των Δήμητρας Ζαχαριάδη, Γιολάντας Καυκά, Γιώργου Λαχανόπουλου και Ιωάννας Ντεμάδη
Όταν ξεκινήσαμε την εφημερίδα η εκλογή του νέου δεκαπενταμελούς ήταν πρόσφατη και πήραμε από τα νέα του μέλη συνέντευξη με βασικό ερώτημα τι σκοπεύουν να κάνουν για το καλό της σχολικής κοινότητας. Ωστόσο θεωρήσαμε πως το πρώτο μας τεύχος -χριστουγεννιάτικο όπως προέκυψε τελικά- δεν ήταν κατάλληλο για να φιλοξενήσει τη συνέντευξη αυτή. Δε θέλαμε να θαφτούν οι δηλώσεις των αιρετών μας μες στη χριστουγεννιάτικη ύλη: γι” αυτό και τη δημοσιεύουμε τώρα. Και δεσμευόμαστε πως θα επανέλθουμε με νέο ερώτημα αυτή τη φορά: τι καλό έχουν κάνει για το καλό της σχολικής κοινότητας.
(Για λόγους δεοντολογίας επισημαίνουμε πως ο Πρόεδρος του 15μελούς Παναγιώτης Μπολάνης είναι μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας μας.)
Οι περισσότεροι ίσως έχουμε συνδέσει το δεκαπενταμελές με εκδρομές στα Βοτσαλάκια αλλά η αποστολή του δεν περιορίζεται σε τέτοια ζητήματα και σίγουρα δεν ξεκίνησε έτσι. Το 1986, όταν ακόμη η ανάμνηση των φοιτητών του Πολυτεχνείου να ζητούν τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και της εκπαίδευσης ήταν ιδιαίτερα νωπή, εγκαινιάστηκε ο θεσμό των μαθητών κοινοτήτων. Ο θεσμός αυτός είναι λοιπόν αναπόσπαστο τμήμα του δημοκρατικού σχολείου και δίνει φωνή στου μαθητές, προετοιμάζοντας τους για την ενασχόληση με τα κοινά κατά την ενηλικίωση. Η ανάγκη δηλαδή των μαθητών να ακουστούν και να συμμετέχουν στις αποφάσεις του σχολικού χώρου δημιούργησε ένα μαθητικό συμβούλιο, με δεκαπέντε μέλη, το γνωστό σε όλους δεκαπενταμελές.
Είναι σημαντικό όμως όχι μόνο τα μέλη του 15μελούς αλλά και η υπόλοιπη μαθητική κοινότητα να γνωρίζει τον ρόλο αλλά και τις αρμοδιότητές του. Είναι σίγουρα γνωστός ο τρόπος εκλογής ενός 15μελους, τι συμβαίνει όμως μετά την καταμέτρηση των ψήφων και τους πανηγυρισμούς των μελών;
Καταρχάς αρμοδιότητα του 15μελούς είναι να συντονίζει τα 5μελή του σχολείου. Οι αποφάσεις ενός 5μελούς λοιπόν δεν περιορίζονται στο πότε θα στολίσει για τα Χριστούγεννα: εξυπακούεται και η συνεργασία με τους εκπροσώπους συνολικά της μαθητικής κοινότητας. Το 15μελές επίσης πρέπει να βρίσκεται και σε επικοινωνία με άλλα σχολεία, τον σύλλογο διδασκόντων, τον σύλλογο γονέων και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ίσως η πρώτη σκέψη που σας πέρασε από το μυαλό είναι: ωχ πολλή δουλειά, αγχωτικό ακούγεται. Ε λοιπόν είναι. Το 15μελές έχει πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασιών από αυτόν που φανταζόμαστε όπως θα δείτε και από τις δηλώσεις των ίδιων των μελών παρακάτω.
Ύστερα από συναντήσεις μας με τα μέλη πήραμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να σας μεταφέρουμε κάποιες από τις απόψεις τους και τα σχέδια τους. Τα μέλη που μας παραχώρησαν συνέντευξη επιλέχθηκαν βάσει της αρμοδιότητάς τους εντός του 15μελους και τις ψήφους τους κατά τις εκλογές. Μιλήσαμε λοιπόν με τους εξής: ο Παναγιώτης Μπολάνης (πρόεδρος), η Βάσια Δημητροπούλου (γραμματέας), η Μαριάντα Σωτηροπούλου (ταμίας), ο Γιώργος Ντεληγιώργης (αντιπρόεδρος), Χριστόφορος Γκότσης (μέλος) και Χρύσα Παναγιωτοπούλου (μέλος).
Στην ερώτηση γατί αποφάσισαν να ενασχοληθούν με το 15μελές, όλοι οι συνεντευξιαζόμενοι απάντησαν πως κύριο μέλημά τους, όταν έθεσαν υποψηφιότητα, ήταν η βελτίωση του σχολείου και η κάλυψη των αναγκών. Ο έμπειρος –μιας και εκλέγεται ήδη από τότε που ήταν στην α’ γυμνασίου- Γιώργος Ντεληγιώργης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε σχηματίσει ένα 15μελές ισχυρό και ικανό να καλύψει τις ανάγκες του σχολείου μας με σχέσεις εμπιστοσύνης». Η μαθήτρια της α’ γυμνασίου, Χρύσα Παναγιωτοπούλου συμπλήρωσε ότι, εφόσον είναι η πρώτη της χρονιά που φοιτά στο σχολείο, σκέφτηκε πως θα ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία η εκλογή της στο 15μελες και με αυτό το σκεπτικό έβαλε υποψηφιότητα. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως χαίρεται που, μέσα από την ίδια, θα ακουστεί η φωνή της πρώτης γυμνασίου.
Ποια είναι όμως τα σχέδιά τους για το άμεσο μέλλον τώρα που είναι εκπρόσωποι των συμμαθητών τους; Και εδώ οι απαντήσεις τους ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό, μιας και έχουν προηγηθεί και συνεδριάσεις πλέον του δεκαπενταμελούς συμβουλίου και έχουν τεθεί οι πρώτοι στόχοι. Ο Χριστόφορος Γκότσης μας ζητά να μη βιαζόμαστε μιας και «δεδομένων των συνθηκών δεν πρέπει να γίνουν λάθη και να παρθούν γρήγορες αποφάσεις». Σχεδιάζουν λοιπόν να διεξάγουν bazaar και λαχειοφόρο για την ενίσχυση του ταμείου, να επιδιώξουν την κανονική πραγματοποίηση εκδρομών και περιπάτων και –κόβιντ θέλοντος και συλλόγου καθηγητών επιτρέποντος- να πραγματοποιήσουν και πάλι –μετά από πέντε χρόνια- μια χοροεσπερίδα στον χώρο του σχολείου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο φετινός μας πρόεδρος, Παναγιώτης Μπολάνης: «Είμαι χαρούμενος για την δημιουργία ενός ικανού 15μελούς με προοπτικές , θέλουμε να διεκδικήσουμε ότι στερηθήκαμε τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είναι σταθερά τα πράγματα λόγω του κορονοϊού, οπότε σκεφτόμαστε προσεκτικά τις κινήσεις μας ώστε να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της γραμματέα του 15μελούς Βάσιας Δημητροπούλου, η οποία ας σημειωθεί ήταν αυτή που έλαβε και τις περισσότερους ψήφους κατά τις εκλογές: “Έχουμε σκεφτεί να σχεδιάσουμε αρκετά πράγματα μόλις ενισχύσουμε το ταμείο που είναι η προτεραιότητά μας. Έχουμε πολλά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε που θα γίνουν αν υπάρχει ομαδική δουλειά. Δεν είναι τόσο εύκολο να βρίσκεσαι στο δεκαπενταμελές. Η δουλειά είναι αρκετή και προσπαθούμε για το καλύτερο. Όλοι έχουμε στερηθεί πράγματα λόγω της πανδημίας οπότε η οργάνωση εκδρομών κλπ θα ωφελούσε όλους μας”.
Κλείνουμε το άρθρο μας με την υπόσχεση πως θα επιστρέψουμε για να δούμε τι πραγματοποίησαν τελικά οι εκπρόσωποί μας. Η ταμίας Μαριάντα Σωτηροπούλου μας ζήτησε να εμπιστευθούμε το δεκαπενταμελές: «Εμπιστευτείτε μας ξέρουμε τι κάνουμε. Γνωρίζουμε τη δουλειά μας και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για το σχολείο». Η εντύπωσή μας προς το παρόν είναι πως το μαθητικό συμβούλιο που έχει σχηματιστεί έχει επιτεύξιμα σχέδια και αρκετά καλή συνεργασία. Για να δούμε τι θα καταφέρουν φέτος οι πολλά υποσχόμενοι εκπρόσωποι μας… Μέχρι τότε ,όπως και το ίδιο 15μελές προτείνει, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δείξουμε εμπιστοσύνη.