30 εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα δέντρα

christmas-tree-cutting-400x266

των Φίλιππα Γονίδη, Νότη Γρίσπου, Γιώργου Λαχανόπουλου και Ίωνα Χονδρουδάκη

Τα Χριστούγεννα είναι  μια υπέροχη γιορτή την οποία έχουμε συνδέσει με άφθονα δώρα, πολύ φαγητό και άπλετο χρόνο με αγαπημένους. Αυτή η μικρή φούσκα χαράς και ανεμελιάς που φτιάχνουμε κάθε χρόνο (για να δικαιολογήσουμε ίσως την υπόλοιπη χρονιά) έχει βαρύτατες συνέπειες για το περιβάλλον: χαρτί, χρυσόσκονη και πλαστικό επικάθονται πάνω στον πλανήτη μας που ασφυκτιά ακόμη περισσότερο αυτές τις… γιορτινές μέρες.

Τα Χριστούγεννα οι κάδοι γεμίζουν από πλαστικές συσκευασίες παιχνιδιών και άλλων αντικειμένων. Στην Αθήνα έχει υπολογιστεί ότι το ποσοστό των σκουπιδιών που συνδέονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων αγγίζει το 50% του συνόλου των απορριμμάτων. Η κατανάλωση ενέργειας, για φωτισμό, θέρμανση και μετακινήσεις, αυξάνεται επίσης σημαντικά. Περαιτέρω, τα δέντρα τα οποία θυσιάζονται για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με βρετανικές έρευνες, φτάνουν τα 300.000 για την παραγωγή 1,7 δισεκατομμυρίων ευχετήριων καρτών, ενώ για το χαρτί περιτυλίγματος υπολογίζεται ότι θυσιάζονται περίπου 40.000 δέντρα. Ας σημειωθεί ότι οι Βρετανοί την εβδομάδα των Χριστουγέννων βλέπουν περισσότερες από 30 ώρες τηλεόραση. H λειτουργία των τηλεοπτικών συσκευών ευθύνεται για την κατανάλωση 3,5 δισεκατομμυρίων κιλοβατώρων, εκλύοντας με αυτόν τον τρόπο 28 χιλιάδες τόνους διοξειδίου άνθρακα. Κι ας μην πούμε τίποτε για τις υπερβολικές ποσότητες φαγητών και γλυκών, με αποτέλεσμα να πετάμε ένα μεγάλο μέρος αυτών εφόσον δεν προλαβαίνουμε να τα καταναλώσουμε.

Βέβαια όπου υπάρχουν προβλήματα υπάρχουν και λύσεις, για να τις δούμε λοιπόν!

Η πρωταρχικη λύση που προτείνεται από κοινωνιολόγους είναι η αποσύνδεση των Χριστουγέννων απο τον υπερκαταναλωτισμό. Δηλαδή να βγάλουμε το μικρό ξωτικό απο το κεφάλι μας που λέει συνέχεια ΑΓΟΡΑΣΕ! Και αν δεν μπορείτε να το ξεφορτωθείτε χρησιμοποιήστε τουλάχιστον προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, όπως φωτάκια led τα οποία ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια, καλλιεργήσιμα έλατα και ηλεκτρονικές κάρτες αντί για χάρτινες, οι οποίες είναι τελείως δωρεάν και δεν επηρεάζουν το περιβάλλον.

Ας σκεφτούμε λοιπόν λίγο και τούτα τα προβλήματα κι ας ψάξουμε να βρούμε έναν τρόπο για μια καλύτερη συμβίωση με το περιβάλλον. Αρκεί ίσως μια μικρή προσπάθεια για να συμφιλιωθεί το πνεύμα των Χριστουγέννων με την προστασία του περιβάλλοντος. Για να κάνει και ο πλανήτης… Χριστούγεννα.

2 Σχόλια

  1. Φίλιππα, Νότη, Γιώργο και Ίωνα συγχαρητήρια για την εργασία σας! Όπως γράφει και η Ιωάννα ο υπερκαταναλωτισμός τα Χριστούγεννα φτάνει στο έπακρο! Ναι, για να κάνει και ο πλανήτης Χριστούγεννα πρέπει και εμείς να κάνουμε ένα βήμα πίσω στις ψεύτικες ανάγκες μας! Καλή Χρονιά!!

Υποβολή απάντησης