Ένα «διαφορετικό» μάθημα Χημείας! Επίσκεψη σε εργαστήριο παρασκευής φυσικού σαπουνιού!

f585f954a9675a9712cd34044b9c3203

Το   απόγευμα της  17/11/2021 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της δημοσιογραφικής μας ομάδας σε εργαστήριο παρασκευής φυσικού σαπουνιού της πόλης μας.

    Αρχικά, η υπεύθυνη χημικός του εργαστηρίου μας έκανε μια εισαγωγή για την χρησιμότητα χρήσης του σαπουνιού, μιας και ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι γεμάτος μικρόβια, άλλα παθογόνα και άλλα όχι. Ο οργανισμός μας, για να προστατευτεί από τα παθογόνα μικρόβια, έχει αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς. Το δέρμα αποτελεί έναν από τους εξωτερικούς αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός μας. Το σαπούνι, λοιπόν, είναι αυτό που συμβάλει στον καθαρισμό του δέρματος που συγκρατεί μεγάλο ποσοστό των μικροβίων που απειλούν την υγεία μας και στη διατήρηση του pH του.

  Η πρώτη ύλη παρασκευής του σαπουνιού είναι το νερό και το λάδι. Το νερό και λάδι όμως δεν αναμιγνύονται, οπότε χρησιμοποιείται το υδροξείδιο του νατρίου. Το υδροξείδιο του νατρίου αναμιγνύεται αρχικά με το νερό. Αυτή η ανάμιξη εκλύει θερμότητα (εξώθερμη αντίδραση) οπότε το μείγμα που προκύπτει έχει υψηλή θερμοκρασία. Περιμένουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο λάδι καθώς επίσης προσθέτουμε και αρώματα ή αιθέρια έλαια ανάλογα με τις θεραπευτικές ιδιότητες που επιθυμούμε. Η ανάμιξη όλων των συστατικών οδηγεί στην πήξη του μείγματος. Η ταχύτητα πήξης εξαρτάται άμεσα από τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται. Όταν το μείγμα πήξει επαρκώς,  μεταφέρεται σε καλούπια. Τα σαπούνια που δημιουργήθηκαν κατά την την επίσκεψη μας τοποθετήθηκαν σε χάρτινα ποτήρια.

εικονα 1

                                                                            Εικόνα 1: Πρώτες Ύλες παρασκευής  φυσικού σαπουνιού.

εικονα 2

Εικόνα 2: Τα δικά μας σαπούνια…

         Για να πάρουν τα σαπούνια το ορθογώνιο σχήμα τους, τοποθετούνται σε ένα μηχάνημα, κάτω από χορδές οι οποίες είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε τα σαπούνια να κοπούν σε ίσα και ομοιόμορφα σχήματα. Υπάρχουν, όμως, και καλούπια με τα οποία τα σαπούνια παίρνουν διάφορα άλλα σχήματα. Για παράδειγμα, στο εργαστήριο είδαμε σαπούνια σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου! Αφού τα σαπούνια κοπούν, πρέπει να βρίσκονται σε χώρο με θερμοκρασία περίπου 22 βαθμούς Κελσίου, για δύο μήνες. Σε αυτό το χρόνο η υγρασία που βρίσκεται μέσα τους, φεύγει και είναι έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν!

εικονα 3

                                                                                          Εικόνα 3  Μηχάνημα κοπής  σαπουνιών.

                                                                                        Εικόνα 4  Χώρος ωρίμανσης των σαπουνιών

  Ο χώρος του εργαστηρίου ήταν πολύ καθαρός και η γραμμή παραγωγής αυστηρά καθορισμένη.  Η κυρία που εργαζόταν ως υπεύθυνη παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου ήταν χημικός. Μας ανέφερε τον τρόπο που άρχισε να εργάζεται στο εργαστήριο και έτσι έγινε γνωστή σε εμάς και μια άλλη πτυχή της επαγγελματικής αποκατάστασης ενός πτυχιούχου Χημικού. Και η ιδιοκτήτρια, κυρία Ελένη, μας περιέγραψε πως οδηγήθηκε από μια ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο της να εμπνευστεί και να δημιουργήσει αυτό το εργαστήριο.

    Τις ευχαριστούμε πολύ για την ξενάγηση αυτή και την φιλοξενία στο χώρο εργασίας τους. Αποκομίσαμε πολλές γνώσεις και από εδώ και πέρα σίγουρα θα χρησιμοποιούμε φυσικά σαπούνια που είναι πιο υγιεινά για το δέρμα μας!

Τα αποτελέσματα της δημιουργικής μας επίσκεψης…

κολάζ με σαπούνια

Μπίκου Κωνσταντίνα
Παπαϊωάννου   Μαρία Υβόννη
 Ταραλά Μιχαέλα
Τερζίδης Θεμιστοκλής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης