Συνεχίζοντας το ταξίδι στη σφαίρα της φαντασίας (ή και όχι…) θα βρεθούμε γύρω στην εποχή του Μεσαίωνα και πιο παλιά, όταν οι μύθοι, τα παραμύθια, οι θρύλοι κι οι ιστορίες έδιναν το δικό τους «ρεσιτάλ». Τα περισσότερα πλάσματα από τις απαρχές της μυθολογίας είχαν κάτι ανώτερο που πέρα από τη θέλησή τους τα εξουσίαζε. Παρόμοια σχέση είχαν και οι δράκοι με τους μάγους στα περισσότερα παραμύθια. Επομένως, αν πιστεύετε στο ένα, πρέπει αναγκαστικά να πιστέψετε και στο άλλο!
DRAGONS
Αρχικά, ο δράκος ήταν ένας «ιπτάμενος διάβολος» ο οποίος εξέπνεε φλόγες από το στόμα του κι έσπερνε τον πανικό για εκατοντάδες χρόνια κατά τον Μεσαίωνα σε μικρά χωριά και κάστρα. Αποτελούσε τον αιώνιο εχθρό των γενναίων ιπποτών, οι οποίοι σύμφωνα με τους μύθους κάρφωναν ένα αιχμηρό αντικείμενο στο αδύναμο σημείο του τέρατος, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές ένα απλό σπαθί. Στην εποχή μας, πολλοί πολεμάνε διάφορους δράκους, άλλοι σε βιντεοπαιχνίδια και άλλοι διαφορετικού είδους «δράκους» στη δύσβατή καθημερινότητά τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι στον Μεσαίωνα δεν είχανε λύσεις ενός κουμπιού ούτε ήταν ένα καθημερινό πρόβλημα ενός εφήβου, αλλά ήταν ένα ζωντανό μυθικό τέρας με μορφή τεράστιου ερπετού που έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά του…
Αυτό το ον υφίσταται σε πολλές αρχαίες μυθολογίες. Στην κινεζική μυθολογία, οι δράκοι εμφανίζονται χωρίς φτερά, με μακρύ σώμα, 4 πόδια και 5 δάχτυλα στο καθένα, ενώ έχουν θετικούς συμβολισμούς. Πολλοί είναι οι μύθοι που συνδέονται με τους δράκους και τη μετάδοση της μυστικής γραφής των Κινέζων. Καθώς λέγεται, ένας δράκος είχε μάθει σ’ έναν Κινέζο αυτοκράτορα την κινεζική γραφή. Από την άλλη, στην Ευρωπαϊκή μυθολογία, τα όπλα ενός δράκου είναι τα γαμψά του νύχια, οι κοφτεροί του κυνόδοντες, η ογκώδης ουρά του και οι πίδακες φωτιάς που βγάζει από το στόμα του, ενώ παράλληλα διαθέτει φτερά. Συνδέεται άμεσα με το κακό και έχει αρνητικούς συμβολισμούς. Λέγεται ότι ο γνωστός μάγος Μέρλιν είχε ελευθερώσει 2 δράκους, τους οποίους άφησε να παλέψουν κι αφού ο κόκκινος νίκησε τον λευκό Σάξονα, ο βασιλιάς Βόρτιγκεν το εξέλαβε ως οιωνό ότι θα νικήσει και αυτός τους Σάξονες, όπως και έγινε.
Ομοίως πάρα πολύ διαδεδομένη είναι κι η ιστορία του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος κατόρθωσε να γραφτεί στην ιστορία ως αυτός που εξόντωσε τον δράκο που βασίλευε στα μέρη της Ανατολής και συγκεκριμένα στην επαρχία της Αττάλειας. Σε αυτόν τον δράκο -σύμφωνα με θείο θέλημα- έπρεπε να προσφέρεται με τη σειρά ένα παιδί από κάθε οικογένεια, ώστε να είναι χορτάτος πάντοτε και να μη κάνει αναπάντεχες επιθέσεις. Όταν ήρθε όμως η σειρά της βασιλοπούλας, ο Άγιος την έσωσε αιχμαλωτίζοντας τον δράκοντα με τη θεία δύναμη και έτσι έγινε μάρτυρας στην πόλη της Αλλαγίας, με αποτέλεσμα να κάνει τους πολίτες να ασπαστούν την πίστη του και να πάρει ως γυναίκα του την κόρη του βασιλεία Σέλβιου.
Chinese dragon
European dragon
Στις μέρες μας, πολλά παιχνίδια με δράκους παίζουν οι χρήστες της τεχνολογίας όλων των ηλικιών, οι οποίοι και εθίζονται από τη γρήγορη κι εντυπωσιακή εναλλαγή της εικόνας, αλλά και από την πολλή ρεαλιστική ανάλυση που έχουν τα βιντεοπαιχνίδια πλέον. Δύο από τα δημοφιλέστερα είναι τα παρακάτω:
Dragon city
Dragon dogma
Ed Sheeran – I see fire: https://youtu.be/2fngvQS_PmQ
Fantasy Medieval Music - Dance with the dragons: https://youtu.be/eV1xumzX8dE
WITCHES
Στη συνέχεια, ο λόγος για τους μάγους. Οι μάγοι είχαν ανθρώπινες μορφές με εξωπραγματικές δυνάμεις κι άλλοτε ήταν καλοί άλλοτε κακοί. Σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύονται τους δράκους για να επιτύχουν τους σατανικούς τους σκοπούς. Στο σημείο αυτό, πρέπει να γίνει μια παρατήρηση. Η έννοια «μάγος» στις μέρες μας συνδέεται με πολλές προσωπικότητες και επεκτείνεται η σημασία της. Για να τονίσουμε την αρχαία σημασία του όρου, πρέπει να αποβάλουμε από τις σκέψεις μας τους μάγους και ταχυδακτυλουργούς των τηλεοπτικών σόου και των παιδικών εκδηλώσεων, όπως αυτοί με τα περιστέρια ή όπως ο αγαπητός και πασίγνωστος μάγος-δραπέτης Harry Hoodini.
Οι δυνάμεις των μάγων προέρχονται κυρίως από την ενέργεια που διοχετεύουν από τη φύση. Όλοι οι μάγοι έχουν το δικό τους λεξιλόγιο, το οποίο διδάσκεται μάλιστα σε σχολεία μαγείας. Πολλές ταινίες έχουν προσπαθήσει να αποδώσουν αυτή την κατάσταση, όπως η φημισμένη σειρά ταινιών Harry Potter, στην οποία ένας νεαρός μαθητής μαζί με τη βοήθεια των φίλων του και του μέντορά του παλεύει πολλές φορές για τη ζωή του αλλά και για να προστατέψει όσους και ό,τι αγαπά από το αναπάντεχο κακό.
Οι μάγοι εμφανίζονται με καπέλα και ένα ξύλινο ραβδί και πολλές φορές πάνω σε μια ιπτάμενη σκούπα. Τα ξόρκια είναι το μόνο τους όπλο και στον Μεσαίωνα οι μάγοι -και κυρίως οι μάγισσες, που ως θηλυκά καταδιώκονταν από την Ιερά Εξέταση- θεωρούνταν πλάσματα του Σατανά και καίγονταν στην πυρά…
Μιας και γίνεται αναφορά στη μαγεία, να κάνουμε και μια σημαντική διάκριση ανάμεσα στη λευκή και στη μαύρη μαγεία. Ενώ στη λευκή χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά ή στοιχεία της φύσης για να συνδέσεις ένα αντικείμενο με τη μοίρα κάποιου που θες να ελέγξεις, στη μαύρη μαγεία χρησιμοποιείται ανθρώπινο αίμα και προπαντός από μικρά παιδιά. Υπάρχουν καταγεγραμμένες αρκετές τέτοιες οργανώσεις που χρησιμοποιούσαν βρέφη σαν ινδικά χοιρίδια και τα έσφαζαν για να χρησιμοποιήσουν το αίμα τους στις σατανικές τους «ιερουργίες». Αντίθετα, λευκή μαγεία χρησιμοποιούν χιλιάδες τυχοδιώκτες, οι οποίοι θησαυρίζουν από την ευπιστία πολλών αφελών συμπολιτών τους, οι οποίοι προσρέχουν σε αυτούς για να δουν το μέλλον τους μέσα από μία κρυστάλλινη σφαίρα και να το διορθώσουν, αν γίνεται…
White
Dark
Πολλές ταινίες και σειρές έχουν προσπαθήσει να αποδώσουν τις παραπάνω δοξασίες και μερικές θα καταγράψω παρακάτω, ώστε, αν σας ελκύουν κι εσάς τέτοιες μυθοπλασίες, να τις βάλετε στο πρόγραμμα…
Harry Potter [2001-2011]
Legacies [2018]
Witches [2020]
The last witch hunter [2015]
Και αντί επιλόγου, ο μάγος Copperfield κι οι μαγικοί Coldplay… Εις το επανιδείν
David Copperfield: the Statue of Liberty disappears…
Coldplay-Magic: Ένα τραγούδι ικανό να σε μαγέψει…
Δαιμονία Νύμφη: Witches Lullaby (Full Ep 4K): https://www.youtube.com/watch?v=QCuWjmQewpg&ab_channel=DaemoniaNymphe
Συνέχισε Αλέξανδρε να μας βγάζεις από την πεζή μας πραγματικότητα… Αγαπημένο θέμα και για εμένα οι ιστορίες με Δράκους και Μαγεία! Και ανεξάντλητο! Δεν θα ξεχάσω τις ιστορίες των ντόπιων στη Δρακόλιμνη στο όρος Τύμφη… Εκπληκτικές κι οι μουσικές σου επιλογές, ιδίως η μεσαιωνική ορχηστρική! Τις ταινίες πρέπει να τις βάλω στο πρόγραμμα, γιατί τις περισσότερες δεν τις έχω δει. (Δεν ξέρω αν πιάνεται το Game of Thrones, όπου οι Δράκοι έχουν την τιμητική τους…)
Φυσικά και πιάνεται… Να τις δείτε όλες, ειναι καταπληκτικές, όπως και πολλές ακόμα που φυσικά και παρέλειψα!!!
Θα μου τις πεις από κοντά! Θα κρατάω χαρτί και μολύβι!