Συνέντευξη από την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό του σχολείου μας!!!

αρχείο λήψης

 

Στις 2 Απριλίου 2023 είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε με την Ψυχολόγο, Φωτεινή Γιαννακίδου και την Κοινωνική Λειτουργό, Φωτεινή Τουρναβίτη, οι οποίες εργάζονται στο σχολείο μας.  Θέσαμε τις ερωτήσεις μας και πήραμε πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Αρχικά απευθύναμε τις ερωτήσεις μας στην κυρία Γιαννακίδου, την ψυχολόγο του σχολείου μας.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στον τομέα της ψυχολογίας;

Ήθελα να επιλέξω ένα επάγγελμα που θα μου προσφέρει ικανοποίηση, ένα επάγγελμα με βασικό άξονα τον άνθρωπο και κυρίως τα παιδιά ταυτόχρονα να μπορώ να εξελιχθώ και εγώ.  Να κατανοήσω, όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, πως τα συναισθήματα ενός ανθρώπου μπορούν να καθορίσουν τη συμπεριφορά του. Πιστεύω πως ήταν το κατάλληλο επάγγελμα για εμένα.

Πόσα χρόνια εργάζεστε ως  ψυχολόγος; 

Περίπου μια δεκαετία.

Πως νιώθετε σε αυτή τη δουλειά; 

Γενικότερα η δουλειά ενός ψυχολόγου, ενός κοινωνικού λειτουργού έχουν μεγάλη ευθύνη, αλλά και τρομερές ανταμοιβές. Νιώθω πάρα πολύ ολοκληρωμένη σαν άνθρωπος γιατί πέρα από την βοήθεια που μπορώ να προσφέρω στους ανθρώπους, ταυτόχρονα μου δίνεται η ευκαιρία για την δική μου προσωπική ανάπτυξη. Νιώθω πλήρης καθώς μπορώ και εργάζομαι με ενήλικες και με παιδιά και από εκεί και πέρα αν μου δινότανε ξανά η ευκαιρία να επιλέξω επάγγελμα,  θα διάλεγα ακριβώς το ίδιο.

Εξηγήστε μας τον ρόλο σας αλλά και τις ευθύνες σας στο σχολείο μας.

Είμαστε μια επιτροπή, σε συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό και την ειδική παιδαγωγό του τμήματος ένταξης και φυσικά με τον σύλλογο εκπαιδευτικών. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους μαθητές σε περίπτωση κάποιας δυσκολίας να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους, το άγχος, να επεξεργαστούν κάποιες συνθήκες στην ζωή τους, όταν εκείνη την χρονική στιγμή δεν θέλουν να το συζητήσουν με κάποιο φίλο ή με κάποιον από την οικογένεια τους. Στόχος είναι να υπάρχει ωραίο κλίμα στο σχολείο και μέσα στην τάξη, ώστε να προάγουμε την ψυχική ισορροπία του σχολείου και την καλή συνεργασία των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Συνεπώς οποιαδήποτε δυσκολία υπάρχει, εμείς είμαστε εδώ με εχεμύθεια και διακριτικότητα να σας ακούσουμε με ενδιαφέρον και σεβασμό.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος; (Ειδικά και γενικά)

Όταν ένας άνθρωπος βλέπει πως κάποιες συνθήκες, συναισθήματα, σκέψεις δυσκολεύουν την ποιότητα ζωής του και τη λειτουργικότητα του, αποφασίζει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό, ώστε να επεξεργαστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, να απαλλαγούν από μελαγχολικά συναισθήματα, να ζήσουν χωρίς φόβους. Ένας άλλος λόγος που απευθύνονται οι άνθρωποι, είναι για την διαχείριση των διαπροσωπικών τους σχέσεων (σύντροφοι, παιδιά κ.τ.λ.).

Ποια η διαφορά ψυχολόγου – ψυχιάτρου;

Ένας άνθρωπος γίνεται ψυχίατρος μέσα από την ιατρική σχολή ενώ ένας ψυχολόγος μέσω των κοινωνικών επιστημών. Από εκεί και πέρα ένας ψυχίατρος μπορεί να γράψει φάρμακα κι ακόμη μπορεί  να παραπέμψει ένα άτομο σε κάποιο ίδρυμα ή στο νοσοκομείο, αν αυτό απαιτείται. Ένας ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη. Μπορούν όμως ένας ψυχολόγος και ένας ψυχίατρος να συνεργαστούν, καλύπτοντας ο ένας τις ανάγκες του άλλου ως προς το άτομο που έχουν απέναντι τους.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία;

Γενικότερα δεν μπορούμε να πιέσουμε κάποιον να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία παρόλο που βλέπουμε να δυσκολεύεται να διαχειριστεί κάποια θέματα στην ζωή του. Αυτό που θα έλεγα γενικά είναι πως η ψυχοθεραπεία είναι ένα δώρο για τον εαυτό μας και για μένα και για όλους κι ότι δεν χρειάζεται κάποιος να έχει σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας προκειμένου να κάνει ψυχοθεραπεία , αλλά είναι ένα δώρο που χρειάζεται ο ίδιος να κάνει στον εαυτό του προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να έχει ψυχική ευεξία .Δεν θα προσπαθούσα ποτέ να πείσω κάποιον να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία , θα προσπαθούσα όμως να τον βοηθήσω εκείνη την στιγμή να επεξεργαστεί την οποιαδήποτε δυσκολία έχει και μέσα από αυτό να κατανοήσει την ανάγκη για ψυχοθεραπεία μόνος του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κοινωνική λειτουργός για να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας.

Ποιο είναι το κύριο έργο ενός  κοινωνικού  λειτουργού;

Ο ρόλος ενός κοινωνικού λειτουργού είναι περισσότερο σαν συνήγορος  η μεσολαβητής , ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο άτομο και το γύρω του περιβάλλον, είτε αυτό είναι η οικογένεια , είτε το σχολικό περιβάλλον. Γενικότερα προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Στοχεύει σε ευάλωτες ομάδες ατόμων που βιώνουν τον περισσότερο αποκλεισμό.

Ως κοινωνικοί λειτουργοί μπορούμε να συνεργαζόμαστε με δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιους φορείς  που ενημερώνουν για τα επιδόματα, για τις ασφάλειες, για την περίθαλψη, βοηθάμε στην κοινωνικοποίηση και στην επανένταξη των ανθρώπων. Δηλαδή παραδείγματος χάρη τους ανθρώπους που είναι στην απεξάρτηση ή ανθρώπους που έχουν μόλις βγει από τη φυλακή τους  βοηθάμε να βρούνε ξανά δουλειά και να χτίσουν την ζωή τους από την αρχή.

Πως επιλέξατε αυτό το επάγγελμα;

Η πρώτη μου επαφή ήταν στην Α’ Λυκείου, όπου στον επαγγελματικό προσανατολισμό μας μίλησε μια επιμελήτρια ανηλίκων, επάγγελμα παρεμφερές με αυτό της κοινωνικού λειτουργού. Μου άρεσε αυτό το επάγγελμα, ήθελα να το ακολουθήσω κι έτσι  ήταν και η πρώτη μου επιλογή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σαν ιδιοσυγκρασία με γεμίζει το να βοηθάω ανθρώπους και κυρίως μου αρέσει η ενασχόληση με τα παιδιά, με τα οποία θεωρώ ότι έχω πολύ καλή χημεία.

Πόσα χρόνια εργάζεστε ως κοινωνική λειτουργός;

Στην δημόσια εκπαίδευση εργάζομαι ενάμιση χρόνο.

Πως νιώθετε σε αυτή τη δουλειά; 

Νιώθω πως έχω βρει τον εαυτό μου είναι αυτό που αγαπούσα και θέλω να εξελιχθώ πάνω σε αυτό.

Ποσό  δύσκολο είναι να αντεπεξέλθει  κάποιος τις ανάγκες ενός τέτοιου επαγγέλματος;  

Γενικότερα θέλει  σωματική και ψυχική αντοχή. Ένας κοινωνικός λειτουργός μπορεί να εργαστεί σε πάρα πολλά πλαίσια στα οποία αντιμετωπίζει διαφορετικές δυσκολίες.  Μια καθηγήτριά της σχολής μας είχε πει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι στο επάγγελμα αυτό  να ακούσουμε μια ιστορία από την μεριά ενός θύματος και να ακούσουμε την ίδια ιστορία από την μεριά ενός θύτη.  Και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να εμπλακείς συναισθηματικά και δεν πρέπει να είσαι επικριτικός σε όσα ακούς. Πρέπει να είσαι δυνατός και έτοιμος για όλα.

Τι θα κάνατε αν κάποιος ήταν επιθετικός απέναντι σας;

Θα προσπαθούσα με ήρεμο τρόπο να έχω συνεχώς οπτική επαφή μαζί του για να καταλάβει ότι τον ακούω και προσπαθώ να κατανοήσω τι ζητάει. Γιατί για να είναι επιθετικός κάποιος, πάει να πει πως εκείνη την ώρα κάτι τον πειράζει ή κάτι θέλει να πει. Οπότε πρέπει να είμαι εκεί και να προσπαθήσω, αν μπορώ να τον βοηθήσω, κατευθύνοντας τον εκεί που χρειάζεται. Αν δω όμως ότι η επιθετικότητα του μπορεί να με βλάψει θα κάνω στην άκρη και θα ζητήσω βοήθεια.

 

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Λύθηκαν πολλές από τις απορίες μας για τα δύο αυτά επαγγέλματα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κυρία Γιαννακίδου και την κυρία Τουρναβίτη για το χρόνο που μας αφιέρωσαν.

20230511_101829

Αγωγιάτου Ελένη

Δεμερτζόγλου Χρήστος

Μουρουζίδου Παναγιώτα

Μούτλια Αλίκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης