Κάλλος: πέρα από την ομορφιά

210831140842_Κ-1-1

των Στέλλας Βόρδου και Νότη Γρίσπου

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη έκθεση αφιερωμένη στο πώς η αρχαιότητα αντιμετώπισε την ομορφιά . Παρουσιάζει μοναδικά αντικείμενα από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό. Η έκθεση ξεκίνησε στις 29 Σεπτέμβριου και θα διαρκέσει έως της 16 Ιανουάριου του 2022, επομένως οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι ιδανική ευκαιρία να την επισκεφθείτε. Επισκεφθήκαμε πριν από εσάς την έκθεση και σας κάνουμε μια πρώτη ξενάγηση, έστω κι από μακριά.

Η έκθεση τιτλοφορείται ΚΑΛΛΟΣ, ομορφιά δηλαδή στα αρχαία ελληνικά, λέξη που αναφέρεται τόσο στην ανδρική όσο και στη θηλυκή ομορφιά, αλλά και στην αρετή της ψυχής. Η έκθεση περιλαμβάνει 300 εκπληκτικά έργα τα οποία χωρίζονται στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Στην έκθεση θα δείτε αρωμάτων και αλοιφών, την περιποίηση προσώπου καισώματος, την κόμμωση, μέχρι τον στολισμό και την ένδυση. Επίσης θα μάθετε πολλά πράγματα για την θεά του κάλλους την Αφροδίτη .

Αρχαϊκό και κλασικό κάλλος

Μέσα από μία σειρά έργων τέχνης  απεικονίζεται το κάλλος από τον 6ο αι. πΧ έως τον 2ο αι. πΧ. Ξεχωρίζει η «Χιώτισσα», η αρχαϊκή κόρη από την Ακρόπολη. Δείτε εδώ την παρουσίαση αυτής της ενότητας.

Ηρωικό κάλλος

Ομορφιά περιέκλειε για τους αρχαίους Έλληνες η αυτοθυσία και οι πράξεις των ηρώων που είναι ανώτεροι από τους κοινούς θνητούς αλλά κατώτεροι από τους θεούς. Όπως είχε γράψει ο ποιητής Τυρταίος όμορφος είναι εκείνος που «στη μάχη μπροστάρης πέφτει». Την παρουσίαση μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Θεϊκό και δαιμονικό κάλλος

Η ομορφιά για τους αρχαίους Έλληνες προέρχεται πάντοτε από τους θεούς κι οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν να φανούν μόνο ισάξιοί τους, όχι ανώτεροι. Περισσότερα όμως μπορείτε να δείτε εδώ.

Κάλλος θνητών- καλοί και καλαί στην αρχαιότητα

Το κάλλος στα αρχαία χρόνια ήταν πολύ σημαντικό: κάποιοι άνθρωποι γίνονταν αθάνατοι λόγω της ομορφιάς τους. Πώς; Σε γκράφιτι της αρχαιότητα, αυθόρμητες επιγραφές πάνω σε αγγεία, κύπελλα, τοίχους, διαβάζουμε ονόματα ανδρών και γυναικών που το όνομά τους μένει αθάνατο χάρη στην ομορφιά τους. Περισσότερα για το κάλλος των θνητών μπορείτε να μάθετε εδώ.

Αθλητικό κάλλος

Η ψυχική και σωματική δύναμη έδειχνε ικανότητα και κάλλος και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην αρχαιότητα. Περισσότερα εδώ.

Ωραίοι άωροι

Το πιο μελαγχολικό κομμάτι της έκθεσης, μιας και είναι αφιερωμένο σε δυο ωραίους νέους, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που πέθαναν σε νεαρή ηλικία, πληγώνοντας όσους τους αγαπούσαν με τον πρόωρο θάνατό τους. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τον ανώνυμο νεαρό από τη Βοιωτία και την Πάριση από τη Χαλκιδική εδώ.

Αρπαγές κάλλους και συνευρέσεις

Η ομορφιά νέων αγοριών και κοριτσιών έγινε πολλές φορές αιτία της αρπαγής τους από θεούς και ημίθεους. Πρωταγωνιστής βέβαια ποιος άλλος; Ο Δίας! Περισσότερα δείτε εδώ.

Καλλωπισμός

Ο καλλωπισμός στην αρχαιότητα ήταν βασικός παράγοντας της καθημερινότητας στην αρχαιότητα και φρόντιζαν για την εξωτερική τους εμφάνηση και τη φύλαξη των προϊόντων που χρησιμοποιούσαν για τη φροντίδα του σώματός τους. Δείτε περισσότερα για τα beauty spa των αρχαίων Ελλήνων εδώ!

Κάπως έτσι έκλεισε η βόλτα μας στην ενδιαφέρουσα έκθεση του Κυκλαδικού Μουσείου- προλαβαίνετε μέχρι τις 16/1. Για πληροφορίες σχετικά με το ωράριο δείτε εδώ.

Ωράριο για την έκθεση Κάλλος (προσοχή: η μόνιμη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης λειτουργεί με διαφορετικό ωράριο)

Δε- Τε- Σα: 10:00- 17:00

Πε- Πα: 10:00- 20:00

Κυ: 11:00- 17:00

Τρίτη: κλειστά

εορταστικές αργίες: 1/1

4 Σχόλια

  1. Στέλλα και Νότη συγχαρητήρια για την πολύ ωραία εργασία σας! Έμαθα από αυτήν ότι περισσότεροι άνθρωποι έγιναν αθάνατοι λόγω της ομορφιάς τους παρά εξαιτίας όλων των άλλων αρετών τους (Σωκράτης). Παρήγορο βέβαια – για μένα – το ότι και οι ηλικιωμένοι έχουν κάποιο κάλλος (Ξενοφών). Τι να πει κανείς όμως για την ενότητα «ωραίοι και άωροι» !!! Μοναδικό. Μπράβο σας.Καλή χρονιά!

Υποβολή απάντησης