Πώς τα περιβαλλοντικά σύμβολα και το marketing μπορούν να σε ξεγελάσουν
Στη σημερινή εποχή, εταιρείες-κολοσσοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα νέα κινήματα παρουσιάζοντας ένα φιλικό προς αυτά προσωπείο. Αυτό κάνουν και στο περιβαλλοντικό ζήτημα, βάζοντας στις συσκευασίες τους την ένδειξη «αναλώσιμο», αλλά χωρίς να διασαφηνίζεται σε πόσα χρόνια -μπορεί να είναι από 5 μέχρι και 1000+! Γι’ αυτό και σ’ αυτό το άρθρο αποφάσισα να μιλήσω για τη σημασία των διαφόρων συμβόλων που υπάρχουν στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και πώς η ανακύκλωση είναι το κλειδί για το μέλλον μας.
Ξεκινώ με την πράσινη τελεία (green dot). Όταν βλέπετε αυτό το σύμβολο, σημαίνει ότι το προϊόν δεν έχει απαραίτητα ανακυκλώσιμη συσκευασία, αλλά έχει κάνει μια οικονομική συνεισφορά στην ανακύκλωση συσκευασιών.
Η «moebius loop» γνωστή και ως σύμβολο της ανακύκλωσης, συμβολίζει ότι ένα προϊόν δεν έχει απαραίτητα φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα προϊόντα, ωστόσο δύναται να ανακυκλωθεί.
Όπως μπορούμε να δούμε και από την εικόνα, με το σύμβολο αυτό δηλώνεται ότι το προϊόν ανακυκλώνεται στον κάδο γυαλιών.
Η εικόνα αυτή συμβολίζει ότι το προϊόν είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και μπορεί να ξανά-ανακυκλωθεί.
Εδώ φαίνεται ότι το προϊόν αυτό είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένο ατσάλι και μπορεί να ξανά-ανακυκλωθεί.
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε και την παρακάτω ενημερωτική ιστοσελίδα: https://k-kanellakis.gr/en/recycling-symbols/
Μη ανακυκλώσιμα προϊόντα
Συσκευασίες σαν αυτές στα πατατάκια αλλά και συσκευασίες καραμελών δεν ανακυκλώνονται. Επιπροσθέτως, πλαστικά παιχνίδια, βαμβάκι, συσκευασίες οδοντόπαστας, χαρτομάντιλα, καθρέπτες, καθώς και αλουμινένιες συσκευασίες καφέ και τροφής γάτων-σκύλων είναι επίσης μη ανακυκλώσιμες. Αν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε πάντα να ελέγξετε αν το προϊόν έχει κάποιο από τα παραπάνω σύμβολα.
Το όφελος της ανακύκλωσης στην καθημερινή μας ζωή
Ανακυκλώνοντας μόνο 4 μπουκάλια σαμπουάν παρέχεις αρκετή ενέργεια για ένα ντους 5 λεπτών! Οι «Recycle Now» λένε ότι ανακυκλώνοντας μια μπανανόφλουδα (στους σωστούς κάδους φυσικά) παρέχεις αρκετή ενέργεια για την πλήρη φόρτιση ενός κινητού έως και 2 φορές, ενώ με τις φλούδες από 6 πατάτες και τη διαδικασία της κομποστοποίησης μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ολοκαίνουργη πατάτα!
Ευελπιστώ πως με τα λίγα αλλά χαρακτηριστικά δεδομένα που σας ανέφερα, θα κάνετε κι εσείς τη δική σας έρευνα στο θέμα αυτό και θα ανακυκλώνετε πιο συχνά και με μεγαλύτερη ευθύνη! Όπως είχα αναφέρει και στο προηγούμενο άρθρο, απαιτείται αρχικά ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε παγκόσμια κλίμακα και κατόπιν στοχευμένες δράσεις, ώστε να γίνει ο πλανήτης μας πάλι βιώσιμος και για τις επόμενες γενιές.
Στο μεταξύ δείτε ένα ενημερωτικό βίντεο για το πως οι SPI (society of plastics industry) προσπαθεί να σε ξεγελάσει με τον τρόπο ανακύκλωσης πλαστικών: https://www.youtube.com/watch?v=PJnJ8mK3Q3g
Πηγές:
https://www.thisismoney.co.uk/money/bills/article-8475501/What-recycle-guide-symbols-recycling.html
Εικόνα εξώφυλλου: https://www.leftvoice.org/capitalism-is-destroying-the-planet-lets-destroy-capitalism Από τον Sébastien Thibault
Πολύ χρήσιμο άρθρο και ενημερωτικό! Ιδίως το βιντέο που παρέθεσες και η ιστοσελίδα με όλα τα οικολογικά σύμβολα, είναι πολύ σημαντικό να τα γνωρίζουμε! Μπράβο Παναγιώτη! Με μαθαίνεις (από την αρχή της γνωριμίας μας, ξέρεις εσύ) πολλά και σπουδαία πράγματα!Σ΄ευχαριστούμε!