Η ταινία «Το θαύμα»

2022-06-19-ΤΟ-ΘΑΥΜΑ2

   Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού ή όπως είναι ευρέως γνωστή, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Bullying. Με αφορμή την ημέρα αυτή, στο σχολείο μας προβλήθηκε η ταινία «Το θαύμα». Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έκριναν ότι η συγκεκριμένη ταινία προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το κοινωνικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού το οποίο λαμβάνει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα, προκαλώντας προβλήματα στους μαθητές, στις οικογένειές τους και στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.

 eed085_1

Λίγα λόγια για την ταινία…

Έτος προβολής: 2017

Είδος: Οικογενειακό δράμα 

Διάρκεια: 1:13’

Κατηγορία: Για εφήβους

Σκηνοθεσία: Στίβεν Τσμπόσκι

Παίζουν: Τζούλια Ρόμπερτς, Όουεν Γουίλσον, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, Μάντι Πατίνκιν, Νταβίντ Ντιγκς

Περιεχόμενο:

    Βασισμένο στο best seller της  R. J. Palacio (που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος), το ΘΑΥΜΑ αφηγείται την συγκλονιστική και συγκινητική ιστορία του Αύγουστου Πούλμαν. Ο 10χρονος Όγκι γεννήθηκε με κρανιακή παραμόρφωση γεγονός που τον περιόρισε στο σπίτι όπου τον δίδασκε η μητέρα του. Φτάνει όμως η στιγμή που θα  πάει για πρώτη φορά στο σχολείο. Ο Όγκι που λατρεύει το διάστημα βάζει την αγαπημένη του κάσκα. Ντύνεται με τη στολή του αστροναύτη και προετοιμάζεται για ένα σκληρό ταξίδι στον πραγματικό κόσμο και στη σκληρή κοινωνία του σχολείου. Εδώ θα αντιμετωπίσει την  αποστροφή, τον τρόμο ή τον οίκτο των συμμαθητών του.  Αν και πάντα επιδίωκε την απομόνωση φορώντας το διαστημικό κράνος του, ξαφνικά πρέπει να επιβιώσει σε ένα ολόκληρο σύμπαν από παιδιά που τον κοιτούν επίμονα και αδιάκριτα ή αποφεύγουν να τον κοιτάξουν στα μάτια και δεν μπορούν να αποδεχτούν τη διαφορετικότητά του. Ένα χρόνο αργότερα, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με σκληρότητα και άλλοτε με όμορφο τρόπο ο Όγκι γίνεται αποδεκτός  και όλοι γύρω του αλλάζουν. Η παρουσία του αναδεικνύει  όλα αυτά που έχουν σημασία περισσότερο από οτιδήποτε στη ζωή: τη φιλία, το κουράγιο και την επιλογή να είσαι ευγενής καθημερινά με οποιονδήποτε εμφανιστεί στον δρόμο σου. Ο Όγκι  γίνεται στο τέλος της ταινίας ο πιο απίθανος ήρωας γιατί αποδεικνύει σε όλους ότι δεν μπορείς να είσαι σαν τους άλλους όταν έχεις γεννηθεί για να ξεχωρίζεις.

wondercover

Κριτική ταινίας:

   Παρακολουθήσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον την ταινία. Απολαύσαμε τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, συγκινηθήκαμε πολύ και βιώσαμε έντονα τα συναισθήματα του μικρού ήρωα και της οικογένειάς του. Συνειδητοποιήσαμε με θλίψη πόσο άσχημα αντιμετωπίζεται από τους συνομηλίκους του ένα ξεχωριστό παιδί που η παραμόρφωσή του απωθεί και προκαλεί τον εκφοβισμό. Οι άθλιες συμπεριφορές που πόνεσαν τον Όγκι υπάρχουν γύρω μας και τις βλέπουμε καθημερινά και εμείς στη σχολική μας ζωή. Εξάλλου πολλοί από μας έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση του συμπαθέστατου Όγκι. Η ταινία μας συγκλόνισε και μας βοήθησε να αντιληφθούμε πόση αγάπη και υποστήριξη χρειάζεται ένα διαφορετικό παιδί από την οικογένεια και από τους δασκάλους του για να κερδίσει τη θέση που του αξίζει μέσα στην κοινωνία των συνομηλίκων του.

the-wonder-kid-movie-2017-icon-06

Η ιστορία του 10χρονου αγοριού με το διαφορετικό πρόσωπο διδάσκει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και να αγωνίζεσαι με θάρρος για την αποδοχή και τον σεβασμό.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια καθηλωτική ταινία που αγγίζει την ψυχή του θεατή. Αξίζει να τη δείτε!

Καρασταμάτης Πασχάλης

Τάκα Ελευθερία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης