Στο Συμβούλιο Νέων του Δήμου μας!

17-ΣΤΟΧΟΙ-ΟΗΕ-ΦΩΤΟ

   Με μεγάλη μας χαρά εκπροσωπήσαμε το 5ο Γυμνάσιο  στο Συμβούλιο Νέων του Δήμου μας. To διαφορετικό και πρωτότυπο αυτό Συμβούλιο Νέων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Μαΐου 2023 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της πόλης μας. Θέμα του Συμβουλίου ήταν ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η εφαρμογή πολιτικών με γνώμονα τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης που υπογράφηκαν ομόφωνα από τους Παγκόσμιους Ηγέτες κατά την 70η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 25 Σεπτεμβρίου 2015. Στο πλαίσιο αυτό μαζί με άλλους  μαθητές- εκπρόσωπους σχολείων της πόλης μας,  παρουσιάσαμε  με υπευθυνότητα προτάσεις  για μια πιο φιλική, πράσινη πόλη με καλύτερες υποδομές που θα διασφαλίζει την υγεία και την ευημερία των πολιτών της. Εκτός από θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος όπως είναι η ενίσχυση του πράσινου, η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση και η αλλαγή στις καταναλωτικές μας συνήθειες, προτείναμε τη δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού, ψυχαγωγίας και άθλησης, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και βελτιώσεις για την προσβασιμότητα των δημόσιων κτιρίων και χώρων σε Άτομα με Αναπηρία. Με έμφαση αναφερθήκαμε και στις ελλείψεις των σχολικών κτιρίων, στον ανεπαρκή τεχνολογικό εξοπλισμό και στην ανάγκη ενίσχυσης των σχολικών μονάδων από τη Δημοτική Αρχή με σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες και βιντεοπροβολείς για μια ποιοτικότερη εκπαίδευση.

20230516_112050          20230516_112132

Εμείς , ως εκπρόσωποι του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης  ασχοληθήκαμε με τον στόχο 12 ο οποίος επιδιώκει:  Έως το 2030, μείωση, κατά το ήμισυ, των κατά κεφαλήν παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων παγκοσμίως, σε επίπεδο λιανικού εμπορίου και καταναλωτών, καθώς και μείωση των απωλειών τροφίμων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών έπειτα από τη συγκομιδή.

560-5606977_blog-writer-illustration-hd-png-download

Επειδή, λοιπόν, διαπιστώσαμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον και την καθημερινότητα μας προτείναμε τα εξής:

1. Να αλλάξουμε στον Δήμο μας το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων εισάγοντας τους καφέ κάδους για τα οργανικά απορρίμματα των πολιτών μας. Πολλά από τα αποκαλούμενα «σκουπίδια», αποτελούν πρώτες ύλες για καινούργια υλικά που θα ωφελήσουν το περιβάλλον. Αν η Πολιτεία ή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προμηθεύσει τους Δήμους με ειδικούς καφέ κάδους και ειδικά καφέ απορριμματοφόρα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα των τροφίμων, προκειμένου αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ, ως φυσικό δηλαδή λίπασμα. Αποτέλεσμα θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.

2. Να ενισχύσει ο δήμος μπροστά στα σχολεία εκτός από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, τους ειδικούς μωβ κάδους για τα είδη ρουχισμού και υπόδησης και τις καρδούλες όπου απορρίπτονται τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια. Έτσι  θα επιτευχθεί  η ευαισθητοποίηση των παιδιών και εφήβων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

3. Ο δήμος σε συνεργασία με τα σχολεία να οργανώσει και να υλοποιήσει οικολογικά προγράμματα ενημέρωσης για την ορθή διαχείριση του νερού αλλά και τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Π.χ. Διαγωνισμός αφίσας, διαγωνισμός για το πιο “Πράσινο Σχολείο της Πόλης” , Δημιουργία Τοπικού Δικτύου Σχολείων & Μαθητών Πρεσβευτών για τους Παγκόσμιους Στόχους και σύνδεσή τους με το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΟΗΕ, Οργάνωση του τοπικού εκπαιδευτικού διαγωνισμού BRAVO SCHOOLS αναδεικνύοντας τις καλύτερες εργασίες των σχολείων και των μαθητών για τους Παγκόσμιους Στόχους και σύνδεσή τους με το Παγκόσμιο Δίκτυο Σχολείων (World largest lesson) κ.α.

4.  Ακόμα μια πρόταση μας είναι, να ενταχθεί μια ενότητα στα εργαστήρια δεξιοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα που θα αφορά τη συνειδητοποιημένη αγορά και κατανάλωση προϊόντων.

5. Να υπάρξει συστηματική ενημέρωση και αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας  με ειδικό ενημερωτικό έντυπο για το τι σημαίνουν οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι και πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

6. Να μοιραστούν στους πολίτες και στους μαθητές ενημερωτικά φυλλάδια για τη σωστή κατανάλωση αλλά και να προβάλλονται ενημερωτικές εκπομπές ή σύντομα κοινωνικά μηνύματα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων και την υιοθέτηση σωστής οικολογικής συμπεριφοράς. Η ανάπτυξη ενημερωτικής καμπάνιας στην τοπική κοινωνία ευνοεί την αφύπνιση, την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων στη βιώσιμη ανάπτυξη.

7. Καταστήματα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται με την εστίαση σε συνεργασία με τον δήμο μπορούν να αξιοποιούν μέρος των πρώτων υλών και των μαγειρεμένων φαγητών για την ενίσχυση ευπαθών και οικονομικά ασθενών ομάδων πριν αυτά κριθούν ακατάλληλα και καταλήξουν στους πράσινους κάδους.

8. Οι αγροτικές εταιρίες να δημιουργήσουν ιδιωτικούς βιολογικούς κάδους, όπου τα προϊόντα που θα απορρίπτονται είτε θα κομποστοποιούνται είτε θα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσαν να κάνουν και οι κτηνοτροφικές εταιρίες, χρησιμοποιώντας τα απορρίμματα ως τροφή, αφού ελεγχθούν.

Ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας που θέτει ως στόχο  να προτάξουμε τη βιώσιμη διαχείριση και την επαρκή χρήση των φυσικών πόρων, προτείναμε:

1.)Να χρησιμοποιούν οι πολίτες του δήμου μας περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς γιατί ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον.

2.)Να χρησιμοποιεί ο δήμος όσο το δυνατόν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τον φωτισμό ή τις υπηρεσίες του όπως ηλιακά αυτοκίνητα.

3.)Να παίρνουμε όσα προϊόντα χρειαζόμαστε και να τα καταναλώνουμε.

4.)Να ενθαρρύνουμε τις μεγάλες και υπερεθνικές εταιρίες, να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές και να ενσωματώσουν πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα στις εκθέσεις τους

5.)Να εφαρμόσουμε ουσιαστική μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσω της πρόβλεψης, της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακλώσης.

Μετά από αυτή την εποικοδομητική αναταλλαγή απόψεων και προτάσεων, αποχωρήσαμε από το Δημαρχείο γεμάτες ηθική ικανοποίηση και χαρά γιατί εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας στον χώρο  όπου οι ενήλικες δημοτικοί σύμβουλοι παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για την πόλη μας.

  Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμαρχο της πόλης μας,  κύριο Ιωάννη Ζαμπούκη για την ωραία πρωτοβουλία, την ευγενική πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και την προσοχή που έδειξε στις τοποθετήσεις όλων των μαθητών. Ευχόμαστε να εισακουστούν οι προτάσεις μας και να εφαρμοστούν έστω και κάποιες από αυτές. Ελπίζουμε, επίσης, ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Νέων θα επαναληφθεί διότι όπως αποδεικνύεται μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι νέοι έχουν άποψη για τα κοινά και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και κοινωνική ισότητα για όλους.

Κανετίδου Μαρία

Χατζηαθανασίου Χριστίνα

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης