Παναγία Αρμενίου (Αρμενιώτισσα)

πα

Το πιο φημισμένο σημείο του χωριού μας, του Αρμενίου, είναι ο Ναός της Παναγίας της Αρμενιώτισσας. Η ιστορία που συνδέεται με την ανέγερση του ναού ανάγεται στο 19ο αιώνα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την παράδοση, το 1875, όταν η Θεσσαλία ήταν ακόμη κάτω από τον οθωμανικό ζυγό,  η Παναγία θέλησε να αποκαλύψει την ύπαρξη μιας Αγίας εικόνας Της, που είχε ζωγραφίσει ο Απόστολος Λουκάς. Η εικόνα ήταν θαμμένη σ’ ένα χωράφι έξω από το χωριό Αρμένιο της Λαρίσης, κοντά στον τόπο όπου υπάρχει σήμερα ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής.

Από το χωριό αυτό καταγόταν ο Ιωάννης Αγριτζόμπανος, ένας βοσκός, άνθρωπος απλός, που αξιώθηκε, απ’ όλους τους κατοίκους της εποχής του, τη χάρη της Θεοτόκου. Φανερώθηκε σ’ αυτόν πολλές φορές σύμφωνα με τη μαρτυρία της κόρης του Αικατερίνης, Πρεσβυτέρας και συζύγου του ιερέα παπά-Κωνσταντίνου Καψούρη, αλλά και των γερόντων του χωριού, οι οποίοι πολλές φορές τ’ άκουσαν αυτά από τον ίδιο, καθώς αφηγούνταν τις οράσεις του. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Θεοτόκος του έδειξε πού ακριβώς να ψάξει για να βρει τον Σταυρόν και κουδουνάκια από θυμιατό. Σε άλλο μέρος θα έβρισκε πλάκα πέτρινη και κάτω απ’ αυτήν κατασκευασμένο πηγάδι με ξύλινο κουβά (το σημείο του Αγιασμού). Η Θεοτόκος του παρήγγειλε να τα φανερώσει στους συγχωριανούς του για να κάνουν ανασκαφή.

Την επομένη μέρα ο Ιωάννης αφηγήθηκε στους κατοίκους όλα τα παραπάνω και αυτοί συγκεντρώθηκαν για να προχωρήσουν στην ανασκαφή. Αφού πήραν μαζί τους σκαπτικά εργαλεία για την ανασκαφή, πήγαν στον τόπο όπου έπρεπε να σκάψουν, ψάλλοντας. Όταν έφθασαν οι κάτοικοι στον συγκεκριμένο τόπο, άρχισαν αμέσως την ανασκαφή και πράγματι όσα προείπε η Θεοτόκος βρέθηκαν, δηλαδή, τα κουδουνάκια, το μανουάλι Σταυρός, και κάτω από μία πλάκα έτοιμο πηγάδι με ξύλινο κουβά, τα οποία υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Δεν συνέχισαν, όμως, την ανασκαφή για την ανεύρεση της εικόνας της Θεοτόκου.

Στον τόπο όπου σήμερα βρίσκεται ο ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής παρουσιάζεται τακτικά το Άγιο Φώς. Τότε παρουσιαζόταν κάθε απόγευμα για τρία χρόνια περίπου και το έβλεπαν όλοι οι κάτοικοι. Σήμερα, όμως, μόνο λίγοι το βλέπουν. Με δαπάνη των κατοίκων του τέως δήμου Αρμενίου κτίστηκε το έτος 1886 εκκλησία Της, όπου πολλοί πιστοί από πολλά μέρη της Θεσσαλίας προσέρχονται ως προσκυνητές κάθε μέρα και τελούν λειτουργίες. Ιδιαίτερα λαμπρός είναι ο εορτασμός το Δεκαπενταύγουστο και κατά την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου). Από τότε μέχρι σήμερα πολλά θαύματα έχουν γίνει με τη βοήθεια της Χάρης Της, τα οποία πολλοί εξιστορούν.

Η Παναγία δεν θέλησε όμως να αποκαλύψει σε ποιο σημείο ήταν θαμμένη η Άγια εικόνα Της καθώς, όπως ανέφερε, σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, αυτή θα αποκαλύπτονταν μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, όταν η Κωνσταντινούπολη θα γίνει κονιορτός και μείνει το 1/3 της ανθρωπότητας.

Αντώνης Κουτσής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης