«Πέντε»: Η ταινία για το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης.

213343772_894561071272937_7026508993664263775_n

Κομμάτια της ιστορίας της Θράκης και ιδιαίτερα της Σαμοθράκης στο κινηματογραφικό πλατό!

Μια πολύ αξιόλογη ευκαιρία είχαμε οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές που μας συνόδεψαν, προκειμένου να παρακολουθήσουμε στις 23 Μαρτίου 2023 στον κινηματογράφο ΗΛΥΣΙΑ την κινηματογραφική ταινία “ ΠΕΝΤΕ, το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης». Μία ταινία για τη Θράκη μας γεμάτη θρησκευτική πίστη και Ελλάδα! 

unnamed-8

Το 2021 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Θράκη, καθώς γιόρταζε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό ύστερα από 550 χρόνια στυγνής σκλαβιάς στον τουρκικό ζυγό. Η στιγμή συνέπεσε με δύο ακόμα σημαντικά ιστορικά γεγονότα: 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και από την σφαγή της Σαμοθράκης, την πρώτη που έλαβε χώρα στην επαναστατημένη πατρίδα μας, την 1η Σεπτεμβρίου του 1821.

Με αφορμή αυτήν την τριπλή επέτειο ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα και ήρθε πριν λίγες μέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες  η πραγματική ιστορία του τόπου μας μέσα από την παραγωγή μιας ιστορικής κινηματογραφικής ταινίας. Μετά την  «Έξοδο» και την «Πολιορκία» με την ταινία «ΠΕΝΤΕ το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης,» ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Τσικάρας ολοκληρώνει και παραδίδει μια τριλογία που αφορά την Επανάσταση, ιερή παρακαταθήκη στο Έθνος και στις νεότερες γενιές. Ζωντανεύει  στη μεγάλη οθόνη τον ξεσηκωμό της Θράκης το 1821 μαζί με τον υπόλοιπο ελληνισμό, τη σφαγή της Σαμοθράκης και την συγκλονιστική ιστορία των Πέντε Νεομαρτύρων με καταγωγή από το νησί. Πρόκειται για μια πραγματική ιστορία, ένα ηρωικό και ομολογιακό γεγονός που διαδραματίστηκε στη Σαμοθράκη και στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης πριν από 202 χρόνια. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στους τόπους καταγωγής και μαρτυρίου των πέντε Αγίων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. 

Το εγχείρημα ήταν  τολμηρό μα και πολύ σπουδαίο! Μέσα από την οθόνη να μάθουν τα νέα παιδιά την, άγνωστη σε πολλούς, ιστορία της περιοχής μας. Αλλά και μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Συγκινημένοι και υπερήφανοι όλοι εμείς οι Θρακιώτες αλλά και όλοι οι Έλληνες που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε  το ιστορικό αριστούργημα «Πέντε», που αφορά ένα άγνωστο αποτρόπαιο έγκλημα… το Ολοκαύτωμα Σαμοθράκης!!!

Άξιοι Έλληνες, σαν τους εμπνευστές και δημιουργούς της ταινίας, αφοσιώθηκαν με απαράμιλλο πάθος, εργατικότητα και αφοσίωση, ξεπερνώντας κάθε μικρό και μεγάλο εμπόδιο σε ένα τόσο ιερό στόχο…. να περάσει στην αιωνιότητα η θυσία και το μαρτύριο  των πέντε εθνομαρτύρων και οσιομαρτύρων της Σαμοθράκης. 

collage-1553595988

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Μιχάλης και η Μυρσίνη, δυο νέα παιδιά, ετοιμάζονται να κάνουν το σπιτικό τους έχοντας όνειρα για μια ειρηνική και όμορφη ζωή. Την ίδια στιγμή, οι 5 δημογέροντες της Σαμοθράκης αποφασίζουν να διώξουν τον Τούρκο φοροεισπράκτορα του νησιού και να συνταχθούν στο επαναστατικό κλίμα της εποχής. Ακολουθούν 3 μήνες ειρήνης, ωστόσο το νησί προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Έτσι δημιουργείται μια ομάδα ανθρώπων που κινεί τα νήματα, με τη συμμετοχή των 5 δημογερόντων, της οικογένειας Βισβίζη, ενός οπλαρχηγού από τη Σάμο κι ενός μυστηριώδη ξένου άντρα με το όνομα Αράν.

Στα τέλη Αυγούστου, η Σαμοθράκη κυκλώνεται από τουρκικά πλοία. Ο καθένας από τους ήρωες θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κακό που έρχεται. Ο μεγάλος αγώνας για επιβίωση ξεκινά…

332302090_169492189222493_7020591557563647797_n

3

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett (Spartacus, Hobbit, Arrow) και τους Γιάννη Αϊβάζη, Βύρωνα Κολάση, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Καρμάτη, Μανώλη Σαββίδη, Αντώνη Σιώπκα, Κωνσταντίνο Καραθωμά και Σπύρο Μπιμπίλα.

Σε σημαντικούς ρόλους συναντάμε τους Κωνσταντίνα Μυλωνά, Κωνσταντίνο Λάγκο, Χρύσα Κοντογιώργου, Λευτέρη Δημηρόπουλο, Γεράσιμο Σοφιανό, Νίκο Πολοζιάνη, Γεωργία Μπιτάκου, Πέτρο Πέτρου, Σταύρο Δουκουζγιάννη, Χριστίνα Πιερή, Γιάννη Περδίκη, Δάνη Νικολαΐδη, Σταύρο Παρχαρίδη, Δημήτρη Τσιλινίκο, Βασίλη Τελίδη, Αριστείδη Σιναπίδη, Γιάννη Λαζαρίδη, Στέργιο Κωνσταντζίκη κ.ά. Guests: Πέτρος Ίμβριος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης

Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής.

Οι καταπληκτικές  ερμηνείες των ηθοποιών, τα κοστούμια και τα όπλα που αναδεικνύουν   πιστά το πνεύμα της εποχής ,  η εξαιρετική  φωτογραφία και η σκηνοθεσία , η συγκίνηση που  κυριεύει την ψυχή του θεατή είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους  για να παρακολουθήσετε  την ταινία » Πέντε» . Μην τη χάσει κανείς!

Η συντακτική ομάδα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης