«1821:Το Μεγάλο Μυστικό»

1821-ΤΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΜΥΣΤΙΚΟ-top

«Το Μεγάλο Μυστικό» , μυθιστόρημα του Θάνου Κονδύλη, εξιστορεί τα γεγονότα της επανάστασης του 1821  μέσα από μια περιπέτεια δύο εφήβων, του Αναστάση και του Βασίλη. Το βιβλίο είναι γεμάτο δράση και αγωνία, βάζοντας και τους αναγνώστες σε σκέψη για το μυστικό που ανακαλύπτουν τα παιδιά. Ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στην εποχή εκείνη για την οποία γνωρίζουμε μόνο από όσα έχουν γραφτεί στα ιστορικά βιβλία, τότε που οι ραγιάδες ξεσηκώθηκαν με λίγα μέσα αλλά με πολλή καρδιά.

Η ανάγνωση κυλάει σαν νερό και η ιστορία των δύο παιδιών διαβάζεται πολύ γρήγορα και ξεκούραστα, χωρίς να ταλαιπωρεί τον αναγνώστη. Η αφήγηση σκιαγραφεί την ζωή των Ελλήνων της εποχής, το μέγεθος της Αθήνας – που δεν είχε την έκταση που έχει σήμερα- και τη συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων, καθώς και την καθημερινότητά τους. Όλα αυτά κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, μιας και είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας που δίνουν τα δικά τους στοιχεία στην εξέλιξη της έρευνας των δύο αγοριών αλλά και της ιστορίας τους γενικότερα. Καθώς το βιβλίο απευθύνεται σε νεαρούς αναγνώστες, ο συγγραφέας εξηγεί κάποιες έννοιες, τις οποίες μπορεί να μην της γνώριζε κάποιος, αλλά και ιστορικά στοιχεία ή κτίρια με  υποσημειώσεις στο κάτω μέρος της σελίδας, χωρίς όμως να γίνεται κουραστικό και να θυμίζει σχολικό ανάγνωσμα.

Το συγκεκριμένο διήγημα συστήνεται ανεπιφύλακτα σε εφήβους, αφού είναι πολύ ενδιαφέρον και διδακτικό για την εποχή της κατοχής από τους Οθωμανούς.

Ταραλά Μιχαέλα

Ματουσίδη Πασχαλίνα

Παπαιωάννου Μαρία-Υβόννη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης