Άλκη Ζέη: Μια συγγραφέας του χθες, του σήμερα και του αύριο

Άλκη Ζέη

   Η ιδιότητα των βιβλίων είναι να  μας ταξιδεύουν. Πόσο συχνά δε βυθιζόμαστε σε σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα μέσα από αυτά! Μια συγγραφέας που μας έχει   συγκινήσει και μας έχει σημαδέψει είναι η Άλκη Ζέη!

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου του 1925 και πέθανε πρόσφατα, στις 27 Φεβρουαρίου του 2020. Ήταν μια σπουδαία Ελληνίδα πεζογράφος και συγγραφέας. Βραβεύτηκε για τα έργα της από την Ακαδημία Αθηνών τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες για να μπορούν να διαβάζονται από όλον τον κόσμο. Το μαγικό στοιχείο στα βιβλία της είναι η διαχρονικότητά τους μιας κι ένας σύγχρονος έφηβος αναγνώστης διαπιστώνει ότι ακόμη και σήμερα, διαβάζοντάς τα, βρίσκει θέματα που τον αφορούν. Μέσα από αυτά ξεχωρίσαμε μερικά που έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας!

Το βιβλίο της «Ένα παιδί από το πουθενά» πραγματεύεται πολλά σύγχρονα προβλήματα των εφήβων, όπως αυτό του σχολικού εκφοβισμού.    Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η φιλία του Ίκαρου, του δεκάχρονου πρωταγωνιστή του βιβλίου, με έναν άστεγο. Κάπως έτσι γνωρίστηκαν ο Ίκαρος και ο «Θείος» Νώντας, όταν ο τελευταίος του έσωσε την ζωή από μία ομάδα νταήδων. Μέσα από αυτή την φιλία βλέπουμε πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας, να μην εστιάζουμε στην εξωτερική  εμφάνιση, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε το μεγαλείο που κρύβει ο καθένας στην ψυχή του.

Θυμάμαι την πίκρα που ένιωσα, όταν στα γενέθλιά μου το δώρο της θείας μου ήταν “Ο ψεύτης παππούς”. Η δυσαρέσκειά μου δεν οφειλόταν στο είδος του δώρου, αλλά στο γεγονός ότι προσωπικά δε γνώρισα ποτέ παππού.  Στην αρχή ζήλεψα πολύ τον Αντώνη, μετά όμως ταυτίστηκα μαζί του και φαντάστηκα ότι κάπως έτσι θα ήταν και ο δικός μου παππούς. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είχα στα χέρια μου ένα βιβλίο που από την  αρχή ως το τέλος με συνεπήρε. Το δάκρυ έβγαινε αβίαστα σε κάθε ευκαιρία, αλλά για μένα ήταν μια μοναδική εμπειρία.

Μικροί και  μεγάλοι έχουν διαβάσει «Το καπλάνι της βιτρίνας». Σε αυτό το βιβλίο εντυπωσιάζει ιδιαίτερα ότι μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση της δικτατορίας την οποία αντιμετωπίζουν δεν έχει επηρεαστεί η ζωή τους. Αντίθετα, η οικογένειά τους είναι αυτή που θα τις κάνει να σοβαρευτούν και να συνειδητοποιήσουν το τι συμβαίνει στη χώρα. Αυτή θα τους οδηγήσει να ωριμάσουν απότομα, αλλά όχι αρκετά ώστε να μη χάσουν τη χαρά της παιδικής τους ζωής.

Φιλία, οικογένεια, σχολικός εκφοβισμός είναι μόνο μια μικρή γεύση από την ατελείωτη γκάμα του έργου της. Αν και ανήκει σε μια διαφορετική γενιά, θίγει θέματα που εξακολουθούν να μας αφορούν, να μας συγκινούν και να μας εντυπωσιάζουν. Σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις είναι εμφανής η απλότητά της και η αγάπη της γι” αυτό που έκανε. Αξίζει να μπούμε στη διαδικασία να την εξερευνήσουμε!

 

https://www.youtube.com/watch?v=whj4cpkRH5M

Ειρήνη Καραβούζη – Μουρουζίδου Παναγιώτα

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης