Όταν η Εφηβεία συνάντησε την Πρόληψη…

εφηβεία 3

  Στις 31 Μαρτίου 2023 επισκέφτηκε η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας, που ασχολείται με τα θέματα της εφηβείας και τις διαπροσωπικές σχέσεις, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Εκεί μας υποδέχτηκαν δύο πολύ ευγενικές κυρίες, η ψυχολόγος κ. Καρυπίδου Ελένη και η κοινωνιολόγος κ. Μαϊκούση Τάνια.

εφηβεια 5

  Ξεκινήσαμε με ασκήσεις που είχαν σκοπό να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για τη συζήτηση που θα ακολουθούσε (ασκήσεις γνωριμίας, συνοχής και εμπιστοσύνης). Η βιωματική παρέμβαση περιλάμβανε αρχικά συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό (bulling). Συγκεκριμένα, συζητήσαμε το πλαίσιο στο οποίο αυτό εμφανίζεται, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θυτών και θυμάτων, ενώ παράλληλα μιλήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Επίσης, κατανοήσαμε το σημαντικό ρόλο που παίζει η σχέση του παιδιού με το περιβάλλον του (τόσο στην οικογένεια όσο και στο σχολείο) αλλά και τη σημασία της αναζήτησης βοήθειας συζητώντας με κάποιο πρόσωπο ευθύνης.

εφηβεια 4

  Στη συνέχεια, είδαμε τους διάφορους ρόλους στα περιστατικά εκφοβισμού ( θύτης, θύμα, υποστηρικτής θύτη, υποστηρικτής θύματος ) και ιδιαίτερα τον κρίσιμο ρόλο του παρατηρητή και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει ενεργά ένα θύμα εκφοβισμού βγαίνοντας από το ρόλο του παρατηρητή και προσπαθώντας να υποστηρίξει το θύμα.

εφηβεία 6

  Έγινε, ακόμα, εκτενής συζήτηση για το ζήτημα της επικοινωνίας και τον κρίσιμο ρόλο της στις ανθρώπινες σχέσεις (π.χ. στη φιλία, στο σχολείο, στην οικογένεια) καθώς και στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Χρειάζεται να δίνουμε τη δυνατότητα στον άλλο να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας ,ακόμη κι αν διαφωνούμε μαζί του. Το σημαντικότερο είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα επικοινωνίας που να εμπνέεται από εμπιστοσύνη, αλληλοεκτίμηση, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση και σεβασμό. Τα λόγια, οι λέξεις έχουν δύναμη. Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε, για να μην πληγώνουμε τους άλλους. ‘Όλοι μας το έχουμε νιώσει ότι τα λόγια μπορούν να πληγώσουν εξίσου με τη σωματική κακοποίηση.

   Με όλα αυτά τα θέματα, λοιπόν, που αναδύθηκαν στη συζήτηση μας, αποχαιρετήσαμε τις ειδικούς του Κέντρου Πρόληψης με τα πιο όμορφα συναισθήματα. Ήταν μια πλούσια , ουσιαστική και γεμάτη από γνώσεις και συναισθήματα εμπειρία, καθώς και μια μοναδική ευκαιρία μοιράσματος και ανταλλαγής ιδεών. Είμαστε ευγνώμονες!!

Ατματζίδου Μαρία

Γιτσούδη Κατερίνα

Γιτσούδη Μαρία-Χριστίνα

Καζάκου Αγγελική

Κυριζάκη Παναγιώτα

Παπαϊσίου Έλενα

Στέλλιου Γιώτα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης