Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΒΙΝΥΛΙΟΥ! Δεκαετία του 1970!

Η μουσική το ‘70 είχε μεγαλύτερη ποικιλία από ποτέ.  Οι ακροατές μουσικής είχαν δεκάδες είδη για να διαλέξουν και πολλά από αυτά έγιναν δημοφιλή σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Οι Funk, Soul, R&B, Pop, Hard Rock, Soft Rock και Disco δημιούργησαν τη θέση τους στον μουσικό κόσμο τη δεκαετία του 1970.  Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, επίσης παρατηρείται η γέννηση ενός άλλου νεανικού στυλ μουσικής: του hip-hop.

Η δεκαετία του ’70 ήταν μια χρυσή εποχή για τους δίσκους βινυλίου.  Ήταν προσιτοί σε όλους και όλοι είχαν ένα πικάπ.  Μεταξύ των δημοφιλών καλλιτεχνών το 1970 ήταν ο Έλτον Τζον, οι Queen και οι Jackson Five, η Νταϊάνα Ρος, οι Queen, οι Black Sabbath, ο Elton John, οι The Who, οι Led Zeppelin και οι Bee Gees. Ο Έλβις Πρίσλεϋ μεσουρανούσε. Ο Sonny και η Cher επανήλθαν στο προσκήνιο. Οι Beatles όμως  διαλύθηκαν, επειδή υπέστησαν εσωτερικές συγκρούσεις.

1972: Το 1972 έγινε η εθνική εμφάνιση της «σόουλ μουσικής». οι πέντε δίσκοι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ και 11 από τα 20 καλύτερα άλμπουμ ήταν αφροαμερικανών καλλιτεχνών! Θρυλικοί καλλιτέχνες R&B ήταν οι Aretha Franklin, Marvin Gaye, Al Green.

1973: Η ροκ και η ποπ κυβέρνησαν  το 1973. Το Soul ήταν επίσης τεράστιο, με θρύλους όπως ο Barry White, ο Stevie Wonder και άλλοι. Η Reggae έκανε την εμφάνισή της  στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κορυφαίους τους Wailers και τον Jimmy Cliff.

1974Οι ντισκοτέκ (ή ντίσκο) εμφανίστηκαν σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα, μέχρι που ακόμη και τα ραδιόφωνα αναγκάστηκαν να αντιγράψουν το στυλ.  Οι ντίσκο φτιάχτηκαν για χορό.  Ακουγόταν κυρίως σόουλ μουσική, με δυνατό μπάσο και τύμπανο.

1975: Το 1975 οι Queen έβγαλαν το καινούργιο τους album “A Night at the Opera’’. Τα 12 κομμάτια που συνθέτουν το A Night At The Opera έσπασαν άνετα το όριο των 43 λεπτών. Η αλληλουχία αυτού του δίσκου δημιουργεί τη δική του δυναμική.

Οι τεχνικές ηχογράφησης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ προηγμένες για την εποχή. Ξεχωριστή θέση στον δίσκο αυτό έχει το «Bohemian Rhapsody». Το «Bohemian Rhapsody» ελίσσεται από μπαλάντα σε όπερα και σε βαρύ ροκ με εκπληκτική ευκολία.  Οι τεχνικές ηχογράφησης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ προηγμένες για την εποχή. Αποτελεί  την ακριβότερη κυκλοφορία single που έγινε ποτέ, έως εκείνη την εποχή και όχι μόνο! Τον Δεκέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε πως είναι το δημοφιλέστερο τραγούδι του 20ου αιώνα στο διαδίκτυο! Το 2019 έφτασε τις 1 δισεκατομμύριο προβολές στο youtube!

http://www.youtube.com/watch?v=qzljGIPVKFw

1976: Το Electrified funk έγινε ένα νέο μουσικό είδος, με επικεφαλής τους Wild Cherry και τον Robert Parissi.

1977: Το punk rock αναπτύχθηκε σοβαρά για πρώτη φορά, με συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols να συντρίβουν το δρόμο τους προς την επιτυχία.  Η τρελή σκηνική τους συμπεριφορά και οι παράξενες διασκευές τους προκάλεσαν επαίνους και αποθάρρυνση. Ο θάνατος του Έλβις Πρίσλεϋ, συγκλόνισε τη μουσική βιομηχανία το 1977. Ο κόσμος λυπήθηκε από την απώλεια αυτού του θρύλου, και ο Έλβις  θα μνημονεύονταν για τις επόμενες γενιές…

 

Χατζηαθανασίου Χριστίνα

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης