Η προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881

θ1

Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Thessalia-eleutheria

Πριν την συμφωνία

Η συμφωνία προσάρτησης της Θεσσαλίας προκλήθηκε μετά τη συνθήκη του Βερολίνου 1878 και τη διάσκεψη του Βερολίνου 1878 και ιδιαίτερα μετά την έντονη διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων το 1880.

Συμφωνία

1881 (Μάρτιος) Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης. Διαπραγματεύσεις των εκπρόσωπων των Μεγάλων Δυνάμεων και της Υψηλής Πύλης για τον ορισμό νέων ελληνοτούρκικων συνόρων στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

(7 Απριλίου) Ύστερα από επίμονες διαπραγματεύσεις συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων και γνωστοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η απόφαση προσάρτησης της Θεσσαλίας ( εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας ).

Οι Σοφάδες περνούν στην κυριότητα του έλληνα τσιφλικά και τραπεζίτη Γ. Ζαφίρη λίγο πριν την προσάρτηση της Θεσσαλίας.

Τα παλιά τσιφλίκια του Αλή Πασά στον Κάτω Όλυμπο αγοράζονται από τους κεφαλλονίτες Μεταξά ( στον Πυργετό ) και Σκιαδαρέση ( στο Ομόλιο-Λασποχώρι) – συνολική έκταση 300.000 στρέμματα. Εδώ θα έρθει ο Μαρίνος Αντύπας που είναι ανιψιός του Σκιαδαρέση.

( 24 Μαΐου ) Υπογράφεται η σύμβαση για την προσάρτηση της Θεσσαλίας μεταξύ Μεγάλων Δυνάμεων και Τουρκίας.

( 2 Ιουλίου ) Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η τελική σύμβαση για την προσάρτηση της Θεσσαλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σταδιακά η προσάρτηση

( 18 Αυγούστου ) Απελευθέρωση της Καρδίτσας από τον τουρκικό ζυγό. Η τρίτη φάλαγγα του ελληνικού στρατού με επικεφαλής το στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο μπήκε στην πόλη.

( 27 Αυγούστου ) Απελευθερώνεται η Καλαμπάκα.

( 31 Αυγούστου ) Ο ελληνικός στρατός με επικεφαλής το στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ταγματάρχη Κωνσταντίνο Ισχόμαχο απελευθερώνει τη Λάρισα.

( 10 Οκτωβρίου ) Εγκαθίσταται και λειτουργεί Πρωτοδικείο στη Λάρισα.

( 11 Οκτωβρίου ) Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α’ αγοράζει στη Λάρισα το κονάκι του Χουνσή μπέη και το μετατρέπει σε ανάκτορό του.

( 2 Νοεμβρίου ) Απελευθερώνεται ο Βόλος. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας ο μουσουλμανικός πληθυσμός των δύο διοικητικών κέντρων της Θεσσαλίας ( Λάρισας και Τρικάλων ) ήταν 24.165 σε σύνολο 293.993 ατόμων.

Τι  έγινε μετά την προσάρτηση

1882 Στην απελευθερωμένη Λάρισα κατοικούσαν γύρω στους 1.800 Εβραίους με τέσσερις συναγωγές και άλλα ιδρύματα.

Η Πόλη της Καρδίτσας ανακηρύσσεται σε δήμο.

Ιδρύεται στον Βόλο η «Προνομιούχος τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας», η πρώτη τράπεζα με κύριο μέτοχο τον Ανδρέα Συγγρό η οποία το 1899 συγχωνεύτηκε με την εθνική Τράπεζα.

( 4 Ιουλίου ) Ανατίθεται στον Θ. Μαυρογορδάτο η κατασκευή του σιδηροδρόμου Βόλου-Λάρισας (60 χλμ.) και Βελεστίνου-Καλαμπάκας (142 χλμ.). Σύσταση της εταιρείας  «Σιδηρόδρομοι Θεσσαλίας».

( 15 Αυγούστου ) Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά χωριών της Θεσσαλίας.

Ιδρύεται στην Ελασσόνα Ελληνικό Προξενείο ( 1882-1912). Η δικαιοδοσία του Προξενείου απλωνόταν από τους καζάδες ( νομαρχίες ) Γρεβενών, Ανασελίτσας ( Σιάτιστας ), Καιλαρίων ( Πτολεμαΐδας ), Κοζάνης-Σερβίων και Ελασσόνας. Από τους έντεκα προξένους που κατείχαν το αξίωμα άφησαν εποχή ο Αριστείδης Παπαδόπουλος ( 1833-1896 ), ο Λάμπρος Ευνάλης    ( 1900-1905 ) και ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος ( 1908-1910 ).

1883 Αποφασίζεται η ίδρυση του Δημοτικού Νοσοκομείου στη Λάρισα.

Ιδρύεται το σιδηρουργείο του Μελέτη Σταματόπουλου, το πρώτο εργοστάσιο του Βόλου. Ήταν ατμοκίνητο και απασχολούσε 40 εργαζομένους.

Εκπονείται το πρώτο σχέδιο της Λάρισας και ρυθμίζει την ανάπτυξη μιας πόλης των 20.000 κατοίκων.

Θεμελιώνεται το πρώτο κέντρο στο Άλσος του Αλκαζάρ. Αργότερα, στο ίδιο μέρος, κτίστηκε το κέντρο του Βρεττόπουλου, ένα από τα καλύτερα κέντρα διασκέδασης των Λαρισαίων.

1884 ( 22 Απριλίου ) Εγκαινιάζονται οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι.      

ΘΕΣΣΑΛΙΑ19

 

Νεφέλη Τσαγγάρη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης