Δυο δεκαετίες και κάτι μετά την αρχή του 21ου αιώνα, ίσως πλησιάζει το τέλος της γης μας ή έστω το τέλος της ζωής μας έτσι όπως τη γνωρίζουμε. Ενώ η ανάπτυξη του ανθρώπινου είδους είναι τεράστια, η φύση βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόλυτη καταστροφή, που θα σημάνει όμως και το τέλος όλων μας. Εμπρησμοί, ανεξέλεγκτη υλοτομία, μόλυνση του περιβάλλοντος από την παρουσία του ανθρώπου και άλλα είναι οι εχθροί του περιβάλλοντος. Το πού θα μας οδηγήσουν όλα αυτά δεν το ξέρει κανείς.
Αυτό όμως που ξέρουμε σίγουρα είναι η δική μας στάση απέναντι σ’ όλα αυτά. Κάνουμε τίποτα, για να προστατεύσουμε αυτό που λάβαμε και είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές; Όχι, απλώς αδιαφορούμε και αντί να προστατεύουμε τη ζωή στον πλανήτη μας, προσπαθούμε με τις συνεχείς και προσβλητικές πράξεις μας να της βάλουμε ένα τέλος.
Καθένας μας προσωπικά έχει ευθύνη για όλες τις καταστροφές που έχει υποστεί το περιβάλλον. Είναι αδιανόητο Μάρτη μήνα που μπαίνει η άνοιξη και ξεκινά η “ζέστη’’ να βρέχει πιο πολύ και απ’ τον Σεπτέμβρη ή να ακούμε κάποιους από τους πολίτες σε δηλώσεις τους στις ειδήσεις να λένε: “Αχ! Έχει πάρα πολλή ζέστη αυτόν τον καιρό”, ενώ είναι ακόμη Ιανουάριος. Το πιο αδιανόητο όμως είναι ότι δεν περνάει από κανενός το μυαλό ότι οι πάγοι λιώνουν, η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα πάντα πεθαίνουν, εξαιτίας των δραστηριοτήτων του ανθρώπου. Η Γη θέλω να πληροφορήσω τους πάντες δεν τρελάθηκε, η Γη παραζεστάθηκε!
Σχεδόν κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ξεσπούν δασικές πυρκαγιές.
Καλοκαίρι 2015: φλόγες τυλίγουν την Φωκίδα, Λέσβο, Ρόδο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.
Καλοκαίρι 2016: ξεσπά πυρκαγιά σε Λήμνο και Αττική, Νάξο, Πάργα, Δράμα, Ηλεία, Χίο, Μάνη και Αγρίνιο.
Καλοκαίρι 2017: πυρκαγιά στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι, στη Ζάκυνθο και την Ηλεία. Καταστρέφονται κατασκηνώσεις, σπίτια, χάνονται ζωές ζώων και ανθρώπων.
Καλοκαίρι 2018: μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Κινέτα και το Μάτι, χάθηκαν 103 ζωές και τουλάχιστον 164 ενήλικες και 23 παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι.
Καλοκαίρι 2019: φλόγες τυλίγουν την Εύβοια και τη Θήβα.
Καλοκαίρι 2020: οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές αυτήν τη χρονιά συνέβησαν στην Κόρινθο και τη Μάνη. Είχαμε όμως και φωτιές στα Μέθανα, την Μεσσηνία, τα Κύθηρα, το Γεράκι, το Σοφικό, την Καλαμάτα.
Καλοκαίρι 2021: σημειώθηκαν πυρκαγιές στην Αττική, τη Β.Εύβοια, την Ηλεία, Μεσσηνία, Μάνη, Αχαΐα, Γρεβενά, τη Σαλαμίνα, Φωκίδα, Ρόδο, Βαρυμπόμπη, τον Έβρο και τη Ζάκυνθο.
2022: ήδη σημειώνονται πυρκαγιές λόγω της καύσης των υπολειμμάτων των καλλιεργειών στην Κορινθία και τον Κίσαμο.
Θα είναι άραγε αυτό το καλοκαίρι διαφορετικό;
Αν λοιπόν ο άνθρωπος συνεχίσει να επιμένει σ’ αυτήν την στάση του, η κατάληξη του πλανήτη θα είναι άσχημη. Γι’ αυτό, πρέπει να φροντίσουμε με τις πράξεις μας να μην τον αφανίσουμε. Πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον και όχι αδιαφορία για το ίδιο μας το σπίτι, γιατί αυτή η αδιαφορία θα μας καταστρέψει. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να διορθώσουμε τα σπασμένα και να ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή. Ας δημιουργήσουμε ένα όμορφο περιβάλλον που θα το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μας.
Υποβολή απάντησης
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.