ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ

∰*ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ*

Βρικόλακας. Ένα φανταστικό ον φτιαγμένο στις ρίζες της μυθοπλασίας και χτισμένο στους πρόποδες των θρησκευτικών δοξασιών. Ένα πλάσμα τόσο αρχαίο όσο και η αρχή του κόσμου, το οποίο – σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες – ανέρχεται στο σκοτάδι από τάφους ή σπηλιές βουνών και παίρνει διάφορες μορφές με μόνο σκοπό να μεταφέρει τρόμο και φόβο… Όσοι υποστηρίζουν την ύπαρξή του, συνδέουν αυτά τα «τέρατα» με το Σκότος και τον Σατανά. Αυτά τα διαβολικά όντα, τα αθάνατα τέρατα, βγαίνουν μετά τη δύση του ηλίου και γίνονται ο ξύπνιος σου εφιάλτης που δεν μπορείς να του ξεφύγεις και τρέφουν την απέθαντη ψυχή τους με ανθρώπινο αίμα.

Vampire

    ¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥

Στο πέρασμα των χρόνων, οι άνθρωποι ανακάλυψαν διάφορα όπλα ενάντια σε αυτόν τον υπερφυσικό φανταστικό εχθρό· όπλα όπως το ξύλινο παλούκι, το σκόρδο, ο αγιασμός, ακόμα κι ένα φυτό, γνωστό με την ονομασία «ιεροβότανο». Τα Βαμπίρ, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, έχουν αδυναμία στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία τους προκαλεί θανατηφόρα εγκαύματα, αλλά και φοβούνται τα θεία. Το άμεσα συγγενικό τους ζώο λέγεται πως είναι η νυχτερίδα. Πολλές δοξασίες αναφέρουν ότι προτού εισέλθουν σ’ ένα σπίτι, πρέπει να έχουν προσκληθεί από τον ιδιοκτήτη του…

DRACULA’S HOME IN TRANSYLVANIA-BRAN CASTLE

DRACULA’S HOME IN TRANSYLVANIA-BRAN CASTLE

¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥

Στις κινηματογραφικές παραστάσεις συνήθως παρουσιάζονται με αιχμηρούς, επιμήκεις κυνόδοντες και σκοτώνονται από ασημένιες σφαίρες. Παράλληλα, πολλές ταινίες προσπαθούν να συνδέσουν τα όντα αυτά με τους απέθαντους, αλλά και με την κληρονομικότητα ή τη μεταδοτικότητα μέσω ενός δαγκώματος.

DRACULA

Μεγάλη παραγωγή τέτοιων ταινιών δέχθηκε η κοινωνία μας καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, καθώς αυτή η μόδα συνέχισε με μικρότερο αντίκτυπο μέχρι και τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, με τη διαφορά ότι πλέον τυγχάνουν μεγαλύτερης διαφήμισης και προβολής οι έγχρωμες ταινίες, οι οποίες με τον καιρό απέβαλαν τα χαρακτηριστικά των ψυχρών ανθρωποφάγων -δούλων του Διαβόλου- και προσπάθησαν να κάνουν τους βρικόλακες να μοιάζουν στον σύγχρονο, απλό άνθρωπο.

¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥

STEFAN SALVATORE-The Vampire Diaries

 Stefan Salvatore: The Vampire Diaries

Παρακάτω θα προτείνω μερικά έργα και σειρές με τέτοιο υλικό:

ΤΑΙΝΙΕΣ:          

  •  DRACULA UNTOLD [2014]
  •  TWILIGHT SAGA [2008]
  •  INTERVIEW WITH THE VAMPIRE [1994]
  •  BRAM STOKER’S DRACULA [1992]

ΣΕΙΡΕΣ:

  • THE VAMPIRE DIARIES [2009-2017]
  • THE ORIGINALS [2013-2018]
  • LEGACIES [2018] 
  • TRUE BLOOD [2008-2014]

¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥

1.DRACULA UNTOLD 2014

  1.    DRACULA UNTOLD [2014]

Στο παρόν κινηματογραφικό δημιούργημα παρουσιάζεται ένα πλάσμα χιλιάδων ετών το οποίο δεν μοιάζει με άνθρωπο και ζει σε μια σπηλιά. Η ταινία μάς διηγείται τη μεταστροφή ενός πρίγκιπα προς το σκοτάδι. Μας δείχνει πώς ένας καλός άνθρωπος μπορεί να πουλήσει την ψυχή του με αντάλλαγμα την απόκτηση υπερφυσικών δυνάμεων. Όλα αυτά για να σώσει τον γιό του και την πατρίδα του από έναν επικείμενο πόλεμο. Έτσι, προτίμησε να θυσιαστεί παρά να παραδώσει στους εχθρούς του τον γιο του, τον οποίο του ζήτησαν μαζί με 999 ακόμα αγόρια…

¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥

 2.TWILIGHT 2008-2012

 2.    TWILIGHT [2008-2012]

Σε αυτήν την ταινία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα βαμπίρ και οι λυκάνθρωποι, μόνο που τώρα δεν είναι τέρατα, αλλά καθημερινοί άνθρωποι, με τις ιδιαιτερότητες και τους φόβους τους. Ακόμη, στην παρούσα σειρά ταινιών εκτυλίσσεται ένα love story (όπως είναι γνωστό στις μέρες μας) κι αναπαράγεται ένα ρομάντζο μεταξύ ενός βρικόλακα και μίας θνητής κοπέλας.

3.INTERVIEW WITH THE VAMPIRE 1994

 3.    INTERVIEW WITH THE VAMPIRE[1994]

Μία ταινία μυστηρίου, στην οποία σκιαγραφείται η ζωή δύο βρικολάκων, όπου ο ένας μετατράπηκε από τον άλλον, ενώ ρόλο στο έργο έχει και ένα μικρό κορίτσι το οποίο μετέτρεψαν. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται τον 18ο αιώνα στην πόλη της Νέας Ορλεάνης.

4.BRAM STOKER'S DRACULA 1992

 4.    BRAM STOKERS DRACULA [1992]

Αυτή – η για πολλούς αδικημένη ταινία – δεν αφόρα μόνο ένα τρομακτικό και σατανικό πλάσμα· αναμφίβολα, είναι μία ρομαντική ταινία, καθώς ο Δράκουλας αναζητάει τη για αιώνες χαμένη του αγάπη, μία κοπέλα για την οποία εμφανίζεται σαν έντιμος πρίγκιπας κι όχι σαν έκτρωμα, όπως όλοι τον χαρακτηρίζουν. 

¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥ 

5.THE VAMPIRE DIARES 2009-2017 & 6.THE ORIGINALS 2013-2018 & 7.LEGACIES 2018

 5.    The Vampire Diaries [2009-2017] – 6. The Originals [2013-2018] – 7. Legacies[2018]

Λοιπόν… Αυτές οι σειρές οι οποίες περιλαμβάνουν βρικόλακες, μπορούν να μεταδώσουν στον θεατή αξίες που δύσκολα θα βρουν σε άλλες. Περιέχουν ρομάντζο, το οποίο διδάσκει ότι η αληθινή αγάπη μπορεί να τα νικήσει όλα, ενώ ταυτόχρονα μας προβάλλουν αρχές, όπως η πραγματική κι ανιδιοτελής φίλια, αλλά και η αδερφική αγάπη που – ως γνωστόν – είναι ικανή να τα διορθώσει όλα. Ειδικά η δεύτερη σειρά από την τριλογία μας μαθαίνει ότι όλοι μπορούν να διορθωθούν, ακόμα και ο χειρότερος βρικόλακας, ένα βδέλυγμα της φύσης, ένα τέρας δίχως συναισθήματα μπορεί να αλλάξει μέσα από τον ερχομό του παιδιού του. Τέλος, η σημαντικότερη για εμένα φιγούρα είναι του τίμιου πάντα αδερφού, ο οποίος αν και έχει προσωρινά θανατωθεί πολλές φορές από τον μικρό του αδερφό, αυτός μένει προσηλωμένος στο ότι θέλει να επαναφέρει την καλοσύνη τού μικρού του αδερφού. Για αυτόν τον όρκο «για πάντα και παντοτινά» που έδωσαν όταν ήταν μικροί, τον οποίο διατηρούν για μία χιλιετία, και για πολλά ακόμα τα οποία θα αφήσω στην κρίση σας. Αξίζει να δείτε αυτές τις σειρές…

¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥

8.TRUE BLOOD 2008-2014

8. TRUE BLOOD [2008-2014]

Είναι μία δραματική σειρά και τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε μία πόλη της Λουιζιάνα, όπου βρικόλακες και άνθρωποι συνυπάρχουν αρμονικά. Η σειρά επικεντρώνεται στην αγάπη μιας θνητής και ενός νεαρού βρικόλακα, η οποία κατακρίνεται από τους κατοίκους τις πόλης. Ένα δράμα ξετυλίγεται ….. 

¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥¥

Κλείνοντας, θα σας αφήσω με μια άλικη δίψα στα χείλη και μια ανατριχίλα στη ραχοκοκαλιά σας, καθώς θα ακούτε το Love song for a Vampire από την ταινία Dracula, με τη μοναδική ερμηνεία της Annie Lennox.

https://www.youtube.com/watch?v=HMaZa1rR6fI&ab_channel=JeevesAndGlory

 OO:OOam… Sweet Dreams…

7 Σχόλια

  1. Άρθρο που ανέβηκε από τα σκοτεινά δώματα του Ερέβους και της Νύχτας…
    Ακόμη νιώθω το ίδιο ρίγος όταν ακούω την Annie Lennox και σκέφτομαι την ιστορία του Κόμη Drakul (Vlad Țepeș) με τους ανασκολοπισμούς και τα χιονισμένα κάστρα της Τρανσυλβανίας…
    Αλέξανδρε, προτείνω στο μέλλον και H.P.Lovecraft.

    • Δεν έχω δει ούτε κι εγώ τα καινούργια, αλλά λέω να τους δώσω μια ευκαιρία… Ο Αλέξανδρος ήταν πειστικός την ώρα που το ανεβάζαμε, ενώ εκθείαζα κι εγώ τον Gary Oldman. Και τι δεν έχει υποδυθεί άψογα αυτός ο ηθοποιός; πρόσφατα έγινε και W. Churchill…

      • Ο απόλυτος Τσωρτσιλ! Δικαίως παρέλαβε το Όσκαρ!
        Τα νεότερα τα «βλεπω» αναγκαστικά λόγω εφηβείας (όλα τα βιβλία και όλες τις σειρές!!!).
        Απευθύνονται σε εφήβους και πετυχαίνουν τον στόχο τους.
        Αλλά Γκαρυ Ολντμαν δεν είναι!!!

  2. Μία συνολική αναθεώρηση της μοχθηρής και αιμοδιψούς φύσης αυτών των πλασμάτων. Πολύ καλή και ιδιαίτερη προσέγγιση του θέματος! Επίσης, οι προτάσεις τηλεοπτικών σειρών και ταινιών δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες!

Υποβολή απάντησης