Τι βιβλία διαβάζουν οι νέοι;

Οι άνθρωποι στις μέρες μας έχουν έστω και μία μικρή σχέση με τα βιβλία. Λόγω του σχολείου, αλλά και επειδή σε πολλούς αρέσει το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων. Παρακάτω θα δείτε τις προτιμήσεις, τα κριτήρια με τα οποία κάποιος αγοράζει ένα βιβλίο και την αξιολόγηση που κάνουν σε σχολικά βιβλία οι μαθητές του σχολείου μας. Επίσης, στο τελευταίο μέρος του άρθρου μας, σας έχουμε βάλει διάσημα εξωσχολικά βιβλία, σε περίπτωση που κάποιος νέος βιβλιοφάγος θα ήθελε να ξεκινήσει το διάβασμα του.

 

 Στην πρώτη μας ερώτηση, για το αν τους  αρέσουν τα κείμενα της λογοτεχνίας λάβαμε αρκετα “οχι” και πολλα “χρειάζεται βελτίωση” που είναι είναι δύο σχετικά αναμενομενες απαντησεις, αν σκεφτεί κανείς το ποσο παλια είναι τα βιβλία, αλλα και το οτι τα κείμενα είναι επιλεγμένα από ενήλικες και όχι από παιδιά της ηλικιας μας. Επίσης τα περισσότερα παιδιά δήλωσαν ότι δεν τους κινησε αρκετά την περιέργεια κάποιο κείμενο ώστε να το αγοράσουν και να το διαβάσουν, και όσοι απάντησαν “ναι” είχαν επιλέξει αρκετά γνωστούς τίτλους, όπως “το ημερολόγιο της Άννας φρανκ”.

 

 Το σχολείο εμποδίζει τους μαθητές να αγαπούν την ανάγνωση κειμένων, αποσπασμάτων ή βιβλίων, επειδή όλα τα παιδιά έχουν διαφορετικό γούστο και θέματα που τους ενδιαφέρουν. Επίσης, δεν έχουν την ελευθερία να επιλέξουν το κείμενο που θα διαβάσουν και αναγκάζονται να διαβάσουν το ίδιο με όλους τους υπόλοιπους.Τέλος, το σχολείο συνδυάζει το διάβασμα μαζί με τη σχολική μελέτη, με αποτέλεσμα οι μαθητές όταν ακούν τη λέξη τη λέξη “διαβάζω” να τους έρχεται πρώτα στο μυαλό η σχολική μελέτη και όχι τα εξωσχολικά βιβλία. Κατά την άποψη πολλών μαθητών, τα κοινωνικά δίκτυα  δεν τους αποπροσανατολιζουν απο την ανάγνωση, μάλιστα αρκετοί  αναφέρουν πως προωθούν την φιλαναγνωσία στους εφήβους. Τους δίνουν κίνητρο να διαβάσουν, αναρτώντας στις εφαρμογές διαφορα αποσπάσματα και κάνοντας αστεία για τους χαρακτήρες τους.

 

Ρωτώντας τους τι διαβάζουν και με ποιό κριτήριο είχαμε ποικιλία απαντήσεων, με τις πιο συχνές απαντήσεις να είναι τα βιβλία φαντασίας, μυστηρίου, τα αστυνομικά, τα χιουμοριστικά, τα επιστημονικα και η τελευταία και πιο συχνή απάντηση, τα ρομαντικά. Τα πιο συχνά τους κριτηρια ήταν προτάσεις φίλων, οι κριτικές στις εφαρμογές των social media, το αν έχουν διαβάσει ένα βιβλίο ενός αγαπημένου συγγραφέα,  το θέμα και το εξώφυλλο. Οι προτάσεις των μαθητών ήταν το πασίγνωστο ημερολόγιο ενός σπασίκλα (Τζεφ Κίνι), ο κοσμος της σοφίας (Γιόστειν Γκάρντερ), κοριτσια στην πριζα (Τζακλιν Ουιλσον), η Καλυβα του Μπαρμπα Θωμα (Χάριετ Μπίτσερ Στόου) και φυσικά ο ,πολυαγαπημένος σε όλους μας, Χάρυ Πότερ ( Τζ. Κ. Ρόουλινγκ).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης