Στήλη: ΠεριΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ

Η διασημότερη χριστουγεννιάτικη ιστορία

Χριστούγεννα και ίσως η πιο διάσημη ιστορία στον κόσμο είναι αυτή που έγραψε ένας άγγλος συγγραφέας πριν 170 χρόνια. Ποια είναι αυτή;  Μα… τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Κάρολου Ντίκενς.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 με τον πρωτότυπο τίτλο «A Christmas Carol». Αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία αφού μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πούλησε 6.000 αντίτυπα, ασύλληπτο νούμερο για την εποχή εκείνη.

Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.

Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, τσιγκούνη και μίζερου, όπως ο Σκρουτζ, που τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Στη συνέχεια, τον επισκέπτονται τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων και του υποδεικνύουν τα λάθη του, βοηθώντας τον να αγγίξει τη μετάνοια. Μετά την εμπειρία αυτή, ο πρώην εκμεταλλευτής Σκρουτζ αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά του και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.

Το βιβλίο διατρέχουν τα δύο θέματα, που έχουν κομβική σημασία στο έργο του Ντίκενς: η κοινωνική αδικία και η συνακόλουθη φτώχεια, δύο από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της βικτωριανής Αγγλίας, που βίωνε τον άκρατο καπιταλισμό της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο σπουδαίος άγγλος συγγραφέας το έγραψε σε μία περίοδο, που βρισκόταν και αυτός σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες της ιστορίας του, δίνοντας εξαιρετική ζωντάνια στην αφήγηση. Μάλιστα, ο ίδιος έλεγε, ότι καθώς έγραφε γελούσε κι έκλαιγε ξανά και ξανά.

Το βιβλίο του Ντίκενς ζέστανε τις καρδιές των ανθρώπων και συνεισέφερε στην αναζωογόννηση των Χριστουγέννων ως γιορτή αγάπης και συμπόνοιας, σε μια περίοδο απόλυτης ένδειας για την εργατική τάξη της Αγγλίας. Ο ίδιος πίστευε σε μία «φιλοσοφία Χριστουγέννων», δηλαδή ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις σχέσεις των ανθρώπων.

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία γνώρισε πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο πάμπλουτος τσιγγούνης ήρωας του Γουόλτ Ντίσνεϊ, έχει σημείο αναφοράς τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Διονύσιος Σολωμός – η ψυχή του έθνους

Του Εργκύς Πλάκα, Γ” Γυμνασίου

0Σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου 1798, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο ο Διονύσιος Σολωμός. Θεωρείται ως ο μεγαλύτερος ποιητής του 19ου αιώνα. Υπήρξε αρχηγός και πρωτοπόρος της ονομαζόμενης Επτανησιακής Σχολής και εμβληματική μορφή του νεοελληνικού έμμετρου λόγου, που ουσιαστικά αρχίζει μετά από αυτόν. Αποκλήθηκε, τέλος, Εθνικός Ποιητής της Ελλάδας, και γιατί έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο και γιατί συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του νεοελληνικό ποιητικού λόγου, και γιατί ύμνησε τον Εθνικό αγώνα της Ανεξαρτησίας, και γιατί πρώτος χρησιμοποίησε στον ποιητικό και πεζό του λόγο την εθνική λαϊκή μας γλώσσα, τη δημοτική.

Τιμώντας τη μνήμη του η Αρμέ-news παρουσιάζει ένα δίπτυχο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του που επιμελήθηκε ο πολυτάλαντος Εργκύς Πλάκα.

 

 

 

Αφιέρωμα στη ζωή του…


και στο έργο του


Με αφορμή την ανάγνωση ενός βιβλίου

Διάβασα πρόσφατα στα αλβανικά ένα βιβλίο, το οποίο μου άρεσε ιδιαίτερα και θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου γι’ αυτό, καθώς θίγει το μεγάλο θέμα του πολέμου και των επιδράσεων που έχει αυτός στους ανθρώπους. Βρήκα, μάλιστα, ότι έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά, οπότε θα μπορούσε κάποιος να το αναζητήσει.

κανταρε

Ισμαήλ Κανταρέ, ο κορυφαίος συγγραφέας της Αλβανίας

Στο μυθιστόρημα «Ο στρατηγός της νεκρής στρατιάς», του κορυφαίου Αλβανού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ, εξιστορείται η αποστολή στην Αλβανία δυο Ιταλών, ενός στρατιωτικού κι ενός ιερέα οι οποίοι, 15 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου πηγαίνουν στην Αλβανία για να βρουν και να ξεθάψουν τα οστά των σκοτωμένων Ιταλών.

ΚΑΝΤΑΡΕ2.png

Το εξώφυλλο της αλβανικής έκδοσης του έργου

Μέσα απ’ αυτή τους την εμπειρία βιώνουν τη βαθιά επίδραση του πολέμου στο χαρακτήρα και στη ζωή τους. Η υποχρέωσή τους να βρουν και να περισυλλέξουν τα οστά καταλήγει να είναι μια οδυνηρή και τραυματική εμπειρία, που αφήνει τόσες πληγές στις ψυχές τους, όσες πληγές αφήνει ο πόλεμος στα κορμιά των σκοτωμένων…

Αρμάντ Σουλάι

 

Top