Εκδήλωση Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών

εικόνα

Στις 24 Νοεμβρίου 2022 στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – ενημέρωση από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφαλεια CSI Institute σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών με θέμα την Κυβερνοσφάλεια και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Περιφέρειας ΑΜΘ-Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και την υποστήριξη της Eurolife FFH.

Δόθηκε η ευκαιρία σε ορισμένους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να παρακολουθήσουν την ομιλία αυτή, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο κύριος Μανώλης Σφακιανάκης Αντιστράτηγος ε.α.  της ΕΛ.ΑΣ. Όταν φτάσαμε καθίσαμε σε θέσεις οι οποίες ήταν οι τελευταίες. Το θέατρο ήταν πλημμυρισμένο από μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης. Η ομιλία ξεκίνησε έπειτα από χαιρετισμούς που έγιναν από τοπικούς παράγοντες της πόλης  Ο κύριος Σφακιανάκης, έκανε μια παρουσίαση των κανόνων για την ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ. Τους κανόνες αυτούς τους έδωσε με τον «δεκάλογο» που ακολουθεί.

  1. Δεν δεχόμαστε αιτήματα φιλίας από άτομα  που δε γνωρίζουμε στην πραγματική μας ζωή.
  2. Δεν κανονίζουμε «ραντεβού στα τυφλά» και δεν επικοινωνούμε με αγνώστους. Ποτέ δε μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από μια οθόνη και αν όλα όσα ισχυρίζεται αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
  3. Δεν ανοίγουμε email και link άγνωστης προέλευσης. Υπάρχει κίνδυνος «εισβολής» στα αρχεία του υπολογιστή μας και κλοπής των κωδικών μας ( phising). Mια αγορά μέσω διαδικτύου είναι σίγουρα ασφαλής αν δίνει τη δυνατότητα πληρωμής μέσω  PayPal
  4. Δεν υποκύπτουμε σε οτιδήποτε μας προκαλεί φόβο και ντροπή. Μιλάμε με ενήλικες απευθείας μόλις νιώσουμε άβολα.
  5. Δε δίνουμε προσωπικές πληροφορίες. Δίνοντας προσωπικές πληροφορίες σε κάποιον με άγνωστη ταυτότητα μπορεί να κινηθεί εναντίον μας και εναντίον της οικογένειας μας ή φίλων μας προκαλώντας βλάβες ηθικές ή και υλικές.
  6. Θέλει να προσέχουμε τις πληροφορίες που αντλούμε από το ιντερνετ γιατί μπορεί να μην είναι αληθινές, Fake news. Ελέγχουμε την πηγή πληροφόρησης, τον αρθρογράφο και ερευνούμε και για άλλες πηγές του ίδιου θέματος.
  7. Οι διαδικτυακές αγορές είναι μονόδρομος στη σημερινή εποχή. Για μεγαλύτερη ασφάλεια σε αυτού του είδους τις αγορές καλό είναι να χρησιμοποιούμε προπληρωμένες κάρτες ή κάρτες που έχουν συγκεκριμένο όριο συναλλαγής.
  8. Σκοτεινό διαδίκτυο. ΝΑΙ στο σκοτεινό διαδίκτυο γνώσης, ΟΧΙ στο σκοτεινό διαδίκτυο εγκλήματος.
  9. Προσοχή στην εξάρτηση από το διαδίκτυο. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος της ωρας που διαθέτουμε για τα social media ώστε να μην προκαλέσει εθισμό. Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με όρια.
  10. Προσέχουμε τι δίνουμε και που το δίνουμε όταν μιλάμε στο διαδίκτυο.

 

Έπειτα τον λόγο πήρε η κα Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, Λέκτορας Εγκληματολογίας και εγκληματολογικής ψυχολογίας στο ICPS College και στο UCLAN University με ειδικότητα στη ψηφιακή εγκληματολογία. Ο τρόπος που μας μίλησε ήταν πολύ κοντά στο τρόπο που μιλάμε μεταξύ μας οι έφηβοι, γεγονός που μας κίνησε το ενδιαφέρον.

Αναφέρθηκε στην ψυχολογία την οποία προκαλούν τα games στον υπολογιστή και τον εθισμό μπροστά από μια οθόνη. Εθισμός; Εθισμός δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι αλλά ακόμα και μια καθημερινή σειρά που δε θα ήθελες να χάσεις ούτε επεισόδιο.

Μετά το τέλος των ομιλιών, επιστρέψαμε στο σχολείο. Εκεί οι εκπρόσωποι του κάθε τμήματος, που παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση αναλάβαμε να μεταφέρουμε όσα ακούσαμε στους συμμαθητές μας, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές. Όσα αποκομίσαμε από την ημερίδα αυτή θεωρούμε ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμα, μιας και είμαστε η γενιά του ιντερνετ και πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους που υπάρχουν μέσα σε αυτό!!!

 Ρούφου Πηνελόπη

Στοϊλούδη Δήμητρα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης