Δράση για ένα καλύτερο αύριο

Με το πέρασμα του χρόνου ακούμε συνεχώς για κλιματική αλλαγή, φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και για λειώσιμο των πάγων. Αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά; Θα πρέπει να ανησυχούμε; Μας αφορά; Και αν ναι, τι είδους δράση μπορούμε να αναλάβουμε; Αυτή η στήλη λοιπόν, είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και στο τι μπορούμε να κάνουμε για να ζήσουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο.

3

Αυτή τη στιγμή, επιστήμονες προσπαθούν να κρατήσουν την παγκόσμια θερμοκρασία (μετρήσεις ατμοσφαίρας και θαλασσών στο πέρασμα του χρόνου) από 1 μέχρι 1.5 βαθμών Κελσίου, γιατί είναι η μονή θερμοκρασία που δημιουργεί τις μικρότερες – μέχρι και καθόλου – αλλαγές στο περιβάλλον. Στην περίπτωση που ξεπεράσει τους 2 βαθμούς για παράδειγμα, η καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη κι ο κόσμος γύρω μας θα αφανιστεί από θύελλες ζέστης, εξαφανίσεις ζωών και φυτών αλλά και το λειώσιμο των πάγων σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η στάθμη των θαλασσών να ανέβει υπερβολικά. Το παρακάτω γράφημα είναι άκρως διαφωτιστικό, στην περίπτωση που δεν κατάφεραν τα λόγια μου να γίνουν απολύτως κατανοητά:

1.5v2

Το ερώτημα είναι βέβαια τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτή την επικείμενη καταστροφή, αντί να καθόμαστε μοιρολατρικά με σταυρωμένα τα χέρια. Μια από της πιο απλές λύσεις είναι να μιλήσουμε για το θέμα αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο κοινωνικό μας περιβάλλον ή σε ένα blog. Όσο πιο πολύ διαδώσουμε τα δεδομένα, τόσο το καλύτερο. Υπάρχει η ελπίδα όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να αρχίσουμε να στρεφόμαστε σε όλες αυτές τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που μας προτρέπουν οι επιστήμονες, χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο το οικοσύστημα.

2090_gt_1884_720x360

Μπαίνοντας στην παρακάτω ιστοσελίδα της NASA για τη θερμοκρασία της Γης και μετακινώντας το χρονικό σημείο στο τελευταίο διαδραστικό γράφημα που ξεκινά από το 1884 (αρχή εξάπλωσης της βιομηχανικής επανάστασης) και φτάνει μέχρι το 2020, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής… Διαπιστώνει έτσι κι ο πλέον δύσπιστος ότι βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο κόκκινο!

https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/

Σε άλλα άρθρα θα συζητήσουμε για τα μικρο-πλαστικά αλλά και πως οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να μας ξεγελάσουνε με «enviromentally friendly» τεχνικές που είναι όμως είναι ψευδείς πέρα για πέρα, καθώς γι’ αυτές μονίμως είναι αυτοσκοπός η αύξηση των κερδών τους…

Μέχρι τότε, διαβάστε αυτό το άρθρο για το πως μπορείτε να ζήσετε μια ζωή πιο ισορροπημένη σε σχέση με τη χρήση του άνθρακα: http://www.globalstewards.org/reduce-carbon-footprint.htm

Πηγές:

https://www.wri.org/blog/2018/10/half-degree-and-world-apart-difference-climate-impacts-between-15-c-and-2-c-warming , https://climate.nasa.gov/news/2865/a-degree-of-concern-why-global-temperatures-matter/

Ας ενημερωθούμε όλοι έστω και στο «και πέντε» (γιατί το «παρά πέντε» ήδη έχει παρέλθει) κι ας ευαισθητοποιηθούμε πάνω στο μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο, ναι, μας αφορά άμεσα!

2 Σχόλια

  1. Μπράβο Παναγιώτη! Συμμερίζομαι την αγωνία σου. Πράγματι η κλιματική αλλαγή είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Πρέπει να αναλάβουμε δράση όλοι και όλες από…χθες.
    Υ.Γ. challenge: Θα ήθελα να διαβάσω το δικό σου ποίημα για τη γη…

Υποβολή απάντησης