Βιβλιοπαρουσίαση : Ζωρζ Σαρή «Ο κύριός μου»

CatalogueItem.0022724

Ζωρζ Σαρή «Ο Κύριός μου»

«Είναι καλό βιβλίο αυτό που ανοίγεται με λαχτάρα και κλείνεται με ικανοποίηση και κέρδος.»Amos Bronson Alcott,Αμερικανός φιλόσοφος & ακαδημαϊκός  (1799-1888.) Η φράση αυτή ταιριάζει απόλυτα στο υπέροχο βιβλίο της Ζωρζ Σαρή «Ο κύριός μου» που διαβάσαμε και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αγγίζει με ευαισθησία πολύ σοβαρά και εξαιρετικά επίκαιρα θέματα: το ζωηρό και απείθαρχο παιδί  που αποζητά την αποδοχή και την αγάπη με λάθος τρόπο μέσα στην τάξη του γιατί μεγαλώνει χωρίς πατέρα, την αγάπη και την κατανόηση του χαρισματικού δασκάλου που γιατρεύει την ψυχή  του μαθητή του,  τη μητέρα μιας μονογονεϊκής οικογένειας που φέρνει στον κόσμο το παιδί της και αγωνίζεται σε πείσμα του κοινωνικού κατεστημένου να το μεγαλώσει με αγάπη και τρυφερότητα αντιπαλεύοντας με τα κοινωνικά στερεότυπα αλλά και  με τις αντιδραστικές συμπεριφορές του παιδιού της…Και όπως δηλώνει η ίδια στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«… Ωστόσο, είναι έξυπνο παιδί, παίρνει τα γράμματα, φορές τα βράδια στο κρεβάτι γίνεται παιδί κανονικό, τρυφερό, στα δέκα του χρόνια μου ζητάει να του διαβάζω παραμύθια. Τον περασμένο μήνα ήθελε να του διαβάσω τον »Μικρό Πρίγκιπα». Δυο βράδια ξενυχτήσαμε, κι όταν τελείωσε η ιστορία, ο Πασχάλης γύρισε την πλάτη του κι ούτε που μου μίλησε. Όμως εγώ ξέρω πως έκλαιγε… Γιατί πρέπει ο Πασχάλης να πληρώνει την ύπαρξή του στη ζωή; Αυτός είναι υπεύθυνος για τον ερχομό του στον κόσμο;…».

Η ταυτότητα του βιβλίου μας: 

Εκδόσεις: Πατάκης

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή

Κατηγορία: Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία, Κοινωνικό, Αισθηματικό

Προτεινόμενη Ηλικία: 10-12 , 13-18

Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: Μάιος 2002

Ημερομηνία τελευταίας εκτύπωσης: Δεκέμβριος 2018

Σελίδες: 136

24D59400B623BFA3DDBEF2F451D2CCD7

Η  περίληψη του βιβλίου μας: 

 Ο Πασχάλης Στεργίου, μαθητής της πέμπτης δημοτικού, είναι ένα πανέξυπνο αλλά ατίθασο παιδί. Ταλαιπωρεί τη μητέρα και τους δασκάλους του. Μιλά άσχημα, δεν υπακούει, μπαίνει και βγαίνει από το σχολείο όποτε θέλει, τσακώνεται με τους συμμαθητές του. Η μητέρα του στενοχωριέται και δεν ξέρει πια πώς να τον αντιμετωπίσει. Ο Πασχάλης ωστόσο κρύβει και αρκετές ευαισθησίες, αφού όταν τον φωνάζουν «μπάσταρδο» πληγώνεται πολύ, αλλά δεν το δείχνει. Γιατί ο Πασχάλης δεν έχει πατέρα. Δεν τον έχει γνωρίσει ποτέ…
Ώσπου στο σχολείο έρχεται ένας καινούριος δάσκαλος, ο κύριος Γιώργος. Και τότε όλα σιγά σιγά αλλάζουν… και ο Πασχάλης αλλάζει. Η αγάπη, η κατανόηση, η εκτίμηση και…ο έρωτας κάνουν το θαύμα τους.

Ήρωες / χαρακτήρες του βιβλίου:

Πασχάλης Στεργίου: Μαθητής της πέμπτης τάξης. Μεγαλώνει με τη μητέρα του, αφού δεν έχει γνωρίσει τον πατέρα του. Είναι ατίθασος, αδιάφορος, ανυπάκουος, μιλάει άσχημα και συνεχώς συγκρούεται με τη μητέρα του. Δεν τα πηγαίνει καλά στο σχολείο και στα μαθήματα. Ωστόσο είναι πανέξυπνος και πολύ ευαίσθητος, πράγμα που δεν εκδηλώνει εύκολα.

Γιώργος Αρβανίτης: Ο καινούριος δάσκαλος του Πασχάλη. Αγαπά πολύ τη δουλειά του και τα παιδιά. Ο ίδιος μένει μαζί με την αδερφή του, αφού έχει χάσει τους γονείς του. Είναι καλοσυνάτος, ευαίσθητος και τρυφερός. Προσεγγίζει τον Πασχάλη με τον δικό του τρόπο και τελικά τον κερδίζει.

Χρύσα Στεργίου: Η μητέρα του Πασχάλη. Η Χρύσα μεγαλώνει τον γιο της  μόνη της γιατί ο σύντροφός της την εγκατέλειψε όταν εκείνη του είπε ότι είναι έγκυος. Οι δυσκολίες είναι πολλές κυρίως επειδή ο γιος της είναι ατίθασος και βασανίζεται από τα σχόλια και τις βρισιές των συμμαθητών του σχετικά με την απουσία του πατέρα. Όμως, η Χρύσα δε σταματά να προσπαθεί να βοηθήσει το παιδί της και να το εμπιστεύεται. Είναι περήφανη για τον εαυτό της και πολεμάει την στενομυαλιά των συγχωριανών της οι οποίοι την προσβάλλουν λέγοντας το παιδί της «μπάσταρδο». Ξέρει ότι το πρόβλημα δεν το έχει εκείνη και παλεύει για το καλύτερο για την ίδια και τον Πασχάλη της.

 Ας μην ξεχνούμε ότι η Ζωρζ Σαρή πίστεψε στη δύναμη του ανθρώπου, στη δύναμη της φιλίας, στην αγάπη και υπερασπίστηκε τις ανθρώπινες αξίες και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα με πάθος ως το τέλος της ζωής της. Μέσα από το έργο της θέλησε να φωτίσει διάφορες πτυχές της ζωής των γυναικών, γι” αυτό και στα περισσότερα έργα της οι γυναικείοι χαρακτήρες, όπως εδώ της Χρύσας, έχουν σημαντικό ρόλο. Το γυναικείο βίωμα, η αντιμετώπιση των πατριαρχικών στερεοτύπων και της αντρικής βίας, η κούραση της μάνας, το λύγισμα, ο πόνος, η οργή, η γυναικεία ενδυνάμωση, η αντίσταση και ο φεμινισμός είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε στα βιβλία της.

Δυνατά σημεία του βιβλίου :

  • Ο ευχάριστος και γρήγορος ρυθμός ανάγνωσης του κειμένου.

  • Το χιούμορ και οι καθημερινές καταστάσεις της τάξης που όλοι έχουμε ζήσει και ζούμε καθημερινά στο σχολείο.

  • Η προσέγγιση του εμπνευσμένου δασκάλου που εφαρμόζει σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και αποδεικνύει πως η αγάπη κατορθώνει τα πάντα.

  • Το αισιόδοξο και ευχάριστο τέλος του βιβλίου  με την επικράτηση διαχρονικών αξιών όπως  η  κατανόηση, η εκτίμηση, η αγάπη και … ο έρωτας.

  Αξίζει, λοιπόν, να το διαβάσετε είτε είστε παιδιά, είτε είστε ενήλικες,  γονείς, εκπαιδευτικοί γιατί σίγουρα θα γίνετε σοφότεροι! Και μην ξεχνάτε τη συμβουλή του Κώστα Ακρίβου για τη γοητεία και τη μαγεία των λογοτεχνικών βιβλίων:  «Διαβάζω βιβλία για να κατακτήσω το χρόνο. Διαβάζοντας, το παρελθόν μού φαίνεται οικείο, το μέλλον φιλικό και προσιτό. Καταρρίπτω όρια και φραγμούς, σύνορα και προθεσμίες, απαγορεύσεις και φόβους. Η φαντασία διαστέλλεται, ο κόσμος γίνεται άπειρος ή μικρός ανάλογα με το κέφι μου. Όταν όλα σήμερα ελέγχονται και προκαθορίζονται, μονάχα το διάβασμα μού επιτρέπει την ελευθερία. Διαβάζω, άρα είμαι ελεύθερος.»  Πέντε ρήματα για το βιβλίο, Κώστας Ακρίβος, περ. της ENEBE, τεύχ. 1, 2002

Η συντακτική ομάδα 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης