Metaverse, το μέλλον είναι ήδη εδώ

META

των Δημήτρη Γεωργακάκου και Αλέκου Μέρμηγκα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ

Τέλη Οκτωβρίου διοργανώνεται κάθε χρόνο το συνέδριο Connect, ένα από τα πιο γνωστά συνέδρια που αφορούν τις νέες τεχνολογίες και κυρίως ό,τι αφορά τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) και εικονικής πραγματικότητας (Virtuali Reality). Εκεί δίνουν το παρών όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ετοιμάζουν από σήμερα τον ψηφιακό κόσμο μέσα στον οποίο θα υπάρξουμε όλοι εμείς αύριο. Εβδομάδες πριν την έναρξη του συνεδρίου, κυκλοφορούσαν φήμες για πιθανή αλλαγή ονόματος του Facebook, καθώς το FB είχε καλύψει το λογότυπο στα κεντρικά γραφεία του στην Καλιφόρνια με ένα emoji. Αυτό που ανακοινώθηκε όμως δεν ήταν μια απλή αλλαγή ονόματος αλλά κάτι παραπάνω.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, παρουσίασε τη δουλειά του Facebook στις τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας και το Metaverse – μια ιδέα που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει η επόμενη έκδοση του Διαδικτύου.

Το Meta λοιπόν, ή πιο συγκεκριμένα Meta Platforms, είναι το νέο όνομα για την επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ζούκερμπεργκ. Οι καθημερινοί χρήστες του Facebook, του Instagram και του WhatsApp πιθανότατα δεν θα παρατηρήσουν –προς το παρόν- καμία διαφορά στις εφαρμογές παρά μόνο το όνομα της επιχείρησης: Powered by Meta, είναι πλέον η φράση που υποδέχεται τους χρήστες των εφαρμογών στα αγαπημένα τους κοινωνικά δίκτυα. Γιατί η αλλαγή ονόματος ήταν απαραίτητη; «Αυτή τη στιγμή, η επωνυμία μας είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με ένα προϊόν που δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει όλα όσα κάνουμε σήμερα, πόσο μάλλον στο μέλλον. Με την πάροδο του χρόνου, ελπίζω να θεωρούμαστε μια εταιρεία μετασύνδεσης και θέλω να στηρίζω τη δουλειά και την ταυτότητά μας σε αυτό που χτίζουμε» δήλωσε στην κεντρική του εισήγηση στο συνέδριο ο Ζούκερμπεργκ.

ΤΟ FACEBOOK ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ FACEBOOK ΣΗΜΕΡΑ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κάποιοι εικάζουν ότι η ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ τώρα έχει σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από τα πρόσφατα σκάνδαλα του Facebook. Για να καταλάβουμε γιατί ο κ. Zuckerberg προχωρά σε αυτό το βήμα τώρα, που έχει στόχο να μεταμορφώσει το τοπίο των κοινωνικών δικτύων, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως αν το πρότζεκτ αυτό προχωρήσει επιτυχώς, θα βοηθήσει στην επίλυση τουλάχιστον τεσσάρων μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Facebook τον τελευταίο χρόνο. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Η.Π.Α. υπέβαλε τροποποιημένη καταγγελία κατά του Facebook λίγες εβδομάδες πριν την ανακοίνωση, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζει τη νομοθεσία επιχειρώντας να επιβάλει μονοπώλιο.

Ίσως όμως η απόφαση της εταιρείας έχει να κάνει με την υποχώρηση της δημοφιλίας του Facebook. Στις μέρες μας, το Facebook δε χρησιμοποιείται ιδιαιτέρως από τους νεότερους: σήμερα οι περισσότεροι χρήστες του Facebook είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία που μπαίνουν στη πλατφόρμα για να στείλουν καλημέρες στους συνομηλίκους τους. Το Facebook έχει ξεπέσει στο να γίνει η γειτονιά των boomers λοιπόν κι ίσως αυτός είναι ένας λόγος που ώθησε την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ να λανσάρει τώρα την ιδέα του Meta για να διεκδικήσει και πάλι νεότερο και πιο δυναμικό κοινό.

Το Facebook ανακοίνωσε λοιπόν πως θα πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές και υπόσχεται πως οι χρήστες θα μπορούν να ρυθμίζουν τις προτιμήσεις τους για να αυξήσουν ή να μειώσουν την ποσότητα περιεχομένου που βλέπουν από άτομα, ομάδες ή σελίδες. Με την κατοχή της νέας τεχνολογίας και με τη σωστή διαχείρισή της θα μπορέσουμε, υπόσχεται ο Ζούκερμπεργκ, να ανοίξουμε τα φτερά μας και να ζήσουμε την απόλυτη τεχνολογική εμπειρία.

 

ΤΟ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ – ΠΏΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η εικονική πραγματικότητα και σβήνοντας τα όρια μεταξύ πραγματικού και εικονικού κόσμου, λέει ο δημιουργός του Meta, οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν πιο κοντά και να δημιουργηθεί μια πιο δυνατή σχέση μεταξύ τους, σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται. To Meta θα προσφέρει ανεξάντλητες δυνατότητες διασκέδασης και θα επιτρέψει στους ανθρώπους να βιώσουν έναν χωρίς όρια και περιορισμούς εικονικό κόσμο. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει το τέλειο μέρος που πάντα ονειρευόταν μέσα από τις ατελείωτες δυνατότητες που θα του προσφέρει η εικονική πραγματικότητα. Θα είναι σαν το διαδίκτυο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, 3D και πλήρως καθηλωτικό. Το Meta υπόσχεται ακόμη να βοηθήσει τους ανθρώπους με την κατ’ οίκον εργασία αλλά και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των παιδιών, κάνοντας τα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα και ευχάριστα.

Έτσι είπε ο κύριος Ζούκερμπεργκ για το νέο παιχνιδάκι που έχει να προσφέρει η εταιρεία του. Μήπως όμως να ρίξουμε και μια ματιά στα αρνητικά αυτής της εικονικής εμπειρίας; Ένα κύριο μειονέκτημα είναι το ρήγμα που θα συμβεί μεταξύ ανθρώπων και πραγματικότητας. Στόχος της νέας αυτής τεχνολογίας, ή τουλάχιστον της εμπορικής της μορφής έτσι όπως την οραματίζονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί, είναι η τεχνολογία αυτή να μας αποσπάσει εντελώς από τον πραγματικό κόσμο. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό μειονέκτημα είναι η απώλεια της αίσθησης του χρόνου που περνά ο χρήστης online. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα προσανατολισμού, κατάθλιψη, ακόμη και βίαιες συμπεριφορές. Άλλοι αναρωτιούνται αν η παράλληλη εικονική οικονομία που θα δημιουργηθεί στο μετασύμπαν θα επηρεάζει την πραγματική οικονομία. Με ποιον τρόπο θα προστατεύεται η κοινωνία, ψηφιακή και μη, από εγκληματικές συμπεριφορές που θα λαμβάνουν χώρα εντός του Meta: κακοποιοί, συμμορίες και τρομοκρατικές ομάδες θα μπορούν να διαπράττουν εγκλήματα εντός του εικονικού κόσμου χωρίς καν να είναι παρόντες.

Ας μην προτρέχουμε όμως. Το Metaverse είναι σίγουρα το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου, όπως ήταν οι υπολογιστές τη δεκαετία του ’80 και το Διαδίκτυο ήταν τη δεκαετία του ’90. Το πώς θα επηρεάσει τη ζωή μας, εξαρτάται πολύ από εμάς, από το πώς θα το χρησιμοποιήσουμε. Για να δούμε λοιπόν…

 

Διαβάστε αυτό:

Τα διηγήματα της συλλογής επιστημονικής φαντασίας του Τεντ Τσιανγκ, «Εκπνοή» τοποθετούνται σε έναν μελλοντικό κόσμο, που τελικά δεν είναι και τόσο μακριά. Διαβάστε το διήγημα «Ο βιολογικός κύκλος των λογισμικών όντων», που διαδραματίζεται κατά το ήμισυ μέσα σε ένα μετασύμπαν σαν αυτό που ευαγγελίζεται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης