Συναίνεση: η λέξη «κλειδί» για το σεξ (επιμέλεια: ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΡΜΠΑΚΗ)

Είναι τολμηρό να υποστηρίζει κανείς ότι στο σεξ το όριο δεν περιορίζεται καθώς αποτελεί στοιχειώδη ανάγκη του ατόμου για σεξουαλική επαφή η οποία «ικανοποιεί ΚΑΙ τα δύο άτομα». Σε συνάρτηση με αυτό το θέμα θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως η συναίνεση λειτουργεί ως λέξη «κλειδί» ώστε να υπάρχει ομόφωνη αποδοχή των ατόμων για ερωτική συνεύρεση.

Αρχικά, συναίνεση εννοούμε την ξεκάθαρη, χωρίς αβεβαιότητα και ανασφάλεια, συμφωνία ενός ατόμου που δέχεται την πρόσκληση για σεξ από τον/την σύντροφό του. Εκδηλώνεται με ενθουσιασμό, γενικότερα με αντιδράσεις που γίνονται κατανοητές, ενώ ποικίλει σε όρους. Ενδεικτικά είναι: η ενημερωμένη συναίνεση, όπου προτείνεται χωρίς το ψέμα ή τη σκόπιμη απόκρυψη ορισμένων προθέσεων, είναι δηλαδή ο σκοπός αληθινός. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν εξαναγκάζεται το άτομο να υποκύψει σε συγκεκριμένους όρους που δεν τους θεωρεί σύμφωνους, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται υπό την επήρεια υπερβολικού αλκοόλ για να αρνηθεί. Τότε δεν είναι συναίνεση. Επιτρέπει την ακρίβεια, δηλαδή κάποιος να συναινέσει σε κάτι π.χ. ένα φιλί, αλλά να μην συναινέσει σε κάτι άλλο. Ακόμη, είναι αναστρέψιμη, με άλλα λόγια η συναίνεση για μία φορά δεν υπονοεί την επανάληψή της την επόμενη μέρα, εάν το άτομο δεν παρέχει την συγκατάθεσή του προς το άλλο.

Προκύπτει λοιπόν αβίαστα το συμπέρασμα ότι για την επιβεβαίωση σεξουαλικής επαφής δεν αναζητείται το «όχι» αλλά το ενεργό, πρόθυμο «ναι» του/της συντρόφου που δεν θα προκαλέσει διαταραχές στη σχέση ΜΟΝΟ όταν επικρατεί ο σεβασμός στην προσωπική απόφαση του ατόμου, συγκεκριμένα η συναίνεση.

Η ΛΕΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΧ, ΓΙΑΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΚΟΒΟΥΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ ΕΡΩΤΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

 

Πηγές πληροφόρησης:

amnesty.gr

Socialpolicy.gr

Βίντεο σχετικά με το θέμα που μπορείτε να παρακολουθήσετε: Tea and Consent

https://www.youtube.com/watch?v=pZwvrxVavnQ

--. .. .- -. -. .... ... / -- .- -. --- ..- ... .- -.- .... ...
Περί --. .. .- -. -. .... ... / -- .- -. --- ..- ... .- -.- .... ... 23 Άρθρα
Vive la liberte

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης