“Ματίλντα” του Ρόαλντ Νταλ

58237

Το περιεχόμενο του βιβλίου: Η Ματίλντα είναι ένα κορίτσι που αγαπάει το διάβασμα και τη γνώση. Είναι έξυπνη, τρυφερή, αξιαγάπητη και ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους. Θα περίμενε κανείς, πως η οικογένειά της θα ήταν του ιδίου μορφωτικού επιπέδου. Αντιθέτως, οι γονείς της είναι δύο ανόητοι μικροαπατεώνες που το μόνο που τους νοιάζει είναι η καλοπέραση και τα λεφτά, ενώ μισούν τη γνώση.

Η Ματίλντα βιώνει τρομερή κακοποίηση και περιθωριοποίηση από την οικογένειά της. Έτσι αναγκάζεται να βρει μόνη της κάτι για να περνάει το χρόνο της, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται για εκείνη. Καταφεύγει λοιπόν στα βιβλία και μέσα σε λίγο χρόνο γίνεται μεγάλη βιβλιοφάγος.

Σε ηλικία πέντε ετών πηγαίνει στο σχολείο για πρώτη φορά. Εκεί γνωρίζει τη δεσποινίδα Χόνεϊ, η οποία γοητεύεται από τις γνώσεις της μικρής και αποφασίζει να έρθει πιο κοντά στο παιδί. Ταυτόχρονα, γνωρίζει και τη δεσποινίδα Τράνσμπουλ, τη μοχθηρή διευθύντρια του σχολείου, που γίνεται ο μισητός εχθρός της. Από τη στενή σχέση που αναπτύσσει με τη δεσποινίδα Χόνεϊ, η Ματίλντα μαθαίνει τη συγγενική σχέση των δύο γυναικών και αποφασίζει να χρησιμοποιήσειτις τηλεκινητικές της ικανότητες για να σώσει το σχολείο από τη μοχθηρή διευθύντριά του.

Εν τέλει, μετά από μια σειρά επεισοδίων αποφασίζει να μείνει μαζί με τη δεσποινίδα Χόνεϊ, αφήνοντας πίσω της τους γονείς της για να ζήσουν μαζί μια υπέροχη και ευτυχισμένη ζωή!!!

ματιλντα

Η κριτική μας: Μην περιμένετε ανατροπές ούτε κανένα είδος αγωνίας που σταδιακά να κορυφώνεται. Εξ’ αρχής ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν παιδικό παραμύθι και όπως κάθε παραμύθι, δεν θα μπορούσε να έχει τίποτα άλλο παρά ένα ευτυχισμένο, χαρούμενο και φωτεινό τέλος όπου η μικρή μας φίλη θα βρει την αγάπη και την στοργή που πάντα ονειρευόταν κι άξιζε.

Τα μηνύματα του βιβλίου: Τα μηνύματα που περνάει το βιβλίο είναι σπουδαία. Μιλάει για τη διαφορετικότητα, για την καλοσύνη, για την ανθρωπιά. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές φράσεις που έχουν ξεχωρίσει.

«Κάπου μέσα μας όλοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο»

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τρομερό πράγμα»

«Εάν είσαι καλός, τότε και η ζωή είναι καλή μαζί σου»

«Να θυμάσαι ότι όπου είναι η καρδιά σου, εκεί θα βρεις τον θησαυρό σου»

«Ποτέ μην κάνετε κάτι μισό. Κάντε το ολόκληρο»

Σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Παπαϊωάννου Φώτιος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης