22 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

planitis-gi-ekpempei-sos

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι μια γιορτή για την ευαισθητοποίηση προς το περιβάλλον αλλά και την προστασία του.

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Στις 22 Απριλίου του 1970, ένα χρόνο μετά από μια πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα που σκότωσε περισσότερους από 10.000 θαλάσσιους οργανισμούς, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σύντομα, το κίνημα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες των συνειδητοποιημένων πολιτών να διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις της ανάπτυξης στο περιβάλλον.

Το μήνυμα της ημέρας είναι πως η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η   ρύπανση του αέρα και των υδάτων, η αλλαγή του κλίματος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η αποψίλωση των δασών, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Με τη συνεργασία και τη δράση όλων μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα εξασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Earth-Day-1-640x450

Σας παραθέτουμε το επίκαιρο μήνυμα που έστειλε στις 22 Απριλίου του 2021 ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ:

Καθώς γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης, ο πλανήτης μας βρίσκεται σε ένα σημείο αιχμής.

Η ανθρωπότητα συνεχίζει να κακομεταχειρίζεται τον φυσικό κόσμο.

Λεηλατούμε απερίσκεπτα τους πόρους της Γης, εξαντλούμε την άγρια ζωή και συμπεριφερόμαστε στον αέρα, στη στεριά και στις θάλασσες σαν να είναι σκουπιδότοποι.

Αυτή είναι μία αυτοκτονική συμπεριφορά.

Πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο στη φύση και να τη θεραπεύσουμε.

Αυτό σημαίνει τολμηρή δράση για το κλίμα, προκειμένου να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που έρχονται.

Σημαίνει επίσης τη μείωση της μόλυνσης με τη δημιουργία κυκλικών οικονομιών που μειώνουν τα απορρίμματα.

Τα βήματα αυτά θα προστατεύσουν το μοναδικό μας σπίτι και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίες. Η ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19 αποτελεί την ευκαιρία να θέσουμε τον κόσμο σε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο και βιώσιμο δρόμο.

Στην Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης, ας δεσμευτούμε όλοι να εργαστούμε σκληρά για την αποκατάσταση του πλανήτη μας και τη συμφιλίωση με την φύση.

Καρακλίδης Νικήτας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης