerenveen, ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που είχαν σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες.

Το 1958 έγινε ένας από τους Επιτρόπους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν Επίτροπος για τη Γεωργία, τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής γεωργίας και Αντιπρόεδρος του ιδρύματος. Έγινε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 22 Μαρτίου 1972 (Επιτροπής του Mansholt) και συνέχισε σε εκείνη την θέση μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 1973.

François-Xavier Ortoli (Φρανσουά-Ξαβιέ Ορτολί)

Ο François-Xavier Ortoli ήταν Γάλλος γκωλιστής πολιτικός και επιχειρηματίας.

Πηγή: EC Audiovisual Service, François-Xavier Ortoli, Copyright: (c) EC Audiovisual Service. Κωδικός: P-008974/00-1.

Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1925 και υπηρέτησε σε διάφορα Υπουργεία κατά την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ζακ Μορίς Κουβ ντε Μιρβίλ, (1968-69) μεταξύ των οποίων και στο Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη υπηρέτησε στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βραβεύτηκε με αρκετά μετάλλια. Ήταν Κοινοτικός Επίτροπος της Γαλλίας από το 1973 ως το 1985 και από το 1973 ως το 1977 ως Επικεφαλής της Επιτροπής Ορτολί, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Τον διαδέχθηκε στην προεδρία της Κομισιόν ο Ρόι Τζένκινς.

Στη συνέχεια ανέλαβε διάφορα επιχειρηματικά αξιώματα και έπειτα διευθυντής της «Τοτάλ». Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 2007.

Roy Jenkins (Ρόι Τζένκινς)

Γιος Ουαλού ανθρακωρύχου ο οποίος αργότερα έγινε συνδικαλιστής και βουλευτής του Εργατικού κόμματος. Ο Roy Jenkins διακρίθηκε για τις υπηρεσίες του κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξελέγη στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής του Εργατικού κόμματος το 1948 και υπηρέτησε σε διάφορες σημαντικές θέσεις στην πρώτη κυβέρνηση του Harold Wilson.

Πηγή: BBC Radio 4, Roy Jenkins, Copyright: (c) BBC.

Μετά τις γενικές εκλογές του 1964, ο Jenkins διορίστηκε Yπουργός Αεροπορίας. Τον Ιανουάριο του 1965 ο Patrick Gordon Walker παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών και έτσι ο Wilson προσφέρει στον Jenkins το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών. Ωστόσο, αυτός αρνήθηκε, προτιμώντας να μείνει στην Αεροπορία.

Ο κύριος σκοπός της επιτροπής του Jenkins ήταν η ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1977, η οποία ξεκίνησε το 1979 ως Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, πρόδρομος του ενιαίου νομίσματος ή ευρώ. Ο Πρόεδρος Jenkins ήταν η πρώτος Πρόεδρος ο οποίος παραβρέθηκε σε σύνοδο κορυφής του G8, εξ ονόματος της Κοινότητας. Ο Jenkins παρέμεινε στις Βρυξέλλες μέχρι το 1981, σχεδιάζοντας τις πολιτικές αλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο από εκεί.

To 1978 έλαβε τιμητικό τίτλο (Doctor of Laws) από το Πανεπιστήμιο του Bath.

Ο Jenkins έγραψε 19 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων μιας βιογραφίας του Gladstone (1995), η οποία κέρδισε, το 1995, το βραβείο Whitbread και την πολυδιαφημισμένη βιογραφία του Winston Churchill (2001). Ο επίσημος βιογράφος του, Andrew Adonis (Βαρώνος Adonis), έμελλε να τελειώσει τη βιογραφία του Churchill καθώς ο Jenkins δεν επέζησε από την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε προς το τέλος της συγγραφής της. Η κόρη του Τσώρτσιλ, Lady Mary Soames, πίστευε ότι η βιογραφία του πατέρα της από τον Jenkins ήταν η καλύτερη διαθέσιμη.

Gaston Thorn (Γκάστον Θορν)

Πηγή: RTL. Φωτο: Gaston Thorn (1980) (c) CE/ Christian Lambiotte. Copyright: (c) Archives RTL.

Ο Gaston Thorn, πολιτικός από το Λουξεμβούργο, ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1981 έως το 1985. Υπήρξε Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου του Λουξεμβούργου από το 1969-1980, πρωθυπουργός από το 1974-1979 και Υπουργός των Οικονομικών από το 1977-1980. Υπήρξε επίσης μέλος του Ευρωπαϊκόυ Κοινοβουλίου από το 1959-1969. Το 1980 επιλέχτηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, παίρνοντας τη θέση του Roy Jenkins. Αν και δεν θεωρήθηκε πολύ ισχυρός Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της περιόδου απασχόλησής του η Επιτροπή συνέχισε να επεκτείνει τη δύναμή της εις βάρος των εθνικών κυβερνήσεων των μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Jacques Delors (Ζακ Ντελόρ)

Πηγή: Pro Europa (French Edition). Φωτο: Jacques Delors. Copyright: Pro Europa.

O Jacques Delors είναι Γάλλος πολιτικός που υπήρξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών. Είναι από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις. Εργάζεται συνεχώς μέσω του Ινστιτούτου Jacques Delors – Notre Europe. Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Jacques Santer (Ζακ Σαντέρ)

Πηγή: CVCE. Φωτο: Jacques Santer του Christian Lambiotte. Médiathèque Commission européenne. Copyright: (c) Union européenne

Ο Jacques Santer ήταν πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1995 – 1999 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αλλά και εκ των πρωτοστατών της εμβάθυνσης της Ένωσης με την υιοθέτηση οικονομικού και πολιτικού πυλώνα που θα συμπληρώνουν το νομισματικό. Στις 15 Μαρτίου του 1999, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραιτήθηκε, υπακούοντας στη λαϊκή απαίτηση της Ε.Ε. και μετά από βαριές κατηγορίες για διαφθορά, σκάνδαλα και νεποτισμό. Επικεφαλής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζακ Σαντέρ, χάρη στον οποίο η  επιτροπή έμεινε στην ιστορία ως «Κομισιόν Σαντέρ».

Manuel Marín González (Μανουέλ Μαρίν Γκονζάλεζ)

Ο Manuel Marín, Ισπανός πολιτικός, γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1949. Έχει σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης.

Πηγή: Alumni Association – College of Europe. Φωτο: Manuel Marín. Copyright: (c) Alumni Association – College of Europe.

Η σχέση του με την πολιτική ξεκινά το 1974 όπου και ήταν μέλος στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας. Τα έτη 1977, 1979 και 1982 εκλέγεται ως αντιπρόσωπος στο Ισπανικό Κογκρέσο, ως μέλος των Εξωτερικών Υποθέσεων και της Άμυνας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του δείχνει ενδιαφέρον για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και γίνεται μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 1 Ιανουαρίου του 1978.

Ύστερα από τη νίκη του στις εκλογές του 1982 εμφανίζεται ως Υφυπουργός, κάνοντας διαπραγματεύσεις σχετικά με τις σχέσεις των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Ισπανίας, για την εισαγωγή της Ισπανίας σ’ αυτές. Από την 1η Ιανουαρίου λοιπόν, η Ισπανία εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ο Μαρίν ορίζεται ως κύριο μέλος της Ισπανίας από την Επιτροπή. Από το 1989 έως το 1992 διορίζεται ως Αντιπρόεδρος έχοντας στην κατοχή του ένα χαρτοφυλάκιο για την ανάπτυξη και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική όπου και ταξίδεψε στην Αφρική μιας και ο ίδιος έδειχνε ενδιαφέρον για αυτό το είδος ανάπτυξης. Ξαναδιορίζεται από το 1993 μέχρι το 1994 ως υπεύθυνος για την ανάπτυξη και συνεργασία των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες τις νότιας Μεσογείου, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Η τελευταία του θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν από το 1995 έως και το 1999. Πλέον ήταν υπεύθυνος για τις Εξωτερικές σχέσεις με τις χώρες της νότιας Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής του της θητείας συνάντησε αρκετές δυσκολίες και αρκετές φορές έγιναν καταγγελίες εις βάρος του χωρίς όμως να κατηγορηθεί για απάτη και ανικανότητα.

Με την έξοδο του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστρέφει στην Ισπανία όπου και εκλέγεται στις γενικές εκλογές του 2000 και του 2004. Πλέον είναι μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τη Διεθνή Μετανάστευση.

Romano Prodi (Ρομάνο Πρόντι)

Ο Ρομάνο Πρόντι γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1939. Σπούδασε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics. Εκλέγεται καθηγητής βιομηχανικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια το 1971 και παραμένει έως το 1999.

Πηγή: επίσημος ιστότοπος του Ρομάνο Πρόντι. Φωτο: Romano Prodi. Copyright: (c) Romano Prodi.

Το 1978 γίνεται Υπουργός Βιομηχανίας για 6 μήνες. Στη συνέχεια παραμένει ενεργός πολιτικός στο κρατικό μηχανισμό, ως διοικητής της κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου IRI η οποία έχει υπό τον έλεγχό της τις περισσότερες ιταλικές ΔΕΚΟ. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του ηγεσίας έγιναν πολλές φορές έρευνες για σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων, χωρίς όμως να κατηγορηθεί.

Ως πολιτικός αναδείχθηκε όταν το 1995 γίνεται αρχηγός της Κεντροαριστερής Συμμαχίας, κερδίζοντας τις εκλογές και αναλαμβάνοντας χρέη Πρωθυπουργού στην πρώτη αριστερή μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας η Ιταλία εισέρχεται στο Ευρώ, μέσω αυστηρών περικοπών στις δαπάνες του κράτους. Εξαιτίας κομματικών διαμαχών, τα μέλη του κόμματος αποσύρουν την υποστήριξή τους στον Πρόντι, ο οποίος αναγκάζεται να παραιτηθεί.

Μετά την πολιτική ήττα του ο Πρόντι εμφανίζεται ξανά με πολιτικά καθήκοντα στις Βρυξέλλες. Διαδέχεται τον Ζακ Σαντέρ ύστερα από ομόφωνη επιλογή και γίνεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το έτος 1999. Παραμένει πρόεδρος για τα επόμενα 5 χρόνια, έως το 2004, τα οποία χαρακτηρίζονται από επιτυχίες αλλά και την εισαγωγή 10 χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια της πολιτικής του καριέρας επιστρέφει στην Ιταλία ως ηγέτης του Συνασπισμού ενάντια στο τότε Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Παρ’ όλα αυτά όμως το Φεβρουάριο του 2007 υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης του. Ύστερα από μια σειρά διαδοχικών παραιτήσεων και ήττας του κόμματός του, τον Μάρτιο του 2008 αποχωρεί οριστικά από την πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

José Manuel Barroso (Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο)

Πηγή: Italian Chamber of Commerce in Hong Kong & Macao. Φωτο: José Manuel Barroso. Copyright: (c) Italian Chamber of Commerce in Hong Kong & Macao.

Ο José Manuel Barroso, γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1956 στη Λισαβόνα. Σπούδασε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας και στο τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Όσον αφορά την θέση του στην πολιτική ζωή της Πορτογαλίας, εκλέγεται το 1995 στη συνέλευση της Δημοκρατίας σαν εκπρόσωπος της Λισαβόνας, όπου και γίνεται πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Στις 6 Απριλίου 2002 εκλέγεται πρωθυπουργός της χώρας του. Αντιμετωπίζει όμως μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και ύστερα από δύσκολες αποφάσεις εγκρίνει διαδοχικές μεταρρυθμίσεις. Η εμφάνιση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται τον Ιούλιο του 2004 και παραμένει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως σήμερα.

Συνέντευξη με τον επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου (Europe Direct)

των μαθητών Ζάραγκα Θωμά, Σδράνη Ιάσονα, Πάνου Χρήστο και της μαθήτριας Φώτου Αικατερίνης

Στα μέσα Ιανουαρίου 2014, συναντήσαμε στο Γενικό Λύκειο Ανατολής τον κ. Δημήτριο Γκόλα, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου (Europe Direct), ο οποίος με χαρά δέχτηκε να μας παραχωρήσει συνέντευξη στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο μας. Η συνέντευξη αυτή είναι απόρροια των αποριών μας, που δημιουργήθηκαν ύστερα από την ενημερωτική εκδήλωση (6 Δεκεμβρίου 2013) που πραγματοποίησε στο ΓΕ.Λ. Ανατολής το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου (Europe Direct).

Ανατολικός Παλμός: Το Europe Direct είναι μια υπηρεσία που έχει ως σκοπό τη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν κάποιος έχει απορίες για την Ε.Ε. πώς ακριβώς μπορεί να βοηθηθεί και να επικοινωνήσει μαζί σας;

Δημήτριος Γκόλας: Το Europe Direct είναι μια υπηρεσία που βοηθάει να βρεθούν απαντήσεις σε θέματα σχετικά με την Ε.Ε. Δίνει δηλαδή συμβουλές για το πώς θα φτάσουμε στη πληροφορία, τα όργανα, στη νομοθεσία, στις πολιτικές, τα προγράμματα και τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Το Europe Direct είναι η πύλη στη πόλη μας για την Ε.Ε., είναι το κομμάτι που δίνει την Ευρωπαϊκή διάσταση στην πόλη μας και όχι μόνο, αλλά και σε όλη τη Περιφέρεια της Ηπείρου. Είναι το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η προέκταση δηλαδή αυτών των γραφείων και αυτών των υπηρεσιών και αυτών των θεσμικών οργάνων της περιφέρειας της Ηπείρου.

Α.Π. Πόσα χρόνια λειτουργεί το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου και πώς έγινε ευρέως γνωστό; Τι υπηρεσίες προσφέρει; Ανταποκρίθηκαν αμέσως οι πολίτες;

Δ.Γ. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης δεν ξεκίνησε στην αρχή με τη μορφή που είναι τώρα. Ήταν μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εντασσόταν στη πρωτοβουλία «Πρώτα οι πολίτες» και ξεκίνησε το 1996. Το 1998, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημιούργησε ένα κέντρο κλήσεων, οπότε περάσαμε από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις άμεσες κλήσεις μέσω τηλεφώνου που έδωσε και το όνομα Europe Direct. Από τότε όμως μέχρι το 2005, που ουσιαστικά άρχισε να δουλεύει, λειτούργησαν δύο κέντρα το Europe Info Points και τα Carrefour. Τα Carrefour είναι τα σταυροδρόμια αγροτικής πληροφόρησης. Τα μεν Info Points έδιναν πληροφορίες στον αστικό πληθυσμό. Oπότε μέχρι το 2005 που έχουμε την ένωση των δύο κέντρων σε ένα, το Europe Direct, λειτουργούσαν και τα δύο παράλληλα. Στα Γιάννενα λειτουργούσαν αυτά τα δύο κέντρα πληροφόρησης από το 1992. Η υπηρεσίες που προσέφεραν ήταν αντίστοιχες με τις σημερινές και ανάλογα με τις ανάγκες που υπήρχαν τότε. Τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα γιατί δεν υπήρχε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το κινητό τηλέφωνο. Έτσι, όταν οι πολίτες ήθελαν κάτι, έβρισκαν το δρόμο τους και ερχόντουσαν. Σιγά σιγά αυτό έγινε γνωστό και έτσι έρχονταν οι πολίτες για να ενημερωθούν για Ευρωπαϊκά Θέματα. Πολλές φορές ερχόντουσαν και για πράγματα τα οποία δεν άπτονται των Ευρωπαϊκών θεμάτων.

Α.Π. Δηλαδή τώρα με την τεχνολογική εξέλιξη φαίνεται ότι διευκολύνεται ο ρόλος σας στην ενημέρωση των πολιτών;

Δ. Γ. Και βέβαια, είναι πολύ απλό, κάποιος δεν χρειάζεται να έρθει αυτοπροσώπως στο γραφείο μπορεί να τηλεφωνήσει, μπορεί να αφήσει τα στοιχεία του ή το τηλέφωνό του. Μπορεί η ερώτηση να είναι απλή και να δοθεί άμεση απάντηση. Αν όμως είναι κάτι σύνθετο, μπορεί να καταγραφεί σε κάρτες τεκμηρίωσης που δίνουμε για τα ερωτήματα των πολιτών και πάνω σε αυτές δίνονται οι απαντήσεις. Διατηρούμε και στατιστικά στοιχεία με τις ερωταπαντήσεις. Υπάρχουν πολλοί και γρήγοροι τρόποι είτε με το τηλέφωνο, είτε με το email, είτε με τη φυσική παρουσία. Επίσης, μπορεί ο πολίτης να ενημερωθεί από διαδικτυακούς τόπους δεδομένης της εύκολης πρόσβασης στο διαδίκτυο σήμερα. Αν είναι όμως κάτι σύνθετο, σίγουρα μας επισκέπτονται ή μας τηλεφωνούν. Εάν δεν μπορέσουμε να δώσουμε εμείς τις απαντήσεις πρέπει να τις μεταφέρουμε προς την Αθήνα όπου υπάρχει το κέντρο τεκμηρίωσης και αν από εκεί δεν δοθεί απάντηση πρέπει να σταλθεί προς τις Βρυξέλλες. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν στο χρονικό περιθώριο των 4 ημερών. Εάν το κέντρο στην Αθήνα δεν μπορεί να απαντήσει, τότε τα στέλνουμε εμείς στις Βρυξέλες στο κεντρικό σημείο του Europe Direct όπου δίνονται όλες οι απαντήσεις. Εκεί στέλνονται γραπτά και είναι καλύτερα έτσι γιατί και οι απαντήσεις που θα πάρουμε είναι γραπτές.

golas_interview_1

Α.Π. Στις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια τι ακριβώς μπορεί να μάθει κανείς και πότε γίνονται; Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για φέτος;

Δ.Γ. Εκδηλώσεις πάντα γίνονται και πάντα υπάρχουν στο πρόγραμμα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης. Υπάρχουν εκδηλώσεις που αφορούν ομάδες – στόχους, όπως τα σχολεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αγρότες, νεολαία. Υπάρχουν και εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό, οι οποίες επικεντρώνονται σε Ευρωπαϊκά θέματα και δίνουν τις πολιτικές και τις νέες εξελίξεις στην Ε.Ε.

Επίσης, τα προγράμματα είναι πάρα πολλά. Το Erasmus+, είναι ένα τελευταίο πρόγραμμα, τεράστιας αξίας, το οποίο έχει ενσωματώσει οτιδήποτε αφορά την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Για πρώτη φορά τα χρήματα είναι πάρα πολλά, έχει ορίζοντα μέχρι το 2020 και μπορεί να λάβει μέρος η πρωτοβάθμια, η δευτεροβάθμια και η τριτοβάθμια εκπαίδευση, συλλογικά είτε μεμονωμένοι καθηγητές. Χρηματοδοτείται με πάρα πολλά χρήματα και πάνω από όλα διπλασιάζει τον αριθμό των συμμετεχόντων. Μπορούμε να πληροφορηθούμε σχετικά, μέσα από δελτία τύπου που βγαίνουν στο site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου το Κέντρο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης δίνει μια μηνιαία αναφορά το τι ακριβώς θα κάνει. Ή στο σύνδεσμο του Europe Direct, μέσω Facebook. Υπάρχουν όμως και ημερομηνίες-σταθμοί, όπου γίνονται μεγάλες εκδηλώσεις, όπως η 9η Μαΐου, η μέρα της Ευρώπης.

Α.Π. Γιατί πιστεύετε ότι ένα Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης είναι χρήσιμο για μια πόλη όπως τα Ιωάννινα και πώς μπορεί ο πολίτης να βοηθηθεί από την ενημέρωση αυτή; Θεωρείτε πως είναι χρήσιμο;

Δ.Γ. Ένα κέντρο είναι χρήσιμο για μία πόλη, γιατί προσφέρει αρκετά πράγματα. Πάνω από όλα, τα άτομα που έχουν εκπαιδευτεί και βρίσκονται στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης μπορούν να βοηθήσουν και να δώσουν από τις βασικές υπηρεσίες μέχρι τις πιο εξειδικευμένες. Είναι χρήσιμο για τον πολίτη γιατί ξέρει ότι εκεί θα βρει την απάντηση στο ερώτημά του. Δεν είναι όμως μόνο τα προσωπικά ερωτήματα και οι απαντήσεις, αλλά και η διάθεση του Κέντρου να δώσει τις πολιτικές που εκφράζουν όλους τους πολίτες της Ευρώπης σε όλη την Ήπειρο. Είναι χρήσιμο γιατί μαθαίνει ο πολίτης πώς δουλεύει η Ε.Ε., πώς λαμβάνει τις αποφάσεις, πώς αυτές εφαρμόζονται και πώς προχωράμε μπροστά όλοι μαζί. Ο κάθε πολίτης μπορεί να βοηθηθεί με πολλούς τρόπους έχοντας από το πιο απλό έως το πιο σύνθετο ερώτημα. Επίσης οι υπηρεσίες που παρέχει το κέντρο είναι δωρεάν.

Α.Π. Είναι το μοναδικό κέντρο στη περιφέρεια της Ηπείρου; Κάποιος από μία άλλη πόλη της Ηπείρου πρέπει να έρθει στα Γιάννενα;

Δ.Γ. Σήμερα είναι πολύ εύκολο, μπορεί να πάρει τηλέφωνο ή μπορεί να στείλει ένα e-mail. Εκδηλώσεις όμως γίνονται σε όλη την Ήπειρο άρα ο κόσμος γνωρίζει το κέντρο και τις πολιτικές του.

Α.Π. Η επιλογή της πόλης των Ιωαννίνων ως έδρα του κέντρου είναι με βάση πληθυσμιακά κριτήρια;

Δ.Γ. Συνήθως δεν γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια. Για παράδειγμα εδώ στα Γιάννενα έχουμε ένα Τ.Ε.Ι., ένα πανεπιστήμιο. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που βγαίνουν από μία προκήρυξη. Επίσης, υπάρχει και ένας φορέας φιλοξενίας. Εδώ στα Γιάννενα είναι το επιμελητήριο. Μετά την προκήρυξη βλέπουμε τι ακριβώς υπάρχει στην πρόταση, ποια άτομα δουλεύουν εκεί μέσα, αν εγκρίνεται ή όχι. Άμα υπάρξουν περισσότερες προτάσεις, επιλέγεται η καλύτερη. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη μεγάλη φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου και των Τ.Ε.Ι., αλλά και το γεγονός ότι η πόλη των Ιωαννίνων έχει απλωθεί και έχει ξεφύγει από τα όρια των 120.000. Υπάρχουν επίσης μετανάστες από την Αλβανία και από άλλες χώρες.

Α.Π. Πιστεύετε πως όλοι οι πολίτες είναι πρόθυμοι να ενημερωθούν σχετικά με την Ε.Ε.; Αν όχι, γιατί;

Δ.Γ. Οι πολίτες όταν θέλουν κάτι για την Ε.Ε. βρίσκουν το δρόμο τους και παίρνουν την απάντηση που θέλουν. Είναι πρόθυμοι, γιατί υπάρχει προσέλευση στις εκδηλώσεις μας, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και κάποιοι κοινοτικοί, δηλαδή άτομα εξειδικευμένα, κάποιοι από τη διεύθυνση για το περιβάλλον, ή κάποιες επιτροπές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Ο πολίτης θέλει να ακούσει ένα πολιτικό θέμα από πρώτο χέρι, και να ενταχθεί στη χώρα του. Επιπλέον, θέλει να ενημερωθεί για το περιβάλλον και την αλιεία. Θέλει να γνωρίζει για τα προγράμματα που τον αφορούν.

Υπάρχει ωστόσο, μια μερίδα που δεν θέλει να ακούσει και αυτό οφείλεται στη λανθασμένη εντύπωση ότι η Ε.Ε. φταίει για τη γενικότερη κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, πολλοί βλέπουν με ευρωσκεπτικισμό τα πράγματα, πολλοί θέλουν να τιμωρήσουν την Ε.Ε., επειδή φτάσαμε ως εδώ. Κατά την άποψη μου, και πιστεύω πως και πολλών άλλων, δε φτάσαμε εδώ, εξαιτίας της Ε.Ε., αλλά λόγω κακής διαχείρισης όλης αυτής της κατάστασης.

Α.Π. Τι είδους προβλήματα μπορεί να επιλύσει ένας πολίτης μέσω του Europe Direct;

Δ.Γ. Όπως είπαμε προηγουμένως μπορεί να λύσει προβλήματα που αφορούν την Ε.Ε. Δεν μπορεί να επιλύει μέσω του Europe Direct προσωπικά προβλήματα. Το Europe Direct δεν είναι υπηρεσία επίλυσης προβλημάτων. Όταν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των υπαλλήλων μιας υπηρεσίας και ενός πολίτη και εμπλέκονται ευρωπαϊκά χρήματα, τότε μπορεί να παρέμβει. Υπάρχουν πάρα πολλοί οργανισμοί όπως είναι ο SOLVIT που παρεμβαίνει για να διευκολύνει και να εξομαλύνει τις σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο. Υπάρχει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, υπάρχει ο OLAF που είναι μια υπηρεσία καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος. Το δρόμο μπορεί να δώσει το Europe Direct αρκεί ο πολίτης να κάνει τη καταγγελία. Δηλαδή αν κάποιος δε γνωρίζει πού να καταγγείλει, εμείς θα τον κατευθύνουμε. Μπορεί να δώσει την καταγγελία του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωβουλευτές, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Γενικές Διευθύνσεις αλλά όχι προς το Europe Direct. Δηλαδή στο Europe Direct, δεν είμαστε δικηγόροι ούτε συνήγοροι του πολίτη.

Α.Π. Δηλαδή εσείς τον καθοδηγείτε και αυτός μπορεί να κινηθεί νομικά, αν θίγεται;

Δ.Γ. Ακριβώς. Εμείς τον καθοδηγούμε στα συγκεκριμένα όργανα, παίρνει τις κατάλληλες απαντήσεις και από εκεί και πέρα αν κάποιος κινητοποιείται και δίνει λύση στο πρόβλημά του, τελειώνει το θέμα. Αν όμως κινείται νομικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την επίλυση των προβλημάτων του. Επίσης η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας. Υπάρχουν οι κανονισμοί, οι οδηγίες, τα μεταβατικά στάδια τα οποία δίνονται για να περάσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία στη τοπική.

Α.Π. Έχουν παρθεί πρωτοβουλίες από το Κέντρο με σκοπό τόσο την ενημέρωση των Ηπειρωτών για τους στόχους και τον προσανατολισμό της Ε.Ε. όσο και την εμπέδωση της Ευρωπαϊκής τους ταυτότητας; Αν ναι, κρίνετε ότι έχουν στεφθεί με επιτυχία;

Δ.Γ. Πρωτοβουλίες παίρνονται. Καταρχάς, το Κέντρο είναι ανοιχτό όλη την εβδομάδα, εκτός Σαββατοκύριακου, κατά τις πρωινές ώρες, όπως λειτουργεί μια δημόσια υπηρεσία. Εκεί δίνονται οι πρώτες υπηρεσίες οι οποίες δίνονται στο γραφείο, αλλά και στο e-mail και με το τηλέφωνο. Αυτές είναι οι βασικές υπηρεσίες για να γίνουν όλα αυτά που είπαμε. Για την ενημέρωση υπάρχει ο δικτυακός τόπος του κέντρου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και άλλοι ιστότοποι οι οποίοι βρίσκονται και δίνουν απαραίτητες πληροφορίες. Στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν 17 κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης σε όλες τις περιφέρειες και κάνουμε την ίδια δουλειά. Μετά έχουμε και τα κέντρα Ευρωπαϊκής Δικτύωσης που δίνουν απαντήσεις σε προβληματισμούς. Άμεσα στέλνεται ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, βγαίνει έντυπο υλικό, όπως αυτό που αφορούσε το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό έτος πολιτών, την ημέρα της Ευρώπης, την ημέρα των Ευρωπαϊκών γλωσσών, οπότε ο κόσμος ενημερώνεται. Αυτό στέλνεται ηλεκτρονικά είτε μοιράζεται, είτε πηγαίνει σε φορείς, σε σχολεία, οπότε είναι εύκολο να εξελιχθεί. Μετά έχουμε διαφημιστικό υλικό που μπαίνει και στο διαδίκτυο και ο πολίτης παίρνει ακριβώς τις πληροφορίες που θέλει και τις χρησιμοποιεί όποτε θέλει. Υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό π.χ. CD, DVD το οποίο διανέμεται προς ομάδες-στόχους ή στο διαδίκτυο. Από εκεί και πέρα, έχουμε τα Mέσα Eνημέρωσης, τα οποία βοηθούν, είτε εφημερίδες, είτε ραδιόφωνο. Το κέντρο εδώ, στην Ήπειρο έχει ραδιοφωνική εκπομπή κάθε μέρα στις 9 με 10 από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ, άρα γίνεται προσπάθεια με πολλούς τρόπους για να γίνει γνωστό και να επηρεάσει, όχι για να καθοδηγήσει αλλά για να δώσει την πληροφόρηση που πρέπει. Μετά έχουμε την συμμετοχή του Kέντρου σε εκδηλώσεις, οι οποίες συνδιοργανώνονται. Και μετά έχουμε και τις δικές μας εκδηλώσεις που οργανώνουμε για ομάδες-στόχους αλλά και για το ευρύ κοινό. Το Kέντρο διοργανώνει εκδηλώσεις και στα σχολεία, όπως π.χ. στη Μηλιά Μετσόβου τα Πράμαντα κλπ.

Α.Π. Πρόσφατα έγινε μια εκδήλωση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, όπου παρουσιάστηκαν Χριστουγεννιάτικα έθιμα διαφόρων χωρών – μελών της ΕΕ  και κάλαντα.

Δ.Γ. Πράγματι. Έγινε μια μεγάλη εκδήλωση που αφορούσε το ευρύ κοινό της πόλης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου. Το σκεπτικό και των δύο φορέων ήταν να δώσουμε μία άλλη διάσταση στα Χριστούγεννα και ο τίτλος ήταν “Τα ήθη και τα έθιμα των 28 κρατών-μελών της ΕΕ”. Έγινε στην κεντρική πλατεία, εκεί είχαμε φαγητά και οτιδήποτε άλλο από τις χώρες αυτές που τα σχολεία εκπροσωπούσαν. Στην εκδήλωση πέρασαν σχεδόν όλα τα σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων, γύρω από το λεκανοπέδιο, αλλά ήρθαν και κάποια σχολεία από άλλες πόλεις.

Α.Π. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου ανήκει στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους ή αποτελεί παράρτημα της Ε.Ε.;

Δ.Γ. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης υπάγεται απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ε.Ε. Δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική Κυβέρνηση, χρηματοδοτείται και επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας και ελέγχεται από αυτή και δεν μπορεί να προωθήσει πολιτικές κράτους ή της κάθε κυβέρνησης. Προωθεί μόνο τις πολιτικές της Ε.Ε. μέσα από τις αποφάσεις, οι οποίες παίρνονται στα θεσμικά όργανα. Άρα, δεν έχει καμία σχέση με το κράτος.

Α.Π. Το Europe Direct συνεργάζεται  και με άλλους φορείς; Και αν ναι, σε ποιους τομείς χρειάζεται η συνεργασία αυτή;

Δ.Γ. Συνεργάζεται με όλους τους φορείς, δεν λέει ποτέ σε κανέναν όχι. Συνεργάζεται με φορείς που θέλουν και έχουν να δώσουν κάτι τελείως διαφορετικό απ” αυτό που ισχύει. Παράδειγμα, θέλει να δώσει την ευρωπαϊκή διάσταση για το περιβάλλον, μια ομάδα η οποία είναι μη κυβερνητική και κάνει μια εκδήλωση. Αυτή η ομάδα μπορεί να έχει την ελληνική νομοθεσία, να έχει κάποια στιγμή οριοθετήσει την εκδήλωσή της, σε ποιους δηλαδή απευθύνεται και τι κάνει, αλλά να θέλει να δώσει και την Ευρωπαϊκή διάσταση, κατά πόσο η κοινοτική νομοθεσία και τα άλλα όργανα της Ε.Ε. παρεμβαίνουν και δημιουργούν θετικά αποτελέσματα. Γιατί συνήθως όλα αυτά που βλέπουμε, γίνονται είτε από την Επιτροπή είτε από το Κοινοβούλιο. Όλοι εργάζονται για το καλό των κατοίκων της Ένωσης και για την σύγκλιση μεταξύ των κρατών.

Α.Π. Πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί το συγκεκριμένο γραφείο σε κάποιον που θέλει να σπουδάσει ή να αναζητήσει εργασία στις χώρες τις Ε.Ε.;

Δ.Γ. Οι πολιτικές της Ε.Ε. δεν παρεμβαίνουν στο θέμα της εκπαίδευσης, όπως αυτή σήμερα είναι διαμορφωμένη στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. Όμως, όπως είπαμε πριν για το Erasmus, η Ε.Ε. δίνει πάρα πολλά χρήματα με στόχο ανταλλαγές για επιμόρφωση και για χίλια δυο άλλα πράγματα. Δίνει τη δυνατότητα σπουδών ή εύρεσης εργασίας σε όλους τους πολίτες των κρατών-μελών της. Είναι λοιπόν χρήσιμο, διότι ενημερώνει για την  ειδική διαδικτυακή πύλη EURES, και το βιογραφικό EUROPASS. Για παράδειγμα, εάν κάποιος στη σημερινή εποχή ψάχνει για δουλειά, βάζει τα στοιχεία του, επιλέγει τη χώρα και βλέπει τι θέσεις εργασίας υπάρχουν. Ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτει, ζητάει τη συγκεκριμένη εργασία και γίνεται η επιλογή. Αυτά ως προς την εργασία.

Μετά, η Γενική Διεύθυνση Πολιτισμού δίνει προγράμματα τα οποία μέσα από το γραφείο, προωθούνται και γίνονται γνωστά. Δουλειά του γραφείου είναι να διαχέει την πληροφόρηση, σε τέτοιο βαθμό στην περιφέρεια που εργάζεται, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν τι ακριβώς υπάρχει σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις.

Υπάρχουν πολλά Kέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, είναι πάνω από 500 σε όλη την Ευρώπη. Εάν κάποιος ζητήσει να σπουδάσει σε μια συγκεκριμένη πόλη, τον κατευθύνουμε προς το συγκεκριμένο Κέντρο Πληροφόρησης, όπου μπορεί να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες για τα πανεπιστήμια και την περιοχή. Βέβαια, αρκετά χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν και στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Α.Π. Είπατε, ότι εσείς στο κέντρο μπορείτε να απευθυνθείτε σε Κέντρα άλλων πόλεων, εάν κάποιος ενδιαφερόμενος θέλει να σπουδάσει εκεί. Δηλαδή υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των Κέντρων, δεν είναι απομονωμένα;

Δ.Γ. Μια φορά κάθε χρόνο γίνεται ένα γενικό meeting όλων των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης. Τον περασμένο Οκτώβριο, αυτό το meeting έγινε στη Βουλγαρία, στη Σόφια. Συμμετείχαμε σε ομάδες εργασίας όπου είδαμε τις πολιτικές της Ε.Ε., ανταλλάξαμε απόψεις, κάναμε γνωριμίες με άλλα Κέντρα. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρουν τα Κέντρα που βρίσκονται γύρω μας (Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία κλπ). Αλλά βεβαίως και τα υπόλοιπα, γιατί πολλές φορές έχουμε κοινούς στόχους, όπως τα ισπανικά και τα ιταλικά Europe Direct. Σήμερα με το Facebook νομίζω πως είναι πολύ πιο εύκολο να δούμε τι ανεβάζει το κάθε Europe Direct, σε ποιους απευθύνεται κτλ. Πάνω από όλα, συνεργαζόμαστε.

Α.Π. Παρέχει έγκυρη πληροφόρηση για ευρωπαϊκά προγράμματα και ποια η σύνδεσή τους με το σύγχρονο ελληνικό σχολείο – υπάρχουν συγκεκριμένα ενδοσχολικά προγράμματα και αν ναι, ποια μορφή έχουν;

Δ.Γ. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρέμβει στην κατάρτιση ενός προγράμματος στο ελληνικό σχολείο  Η Ε.Ε. έχει προγράμματα: Erasmus, Comenius και δίνει τέτοιου είδους ευκαιρίες. Αλλά τα προγράμματα του ελληνικού σχολείου είναι κατεύθυνση του Υπουργείου και δεν παρεμβαίνει, όπως δεν παρεμβαίνει και για την υγεία, που άπτεται της εθνικής κυβέρνησης.

Α.Π. Όσον αφορά εσάς, τι σας κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα; Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της θέσης; Σας ικανοποιεί;

Δ.Γ. Εγώ βρέθηκα στο φορέα Υποδοχής και Φιλοξενίας, ο οποίος ήταν και μια αναπτυξιακή εταιρία. Ασχολήθηκα με προγράμματα, τα οποία έδιναν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και το Υπουργείο Εργασίας. Επρόκειτο για προτάσεις κατάρτισης  και στον φορέα αυτό, υπήρχε και το Κέντρο Αγροτικής Πληροφόρησης, οπότε κάποια στιγμή πέρασα από το ένα στο άλλο και μετά πέρασα στο Europe Direct. Πλεονεκτήματα έχει πάρα πολλά. Έχει συνεχή επιμόρφωση, ταξίδια, καινούριες προκλήσεις. Πρέπει να διαβάζεις, να είσαι ενημερωμένος πάνω στα ζητήματα. Όλα αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς. Τώρα, γενικότερα η θέση είναι ευχάριστη, γιατί έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο, γνωρίζεις τι θέλει, προσπαθείς να βοηθήσεις. Αυτό είναι που περισσότερο με ικανοποιεί.

Α.Π. Χρειάστηκε κάποια επιπλέον κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο; Εσείς τι έχετε σπουδάσει;

Δ.Γ. Έχω σπουδάσει Φιλοσοφική. Έχω τελειώσει το φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τίποτε περισσότερο, ούτε μεταπτυχιακό, ούτε διδακτορικό. Ξεκίνησα να εργάζομαι αμέσως, οπότε έκανα τα Προγράμματα Κατάρτισης στο Europe Direct. Κατάρτιση βέβαια χρειάζεται πάντα για να είσαι μέσα στα πράγματα κι αυτό γίνεται με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την προσωπική συμβολή. Το να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι είναι ένα μέρος, το να πηγαίνεις όπου σε καλούν είναι το δεύτερο μέρος. Το να επιμορφώνεσαι και μέσα από την Ελλάδα και εκτός, το τρίτο. Άρα συνεχώς πρέπει να βρίσκεσαι σε εγρήγορση διαφορετικά δεν στέκεται ένα Κέντρο χωρίς ενημερωμένα στελέχη.

Α.Π. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δ.Γ. Κι εγώ.

Ελληνική Προεδρία 2014

των μαθητριών Μέμου Ελβίρας, Μπουμπογιάννη Βασιλικής, Τσουμάνη Χριστίνας και Ντάνα Γεωργίας

Η Ελλάδα ανέλάβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και θα παραδώσει τη σκυτάλη στην Ιταλία την 1η Ιουλίου 2014. Είναι η πέμπτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ μετά την προσχώρησή της στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το 1981.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη. Η χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και τα επίπεδα ύφεσης και ανεργίας που επακολούθησαν κλόνισαν την εμπιστοσύνη σημαντικού μέρους των Ευρωπαίων πολιτών στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παράλληλα, η επιβολή πολιτικών αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας είχε ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα στις χώρες που βίωσαν άμεσα τις συνέπειες της κρίσης.

Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι:

Η καταπολέμηση της ανεργίας, η προώθηση πολιτικών και δράσεων για την ανάπτυξη, η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η εμβάθυνση της ενοποίησης και η ολοκλήρωση της ΟΝΕ, η αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων, καθώς και η διεύρυνση της Ε.Ε.

Βασικές Αρχές-Στόχοι Ελληνικής Προεδρίας:

  1. Οι προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας θα εστιάσουν στους τομείς της οικονομικής ανάκαμψης, της απασχόλησης, της συνοχής, της κινητικότητας των πολιτών, καθώς και της ασφάλειας της Ένωσης, τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής. Η μετεξέλιξη της Ένωσης σε μια κοινότητα κοινών αξιών και «κοινού πεπρωμένου» για όλους τους πολίτες της, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα και ενισχύοντας το ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο.
  2. Βασικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ακεραιότητας του κοινού νομίσματος, σε στέρεη και βιώσιμη βάση, καθώς και η διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
  3. Ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και λογοδοσίας της Ε.Ε. και των δεσμών συλλογικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και βαθμιαία οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας και διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Πολιτιστικό πρόγραμμα

Για την Ελληνική Προεδρία εκδόθηκε ειδικά ένας τετράτομος πολιτιστικός οδηγός ο οποίος καταγράφει την αρχαία, βυζαντινή, νεότερη και σύγχρονη κληρονομιά της Αθήνας και ένας κατάλογος με τα πολιτιστικά δρώμενα που θα λάβουν χώρα στο διάστημα της Προεδρίας.

Επιπλέον, μια σειρά εκδηλώσεις και δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με την Ελληνική Προεδρία προσθέτουν μια ιδιαίτερη πινελιά πάνω στον πλούσιο πολιτιστικό καμβά της χώρας:

Πηγή: Ελληνική Προεδρεία, Φωτο: Έργο της Ρένας Παπασπύρου, «Εικόνες στην ύλη», ξύλο, λαμαρίνα, μωσαϊκές πλάκες, επέμβαση με σινική μελάνη. Κάθε στοιχείο 0,20 X 0,40. Από την έκθεση «Nαυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα». Μουσείο Bozar, Βρυξέλλες. Copyright © Υπουργείο Πολιτισμού

  1. Η Έκθεση “Nautilus: Navigating Greece”, αφιερωμένη στη θάλασσα και τη διαχρονική της σχέση της Ελλάδας με αυτή στους αιώνες. Αποτελεί την κύρια εκδήλωση της Προεδρίας στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται στο Μουσείο Beaux Arts, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό στις 24 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου.
  2. Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές εξωτερικού στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας με στόχο την προβολή και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.
  3. Επιπλέον, στη Ρώμη διοργανώνεται, στα πλαίσια της στενής συνεργασίας με την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου, την οποία αναλαμβάνει η Ιταλία, η έκθεση «The European Fortune of Greece and Italy».
  4. Στο Zάππειο Μέγαρο φιλοξενείται έκθεση με έργα ξένων περιηγητών και πρωτότυπα έργα νέων Ελλήνων ζωγράφων υπό τον τίτλο “Hellas: Genius Loci”.
  5. Διακόσμηση κτηρίου Justus Lipsius στις Βρυξέλλες, που παραδοσιακά διακοσμούνται από την εκάστοτε Προεδρία – έχει αναλάβει ο βραβευμένος αρχιτέκτονας – εικαστικός Ανδρέας Αγγελιδάκης, με αρχιτεκτονικό θέμα εμπνευσμένο από τα Ξυστά στο Πυργί της Χίου.
  6. Τα γραμματόσημα Προεδρίας από τα ΕΛΤΑ. Ένα από τα θέματα που έχουν επιλεγεί είναι η λεπτομέρεια από αδημοσίευτη μυκηναϊκή τοιχογραφία με θέμα τη θάλασσα, από το ανάκτορο της Ικλαινας στην Πυλία Μεσσηνίας (Μουσείο Πύλου) που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην έκθεση Ναυτίλος στις Βρυξέλλες. Από την ίδια έκθεση επίσης έχει επιλεγεί ως θέμα, λεπτομέρεια από σύγχρονο εικαστικό έργο.

Πηγή: Ελληνική Προεδρία, Φωτο: Τοιχογραφία ψαρά από το Ακρωτήρι Θήρας (Σαντορίνη) 1600 – 1500 π.Χ. Από την έκθεση «Nαυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα». Μουσείο Bozar, Βρυξέλλες. Copyright © Υπουργείο Πολιτισμού

Οικονομική Προεδρία

Προϋπολογισμός: ο προϋπολογισμός της Ελληνικής Προεδρίας έχει οριστεί στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει όλα τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον δαπανών των Υπουργείων και των προσωρινών αποσπάσεων των υπαλλήλων σε άλλες θέσεις, όπως επίσης και τα έξοδα που σχετίζονται με όλα τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Στόχος είναι το πραγματικό κόστος να είναι χαμηλότερο, ώστε η Ελληνική Προεδρία να είναι η πιο οικονομική από ποτέ.

Χορηγοί: η Προεδρία έχει προσπαθήσει να καθιερώσει ένα εκτενές πρόγραμμα χορηγιών, προσεγγίζοντας μία σειρά από τοπικές, δυναμικές και εξωστρεφείς εταιρείες.

Εξωτερικές αναθέσεις: μόνο οι απολύτως απαραίτητες λειτουργίες που απαιτούν συγκεκριμένη εξειδίκευση έχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς φορείς. Η Προεδρία βασίζεται κυρίως στη δέσμευση και την αφοσιωμένη ομαδική δουλειά των κυβερνητικών υπαλλήλων. Οι αποσπάσεις υπαλλήλων στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο – μόνο 50 επιπλέον θέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Το Γραφείο της Ελληνικής Προεδρίας στην Αθήνα έχει προσλάβει μέσω ανοικτού διαγωνισμού όχι περισσότερα από εννέα επιπλέον άτομα με εξάμηνη σύμβαση.

Χώροι: η πλειοψηφία των δράσεων λαμβάνει χώρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ζάππειο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο, που είναι και ο βασικός χώρος της Προεδρίας. Το Ζάππειο είναι ένα δημόσιο κτίριο και η τοποθεσία του στο ιστορικό κέντρο της πόλης εξοικονομεί σε λειτουργικό κόστος και κόστος μεταφοράς. Το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) το οποίο συνήθως λαμβάνει χώρα σε διαφορετικό χώρα από τον βασικό, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λαγονήσι, στα περίχωρα των Αθηνών.

Συναντήσεις: θα πραγματοποιηθούν 14 Άτυπα Υπουργικά Συμβούλια, 35 συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια και σεμινάρια.

Ξενοδοχεία: η Προεδρία πληρώνει μόνο για τη διαμονή των Επικεφαλής των Αποστολών συν ένα ακόμα άτομο, που συμμετέχουν στα άτυπα Υπουργικά Συμβούλια.

Οικολογική διάσταση

Εξοικονόμηση χαρτιού: το βασικό πρόγραμμα της Προεδρίας και άλλα σχετικά έγγραφα είναι διαθέσιμα μόνο σε ηλεκτρονική μορφή από τον ιστότοπο της Προεδρίας. Επιπλέον, παρέχονται μόνο οικολογικά είδη γραφείου (μπλοκ, στυλό, χαρτί) και άλλα προϊόντα.

Χώροι: το Ζάππειο είναι διατηρητέο κτίριο και ως τέτοιο θεωρείται ότι είναι εγγενώς βιώσιμο, καθώς η δομή του ανταποκρίνεται τέλεια στο κλίμα και την τοποθεσία της Αθήνας. Έχει φυσικό καλό φωτισμό και αέρα, ωστόσο έχουν ληφθεί κάποια φιλικά ως προς το περιβάλλον μέτρα, όπως κάδοι ανακύκλωσης, ενεργειακές λάμπες φωτισμού και σακκόφιλτρα για την ποιότητα του αέρα.

Μεταφορές: οι χώροι της Προεδρίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τα ξενοδοχεία και το κέντρο της πόλης απαλλάσσοντας από την ανάγκη μεταφοράς των αποστολών. Όποτε χρειάζεται, οι αποστολές μπορούν να χρησιμοποιούν το εκτενές δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ). Αυτοκίνητα θα παρέχονται από τον χορηγό μόνο για τα Υπουργικά Συμβούλια.

Ξενοδοχεία: όλα τα ξενοδοχεία που έχουν επιλεχθεί να συνεργαστούν ακολουθούν φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές. Πολλά από αυτά έχουν επίσης βραβευτεί με πράσινες πιστοποιήσεις.

Πηγή: Ελληνική Προεδρεία, Φωτο: Λογότυπο Ελληνικής Προεδρίας 2014.

Πηγή: Ελληνική Προεδρεία, Φωτο: Λογότυπο Ελληνικής Προεδρίας 2014.

Λογότυπο

Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσσεται ανάμεσα στα κράτη-μέλη κάθε έξι μήνες, σύμφωνα με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Κάθε χώρα που αναλαμβάνει με τη σειρά της την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγει το δικό της λογότυπο, ο οποίος αποτελεί το επικοινωνιακό σύμβολο της προεδρίας της. Το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας είναι ουσιαστικό και λιτό και απεικονίζει ένα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά που σχηματίζεται από τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συμβολικό φόντο του λογοτύπου είναι σε μπλε χρώμα το οποίο αντιπροσωπεύει τη θάλασσα. Η παρουσίαση του λογοτύπου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2013 από τον αντιπρόεδρο κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από τη μέρα ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, η Ελλάδα έχει αναλάβει τέσσερις φορές την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1983, 1988, 1994, 2003). Η Ελλάδα θα αναλάβει για πέμπτη φορά την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014. Το λογότυπο είναι η επικοινωνιακή «σφραγίδα» της ελληνικής προεδρίας και θα συνοδεύει κάθε δραστηριότητά της.

Ευρωσκεπτικισμός

των μαθητριών Κωσταγιάννη Ζωής, Μπόμπορη Ελπινίκης και Τριανταφυλλίδη Ντανιέλας

Σύμφωνα με το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, Ευρωσκεπτικισμός είναι η αντιμετώπιση της Ευρώπης και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκεπτικισμό, δηλαδή με δυσπιστία.

Ο Ευρωσκεπτικισμός είναι μία πολιτική ιδεολογία που εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στους κόλπους της Ευρώπης. Μία ιδεολογία που εκφράζει αμφιβολία ή αμφισβήτηση προς το θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία ιδεολογία, η οποία αναλόγως από ποια χώρα και κατά τη διάρκεια ποιας περιόδου εκφράζεται, λαμβάνει διαφορετικές διαστάσεις. Μπορεί να ξεκινήσει από μία απλή δυσπιστία, ως προς την αποτελεσματικότητα της Ένωσης, μέχρι και πρόταση υπέρ της διάλυσής της. Μερικές από τις πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης, που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να αμφισβητούν έντονα τόσο τον θεσμό της Ένωσης, όσο και την ενιαία νομισματική ένωση του Ευρώ. Η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και η Αυστρία είναι χώρες που διακατέχονται έντονα από το αίσθημα του Ευρωσκεπτικισμού.

Πηγή: Pieria, από το άρθρο «EUROSCEPTIC THINKING HAS NOBLE ROOTS: A REPLY TO SIMON WREN-LEWIS» του Ryan Bourne στις 24 Οκτωβρίου 2013

Στη συνέχεια, τους κύριους εκφραστές του Ευρωσκεπτικισμού αποτελούν τα ακροδεξιά, συντηρητικά κόμματα κάθε χώρας. Τα κόμματα αυτά είναι εχθρικά προς τους μετανάστες και κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξάπλωση και τις βαρύτατες συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Υποστηρίζουν μάλιστα, πως οι συνέπειες αυτές έχουν μεγάλο αντίκτυπο, τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους, όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ραγδαία η εμπιστοσύνη που εξέφραζαν οι Ευρωπαίοι πολίτες απέναντι στην Ένωση. Έτσι, πολλοί ασπάζονται την ιδεολογία των Ευρωσκεπτικιστών και επιθυμούν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο ευρωπαϊσμός δέχεται μία ισχυρή αμφισβήτηση και πολλές αμφιβολίες, τις οποίες δύσκολα θα καταφέρει να κλονίσει.

Ευρωσκεπτικισμός υπάρχει και στη χώρα μας. Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το κλίμα αμφισβήτησης που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν πλέον σε μεγάλο βαθμό τη χρησιμότητα του θεσμού.

Στον Ευρωπαϊκό Νότο, συγκεκριμένα, η δημοτικότητα της Ευρωπαϊκής ηγεσίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα, ειδικά στους νέους: από το 60% το 2009, πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση, έπεσε στο 19% το 2013. Oι νέοι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από την πολιτική και απαισιόδοξοι ως προς το εργασιακό τους μέλλον. Η κάμψη είναι εξίσου εντυπωσιακή και για τους νέους της Ισπανίας, της Κύπρου και της Ιταλίας.

Η Ελλάδα συμπληρώνει 31 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία από την ένταξη της Ελλάδος το 1981 έως σήμερα σκιάστηκε από διάφορα γεγονότα. Η κακή μακροοικονομική διαχείριση οδήγησε σε τρεις χρεοκοπίες (1985, 1990, 2010) που συνοδεύτηκαν από κοινοτικά δάνεια και όρους τους οποίους οι ελληνικές αρχές δεν σεβάστηκαν. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει ωφεληθεί πολλαπλά κατά την περίοδο από την ένταξη στην Ε.Ε. Εφαρμόζει υψηλού επιπέδου προδιαγραφές τις οποίες έχει συναποφασίσει σε πολυάριθμους τομείς. Στα τρόφιμα και τα άλλα προϊόντα που διακινούνται στην εσωτερική αγορά. Στην προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών. Στις κοινές προκλήσεις για την ασφάλεια στον τομέα της δημόσιας υγείας. Στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Έχει λάβει πακτωλούς ενισχύσεων για να αναδιαρθρώσει την γεωργία και την αλιεία της, για να κατασκευάσει χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα που συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επομένως, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα, έπειτα από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεχτεί πολλές αλλαγές, τόσο στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων, όσο και στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική, αλλά  και σε υλικό επίπεδο.

Αυτό που προκαλεί ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι η κάθε χώρα του κόσμου θα ήθελε να ενταχθεί στη μεγάλη «οικογένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λόγοι είναι πολλοί, εκ των οποίων οι εξής κυριότεροι: καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, εμπόριο, εύκολη μετακίνηση των πολιτών. Οι νέοι έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν στο εξωτερικό με ισότιμη αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων.

Θα άξιζε επιπροσθέτως, να θυμηθούμε τις προοπτικές με τις οποίες δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • Ενίσχυση και σύγκλιση των οικονομιών των κρατών μελών.
  • Λειτουργία μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η οποία συμπεριλαμβάνει ένα ενιαίο και σταθερό νόμισμα, το ευρώ.
  • Ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.
  • Περιφερειακή συνοχή.
  • Προστασία του περιβάλλοντος.
  • Δημιουργία μιας κοινής ιθαγένειας για όλους τους Ευρωπαϊκούς πολίτες.
  • Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Παρόλα αυτά, η παγκόσμια οικονομική κρίση «χτύπησε» και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ύφεση του 2008 είναι το αποτέλεσμα που προκλήθηκε από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 σε τομείς της πραγματικής οικονομίας της διεθνούς κοινότητας. Η πιστωτική κρίση από την έλλειψη ρευστότητας έγινε εμφανής στους χρηματιστηριακούς δείκτες των ανεπτυγμένων χωρών, ενώ πολλά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά λόγω των μεγάλων απωλειών από τις πωλήσεις των επενδυτών. Όλα αυτά προκάλεσαν αναθεωρήσεις όλων των κρατικών προϋπολογισμών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ελλάδα, το τελευταίο «σφίξιμο της ζώνης» έρχεται με την απόφαση και των άλλων Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ότι υπάρχει πολιτική αναγκαιότητα η Ευρώπη να συνδράμει τη χώρα μας στη βελτίωση της οικονομικής ρευστότητας. Παρά τις προβλέψεις, κανείς δε γνωρίζει πόσο θα μειωθεί τελικά το Ελληνικό έλλειμμα. Οι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν πως εάν η Ελλάδα μπορέσει να «αντέξει» για τουλάχιστον μία διετία, γρήγορα θα βρει τον τρόπο να εξυπηρετήσει ευκολότερα το χρέος της.

Μένει να διαπιστωθεί…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα μάτια των νέων

της Κοέν Τζένης-Μύριαμ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι μια οικονομική και πολιτική ένωση είκοσι οκτώ ευρωπαϊκών κρατών. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές τις χώρες κράτη-μέλη, κάτι το οποίο σημαίνει πως μπορεί να απολαμβάνει τα προνόμια της Ένωσης.

Πηγή: European Youth Portal, copyright shutterstock.com – Petrenko_Andriy

Εμείς οι νέοι αποτελούμε μια ξεχωριστή μερίδα της κοινωνίας που σε λίγα χρόνια θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα της χώρας. Ίσως χρειαστεί να εξετάσουμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνιά, οι ορίζοντές μας να διευρυνθούν και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο προοδευτικά, ώστε να είμαστε σε θέση να φτάσουμε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και να το διατηρήσουμε. Και ίσως η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι.

Όμως κατά πόσο εμείς ως νέα γενιά αισθανόμαστε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε την ΕΕ; Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε ασφαλείς και θα έχουμε τη συμπαράστασή της; Η οικονομική κρίση την οποία βιώνει η Ελλάδα αυτή την περίοδο, έχει περιπλέξει τα πράγματα, έχει, θα λέγαμε, «θολώσει τα νερά». Επομένως, είναι δύσκολο να έχουμε μια ξεκάθαρη και αποκρυσταλλωμένη άποψη και στάση απέναντι στην Ένωση και τις πρωτοβουλίες της.

Μπορούμε να εξετάσουμε και να αναλύσουμε τις αιτίες για τις οποίες βρισκόμαστε σε σύγχυση, και σίγουρα υπάρχουν πολλές, όμως η άγνοιά μας σε θέματα που αφορούν άμεσα την ΕΕ, είναι πρωταρχικής σημασίας αιτία.

Θα μπορούσαμε πράγματι, να την αναγνωρίσουμε ως λόγο που οι απόψεις μας είναι διφορούμενες και αυτό, γιατί δεν γνωρίζουμε πρώτα απ’όλα τους στόχους και τα σχέδια της ΕΕ, πόσο μάλλον τις δυνατότητες που μας προσφέρει. Δεν είμαστε πλήρως ενημερωμένοι και τα μόνα ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά, είναι μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σίγουρα είναι σημαντικό το να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, και η αλήθεια είναι πως κυρίως η τηλεόραση και το διαδίκτυο αποτελούν καθημερινά πηγή πληροφοριών πάνω σε θέματα της Ένωσης. Ωστόσο, πιθανώς θα έπρεπε να πραγματοποιούνται ξεχωριστές εκδηλώσεις, στις οποίες ο νέος μπορεί να ενημερωθεί πλήρως για όλα εκείνα τα οποία του προσφέρει η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ένωση. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα βρισκόμασταν σε πλεονεκτικότερη θέση, έχοντας πάρει τουλάχιστον κάποιες στοιχειώδεις πληροφορίες.

Πηγή: European Commission, copyright Fotolia.com, Franz Pfluegl

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, παίζουν βασικό ρόλο στην ενημέρωση των μαθητών σαν εμάς πάνω σε θέματα της Ευρώπης και της Ένωσης ειδικότερα. Με αυτόν τον τρόπο, κάποιοι από εμάς υιοθετούν θετική στάση και αντιμετώπιση, όμως δυστυχώς, αυτά τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αδύναμα.

Μερικοί ανήκουμε στους τυχερούς που οι γονείς μας φροντίζουν για την ενημέρωσή μας πάνω σε θέματα της Ένωσης, καθώς ερευνούν εάν μπορούν να μας προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον. Καθώς είμαστε περισσότερο καταρτισμένοι και έχοντας κάποιες τουλάχιστον βασικές γνώσεις στο τι μπορεί να προσφέρει η ΕΕ, βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’αυτήν. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη περισσότερων ευκαιριών, σε θέματα όπως η εκπαίδευση, με τα πολυάριθμα προγράμματα υποτροφιών ή μειωμένων διδάκτρων για προπτυχιακές σπουδές κ.ά. Έτσι, λογικά υποστηρίζουμε ότι η ποιότητα ζωής αυξάνεται, εφόσον η χώρα ωθείται να ακολουθήσει το πρότυπο ενός σύγχρονου κράτους, οικονομικά ανεξάρτητου και πολιτιστικά ανερχόμενου. Παράλληλα, υπάρχουν εκείνοι οι νέοι που θέλουν να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο, να γνωρίσουν νέες κουλτούρες και να εντρίψουν σε ιστορίες άλλων λαών.

Ακόμα και αν πολλές φορές ξέρουμε πως πρέπει να αφήσουμε έναν άνεμο προόδου να επηρεάσει τις απόψεις και τα πιστεύω μας, η ελληνική νοοτροπία εμποδίζει αυτή την εξέλιξη.

Παρόλα αυτά, από την άλλη μεριά, οι περισσότεροι από εμάς, αντιμετωπίζουμε τις καινοτομίες της ΕΕ ιδιαίτερα επιφυλακτικά. Αυτό μπορεί να στηριχτεί στο γεγονός πως έχουμε διαπαιδαγωγηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να κυριαρχόμαστε από αισθήματα έντονου τοπικισμού και πατριωτισμού. Επιπλέον, είμαστε πολύ δεμένοι με τη χώρα μας, και δεν επιθυμούμε να την εγκαταλείψουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι Έλληνες είναι συναισθηματικά δεμένοι με το παρελθόν, γεγονός που οδηγεί στα παραπάνω. Ταυτόχρονα, η μοναδικότητά μας ως λαός και η διαφορετική και τόσο ιδιαίτερη νοοτροπία μας, μας ωθεί να αποστρεφόμαστε στη μαζοποίηση, από φόβο μήπως η κληρονομιά μας χάσει την αυθεντικότητά της. Όλοι οι παραπάνω είναι λόγοι για τους οποίους οι πρωτοβουλίες της ΕΕ βρίσκουν συχνά εμάς τους Έλληνες έφηβους ασυγκίνητους απέναντί της.

Η οικονομική κρίση έχει σίγουρα επιφέρει αλλαγές και στον τρόπο που βλέπουμε τις πρωτοβουλίες και εκτός Ελλάδας, καθιστώντας όλα τα σχέδια της ΕΕ πολύ τολμηρά για την τωρινή κατάσταση της χώρας μας.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας, που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας, είναι η κρίση, με την οποία η χώρα μας, καθώς και πολλές άλλες, προσπαθούν να αγωνιστούν και να την νικήσουν. Κάποιοι υποστηρίζουν πως εξαιτίας της κρίσης, μπορούμε να θεωρήσουμε την ΕΕ ως τη μόνη μας διέξοδο. Που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στους κόλπους της, προκειμένου να υποβοηθηθεί η ανοικοδόμησή της. Το φλέγον ερώτημα είναι, αν η συμμετοχή μας στην ΕΕ μπορεί να μας βοηθήσει και να μας προσφέρει επιπλέον εφόδια ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας, γιατί να μην τα αξιοποιήσουμε προς όφελός μας; Έτσι λοιπόν, ίσως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο απόλυτοι και στενόμυαλοι. Ας δώσουμε στην Ένωση μια ευκαιρία να μας παρουσιάσει τα σχέδιά της, και ίσως μας φέρει προ εκπλήξεως!

Συνέντευξη με μια εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

των μαθητριών Αναστασίου Παναγιώτας, Σιάρκα Νικολέτας, Φίλιου Δήμητρας, Χάϊδου Βασιλικής και του μαθητή Ντελ Πίντο Κρίστιαν

Η κα. Φίλιου Κωνσταντίνα, που εργάζεται στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας παραχωρεί την ακόλουθη συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μας μιλά για τη θέση της, το ρόλο της Ε.Ε. και μας παραπέμπει σε χρήσιμους συνδέσμους της Ε.Ε.

Α.Π. Με τι ακριβώς ασχολείστε; Ποιο το ακριβές αντικείμενο στο χώρο σας;

Κ.Φ. Εργάζομαι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας. Είμαι διοικητική υπάλληλος (AD), υπεύθυνη πολιτικής στο τομέα της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας. Είμαι αρμόδια ιδιαίτερα για θέματα εφαρμογής ευφυών ενεργειακών δικτύων (smart grids) και έξυπνων μετρητών (smart metering systems for electricity and gas). Συμμετέχω στις σχετικές νομοθετικές και δημοσιονομικές διαδικασίες, όπως διαμόρφωση της πολιτικής, εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε αυτόν τον τομέα, και υλοποίηση των σχετικών έργων και προγραμμάτων εργασίας.

A.Π. Ποιες ήταν οι σπουδές σας;

Κ.Φ. Είμαι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός. Αποφοίτησα από το Πολυτεχνείο Πατρών, και μετά έκανα διδακτορικό στα Υλικά (Department of Materials, Faculty of Engineering, Queen Mary College – University of London, UK) και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Αεροναυπηγική (Structural Division, Department of Aeronautics, Imperial College of Science, Technology and Medicine – University of London, UK).

Α.Π. Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας στον οργανισμό της Ε.Ε;

Κ.Φ. Ενώ έκανα τις μεταδιδακτορικές σπουδές μου, έλαβα μέρος σε γενικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη θέσεων για επιστημονικούς υπαλλήλους. Προσλήφθηκα το 1997 στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre – http://ec.europa.eu/dgs/jrc/ ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο παράρτημα στην Ολλανδία, στο Ινστιτούτο τότε Υλικών και τώρα γνωστό ως Ινστιτούτο Ενέργειας και Μεταφορών.

Α.Π. Περιγράψτε μας μία τυπική μέρα σας.

Κ.Φ. Κάθε μέρα είναι διαφορετική λόγω της φύσης της εργασίας μας, και αυτό είναι το δέλεαρ της υπόθεσης. Ωστόσο, θα έλεγα ότι μια τυπική μέρα στο γραφείο περιλαμβάνει τον έλεγχο της αλληλογραφίας, απάντηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων, συμμετοχή σε συνεδριάσεις, και εργασία στο γραφείο. Η εργασία στο γραφείο σχετίζεται με την έρευνα και τη συλλογή πληροφοριών, την ανάλυση και την ερμηνεία τους, τη σύνταξη εκθέσεων και ενημερωτικών σημειωμάτων για τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη πολιτικής και στρατηγικής. Η δουλειά μας περιλαμβάνει επίσης κάποια ταξίδια στο εξωτερικό σε συναντήσεις και εκδηλώσεις εκπροσωπώντας την Επιτροπή στον τομέα της αρμοδιότητάς μας.

Α.Π. Είστε ικανοποιημένη με τις εργασιακές συνθήκες και το αντικείμενό σας;

Κ.Φ. Είμαι αρκετά ικανοποιημένη από τις συνθήκες εργασίας, το δυναμικό περιβάλλον, και το εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαι. Το καλύτερο μέρος της δουλειάς μου είναι όταν εγκρίνεται, δημοσιεύεται και τίθεται σε εφαρμογή μια πολιτική ή στρατηγική στην ανάπτυξη της οποίας έχω και εγώ συμβάλλει. Δεν είναι μικρό πράγμα να εργάζεσαι για λογαριασμό και να εξυπηρετείς 500 εκατομμύρια πελάτες σε 28 χώρες!

Α.Π. Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να δουλέψει στην Ε.Ε; Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης μέσα από την υπηρεσία που δουλεύετε;

Κ.Φ. Δεν θα μπορούσα παρά να το προτείνω με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Για μένα ήταν και συνεχίζει να είναι μια άριστη επιλογή και δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου κάπου αλλού να κάνω κάτι άλλο. Όταν κανείς εργάζεται για τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει μια σταδιοδρομία ευρωπαϊκής κλίμακας, και να συμβάλλει με την εργασία του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και σε ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί να εργαστείτε για μια εταιρεία όταν μπορείτε να εργαστείτε για 28 χώρες– εκεί πια νιώθεις τον παλμό της Ευρώπης (!) – και σε πολλούς τομείς και ειδικότητες! Η εργασία στα όργανα της Ε.Ε. προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο παροχών και αξιόλογες δυνατότητες σταδιοδρομίας. Η υπηρεσία μας ενθαρρύνει την κινητικότητα και τη συνεχή επαγγελματική εξέλιξη, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης.

Α.Π. Φανταζόμαστε ότι το εργασιακό σας περιβάλλον είναι πολυπολιτισμικό. Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας; Σε ποια γλώσσα επικοινωνείτε;

Κ.Φ. Το εργασιακό μου περιβάλλον είναι πράγματι πολυπολιτισμικό – αυτή είναι η Ευρώπη! Αυτή η πολυμορφία για μένα είναι ιδιαίτερα ελκυστική, και απόλυτα υγιής. Δεν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας, το αντίθετο θα έλεγα. Οι συνάδελφοι είναι ανοικτοί σε διαφορετικές κουλτούρες και απόψεις. Και τι γλώσσα μιλάμε; Στους διαδρόμους ακούει κανείς τα πάντα, και είναι απείρως διασκεδαστικό να βλέπεις με τι ευκολία και εκπληκτική άνεση μερικοί συνάδελφοι πηδάνε από γλώσσα σε γλώσσα μέσα στην κουβέντα! Αλλά στη δουλειά μας, τουλάχιστον στις Διευθύνσεις που έχω δουλέψει εγώ μέχρι τώρα, σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον Αγγλικά, και μερικές φορές Γαλλικά.

Α.Π. Πόσο δυνατή είναι η ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη στην καρδιά της Ευρώπης;

Κ.Φ. Πιστεύω ότι η ταυτότητά μας ως Ευρωπαίων πολιτών διαμορφώνεται μέρα με την ημέρα και συνεχώς δυναμώνει στην καρδιά της Ευρώπης. Έχουμε προ πολλού συνειδητοποιήσει ότι μόνο αν εργαζόμαστε από κοινού, πολίτες από κάθε κράτος μέλος και οι εκπρόσωποί μας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το δυναμικό που προσφέρει μια ενωμένη Ευρώπη. Δίνοντας την ανάλογη έμφαση στην κοινωνική διάσταση των πολιτικών σε διαφόρους τομείς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, τις προκλήσεις που δημιουργεί ο σημερινός κόσμος και να επιτύχουμε το στόχο της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, την κοινωνική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευημερία των πολιτών της. Να σας θυμίσω πως σε ένδειξη της βούλησης των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στους Ευρωπαίους πολίτες, το 2013 ήταν το «Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών». Αυτή ήταν μια πολύ καλή «ευκαιρία να ακούσουμε και να μάθουμε πως μπορούμε να κτίσουμε μαζί την Ευρωπαϊκή Ένωση του μέλλοντος» oπως είπε η κυρία Reding, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ ακούει τους πολίτες της μέσω για παράδειγμα δημοσίων διαβουλεύσεων. Ο δικτυακός τόπος «Η φωνή σας στην Ευρώπη» είναι το ενιαίο σημείο πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα διαβουλεύσεων, συζητήσεων και άλλων εργαλείων, τα οποία επιτρέπουν στους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία χάραξης των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Α.Π. Πως αισθάνεστε σαν Ελληνίδα σήμερα με τις παρούσες συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα; Έχουν αντίκτυπο στην αντιμετώπιση από τους συναδέλφους σας;

Κ.Φ. Θλίβουν όλους μας οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και κοινωνικές προκλήσεις στη χώρα. Μου έχει τύχει αρκετές φορές να συζητήσω το θέμα με συναδέλφους που αναγνωρίζουν τη τρομερή προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα για να γυρίσει σελίδα και εκτιμούν απόλυτα την αποφασιστικότητα του λαού. Δεν φτάνει όμως όπως λένε για να ξεπεραστούν οι παρούσες δυσκολίες να παρακολουθούμε τους σκληρά εργαζόμενους Έλληνες, πρέπει να υπάρξει συνάμα αλληλεγγύη και οικονομική υποστήριξη.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την έναρξη της Ελληνικής προεδρίας, είπε ότι ελπίζει και πιστεύει ότι η Ελληνική Προεδρία θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο σε θέση να λύσει τα προβλήματά της με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά είναι επίσης σε θέση να κάνει μια σημαντική συμβολή στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Συνέχισε, λέγοντας πως με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση, η Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία της σε τόσα πολλά προβλήματα, από τα Βαλκάνια μέχρι τη θαλάσσια πολιτική, τα οποία γνωρίζει πολύ καλύτερα από ότι τα περισσότερα από τα άλλα κράτη μέλη.

Α.Π. Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της Ελλάδας; Στον εργασιακό σας χώρο ποια είναι η αντιμετώπιση των συναδέλφων σας;

Κ.Φ. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της Ελλάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρειάστηκε να παλέψουμε ενάντια σε δυσκολίες. Η σκληρή δουλειά και οι προσπάθειες του λαού μας αποδίδουν ήδη καρπούς. Και αυτή είναι η αίσθηση, που έχουν επίσης και οι συνάδελφοί μου. Πιστεύω ότι με την Ελληνική Προεδρία η Ελλάδα θα παρουσιάσει μία εικόνα πολύ πιο δυνατή, που ενδέχεται να βοηθήσει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και τουριστών, αλλά και στην ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου.

Α.Π. Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή προσωπικού;

Κ.Φ. Τα όργανα της Ε.Ε. απασχολούν 40.000 άτομα με διαφορετικό πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο, ως μόνιμους υπαλλήλους ή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Το μόνιμο προσωπικό επιλέγεται μέσω γενικών διαγωνισμών (που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO)) οι οποίοι δεν στοχεύουν στην κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων αλλά στην κατάρτιση εφεδρικού πίνακα επιτυχόντων από τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις.

Οι γενικοί διαγωνισμοί δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα και ανακοινώνονται στον δικτυακό τόπο EPSO.
Περισσότερες πληροφορίες http://europa.eu/epso/discover/types_employment/index_en.htm και http://ec.europa.eu/civil_service/job/official/index_el.htm.

Απόσπασμα από τη σχετική ιστοσελίδα

«…Για να επιτύχετε την πρόσληψη σε οποιοδήποτε επίπεδο θα χρειαστεί να δείξετε ότι διαθέτετε ικανότητες, γνώσεις, πρωτοβουλία και κίνητρο. Φυσικά, για να επιτραπεί η συμμετοχή σας στη διαδικασία επιλογής, θα πρέπει πρώτα-πρώτα να ικανοποιείτε τα κριτήρια επιλεξιμότητας (προσόντα, επαγγελματική πείρα, κ.τ.λ.) ενός συγκεκριμένου διαγωνισμού, όπως δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα.

Οι απαιτήσεις είναι πάντα ίσες ή ανώτερες από τα ελάχιστα απαιτούμενα πρότυπα επιλεξιμότητας για τις ομάδες των «βοηθών» και των «διοικητικών υπαλλήλων», τα οποία ορίζονται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης (Άρθρο 5(3) http://ec.europa.eu/wel/images/doc_icons/f_pdf_16.gif). Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχετε την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. (αν και μπορούν να γίνουν ειδικές εξαιρέσεις για την προπαρασκευή μιας διεύρυνσης της Ε.Ε.), να είστε εντάξει από στρατολογική άποψη, να είστε σωματικά ικανός για την εκτέλεση των καθηκόντων σας, να υποβάλετε κατάλληλες συστάσεις για το χαρακτήρα σας και να γνωρίζετε άριστα μία από τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. και ικανοποιητικά μία δεύτερη.

Οι διαγωνισμοί περιλαμβάνουν κατά κανόνα δύο στάδια, ένα γραπτό και ένα προφορικό. Οι υποψήφιοι μετέχουν σε γραπτές δοκιμασίες των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δοκιμασίες για την αξιολόγηση των γλωσσικών δεξιοτήτων, της κατανόησης κειμένων και της ευχέρειας στους αριθμητικούς υπολογισμούς. Όσοι επιτύχουν σ΄αυτό το πρώτο στάδιο, καλούνται στη συνέχεια σε συνέντευξη ενώπιον κριτικής επιτροπής. Στον δικτυακό τόπο της EPSO θα βρείτε το πρόγραμμα των διαγωνισμών που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον, καθώς και παραδείγματα των δοκιμασιών.

Σημειωτέον ότι μπορούν επίσης να προκηρυχθούν ειδικοί διαγωνισμοί για θέσεις μεσαίων και ανώτερων διευθυντικών στελεχών….»

Α.Π. Ανταποκρίνονται οι αποδοχές σας με το παραγόμενο έργο;

Κ.Φ. Οι αποδοχές που προσφέρονται από τον εργοδότη μου είναι ικανοποιητικές, σύμφωνα με τις προσδοκίες μου, και ανάλογες του έργου που επιτελώ και του επιπέδου ευθύνης που έχω.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αποδοχές και τις παροχές, αλλά και με τη σταδιοδρομία, τις προσλήψεις, τις προαγωγές, συμβουλευθείτε τους Κανονισμούς Υπηρεσιακής Κατάστασης.

Α.Π. Ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος σε αυτό το επάγγελμα;

Κ.Φ. Θα έλεγα η πίεση χρόνου που είναι μάλλον συνήθης στο εργασιακό μας περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσκολίες.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχω κληθεί να συγκεντρώσω γρήγορα πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα, να αναλύσω τάχιστα την κατάσταση και να προτείνω στην ιεραρχία μου την γραμμή αντιμετώπισης και έτσι να τούς βοηθήσω να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Για μένα αυτό προσθέτει στον ενθουσιασμό μου στην εργασίας και δεν συνιστά απαραίτητα μια δυσκολία, αλλά είναι σίγουρα μια πρόκληση την οποία και επικροτώ!

Α.Π. Με ποια κριτήρια λαμβάνονται οι αποφάσεις της Ε.Ε; Ποιοι τις παίρνουν;

Κ.Φ. Για τη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε. ακολουθείται κατά κανόνα η λεγόμενη «διαδικασία συναπόφασης». Αυτό σημαίνει ότι οι προτεινόμενοι νόμοι πρέπει να εγκριθούν τόσο από το άμεσα εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών της Ε.Ε.).

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλεύτητε την ιστοσελίδα όπου υπάρχει και σχετικό βίντεο: http://europa.eu/eu-law/decision-making/procedures/index_el.htm

Α.Π. Πιστεύετε ότι οι αποφάσεις της Ε.Ε επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη ζωή των Ευρωπαίων;

Κ.Φ. Οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζουν σήμερα τη ζωή 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών! Αυτό είναι δεδομένο. Μάλιστα η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί μαζί μου και πιστεύει πως η καθημερινή τους ζωή επηρεάζεται θετικά από τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Οι σχετικές αποφάσεις που έχουν λοιπόν άμεσες συνέπειες για τη ζωή όλων μας πρέπει να λαμβάνονται αν μη τι άλλο με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Είναι δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου πολίτη να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες αναφορικά με την προετοιμασία και την όλη διαδικασία για τη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Υπάρχει σχετική ιστοσελίδα όπου μπορείτε να βρείτε τις απαραίτητες πληροφορίες http://ec.europa.eu/transparency/index_el.htm

Επιτρέψτε μου να σας δώσω αυτό το απόσπασμα

«…Ως Ευρωπαίοι πολίτες, έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε πώς προετοιμάζουν τα ευρωπαϊκά όργανα τις αποφάσεις αυτές, ποιοι συμμετέχουν στην προετοιμασία τους, ποιοι λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., και ποια έγγραφα τηρούνται ή συντάσσονται για την εκπόνηση και θέσπιση των νομικών πράξεων. Επίσης, έχετε δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα αυτά, και μπορείτε να κάνετε γνωστές τις απόψεις σας άμεσα ή έμμεσα, μέσω εκπροσώπου σας. Η ιστοσελίδα αυτή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο, παρέχοντάς σας άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες που σας βοηθούν να ενημερώνεστε και να προετοιμάζεστε καλύτερα, ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων, να ασκείτε τα δικαιώματά σας και να παίζετε ενεργό ρόλο, ως Ευρωπαίος πολίτης. …«

EUROSCOLA: Το μέλλον στους νέους!

Της Χριστίνας Μέμου, καθηγήτριας Γαλλικής Γλώσσας στο ΓΕ.Λ. Ανατολής

Πηγή: επίσημη σελίδα του Euroscola στο Facebook, copyright Euroscola.

Είχα την τύχη να επιλεγώ και να συμμετάσχω ως συνοδός στην αποστολή στο Στρασβούργο μαζί με 24 μαθητές από όλη την Ήπειρο, που αρίστευσαν σε γραπτό διαγωνισμό για την ημερίδα Euroscola. Το προσωπικό στοίχημα μεγάλο, διότι βασικοί στόχοι μας, ήταν οι μαθητές να έχουν καταρχάς επαρκή ενημέρωση και πληροφόρηση για την ημερίδα και έπειτα, η ανομοιογενής ομάδα να «δέσει», να γνωριστεί και να συνεργαστεί.

Η αξιοπρεπής παρουσία των μαθητών στις 7 Φεβρουαρίου 2014, στο Στρασβούργο, επιβεβαίωσε την προσπάθειά μας και μας έκανε πολύ περήφανους. Ένα μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό θα βρείτε στο site του σχολείου μας, στο site της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου, καθώς και στη σελίδα του Euroscola στο Facebook.

Στο επόμενο τεύχος του Ανατολικού Παλμού, θα φιλοξενηθούν μαρτυρίες των συμμετεχόντων σχετικά με την εμπειρία τους στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να πάρουμε και οι υπόλοιποι μια «γεύση» από αυτή τη διαπολιτισμική επαφή των νέων.

Top