Ντύσου με Styles

“Treat people with kindness”, “Clothes have no gender”, “A real girl isn’t perfect and a perfect girl isn’t real”. Αυτές είναι μόνο λίγες από τις φράσεις που έχουν ειπωθεί από τον Harry Styles, μία από τις πλέον εμβληματικότερες προσωπικότητες της pop μουσικής. Παρόλα αυτά λίγοι από εμάς μπορεί να έχουμε αναρωτηθεί το βαθύτερο νόημα πίσω από αυτές τις φράσεις, ίσως ακόμη κι από τη συμπεριφορά αυτού του καλλιτέχνη.

 

Ήδη από το 2010, με την εμφάνιση του μόλις 16χρονου Harry στα φώτα της δημοσιότητας, η “φρέσκια” αυτή προσωπικότητα ξεχώρισε, ενώ, όταν ήταν ακόμη στο συγκρότημα “One Direction”, τον προσέξαμε για τις πρωτοποριακές του αντιλήψεις, αποκαλύπτοντας μία λίγο πιο ευαίσθητη πλευρά του. Ως γνωστόν, είναι πραγματικά δύσκολο για όλους μας να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό, πόσο μάλλον όταν τουλάχιστον η μισή υφήλιος παρακολουθεί, έτοιμη να σχολιάσει. Έτσι λοιπόν, για τον Harry, η εφηβεία -μία από τις κομβικότερες στιγμές στη ζωή κάθε ανθρώπου η οποία καθορίζει το μέλλον και το χαρακτήρα του- πρέπει να ήταν μια από τις πλέον τραυματικές εμπειρίες του. Κριτική, σχόλια, καμία ιδιωτικότητα. Ποιος από εμάς θα ένιωθε αρκετά άνετα να εκφραστεί ελεύθερα, γνωρίζοντας ότι αυτό που πρεσβεύει και που είναι, θα ήταν εκατό τοις εκατό κατακριτέο από την κοινωνία;

 

Παρόλα αυτά, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας δε φάνηκαν αρκετές ώστε να τον πτοήσουν. Και το απέδειξε αυτό σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

 

Μόλις εννέα χρόνια αργότερα και πολλές επιτυχίες μετά, το 25χρονο, για πολλούς, είδωλο αποστομώνει τους πάντες, πηγαίνοντας στο Met Gala με ένα ανδρόγυνο σύνολο που αποτελούταν από μαύρο παντελόνι και μια δαντελένια μπλούζα και δαντέλα στα μανίκια. Σε έναν κόσμο που δίνει δυσανάλογα μεγάλη σημασία στην εμφάνιση και στην επιλογή ρούχων, ένας άνθρωπος που από την ηλικία των δεκαέξι ετών έχει συνηθίσει να αποφασίζουν άλλοι τι θα φορέσει και πώς θα εμφανιστεί, χρησιμοποιεί ένα γεγονός τόσο προβεβλημένο όσο το Met Gala για να υπονομεύσει τα έμφυλα στερεότυπα και να ανατρέψει τις καθιερωμένες αντιλήψεις περί κοινωνικού φύλου.

 

Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της Vogue τον Δεκέμβριο του 2019, ντυμένος με ένα εκθαμβωτικό Gucci φόρεμα. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για αυτή του την πράξη. Οι φανς το μετέφρασαν ως μια απελευθερωτική συμβολική  κίνηση του τραγουδιστή να καταρρίψει κάθε εμφυλο στερεότυπο σχετικά με τα ρούχα. Από την άλλη δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν το εξώφυλλο προσβλητικό και την αμφίεση του προκλητική και γελοία. Στο μυαλό κάποιων μια φούστα αρκεί για να κάνει κάποιον λιγότερο… άνδρα.

 

Θα περίμενε κανείς ότι αυτά τα σχόλια θα είχαν εμφανείς επιπτώσεις στην ψυχολογική του κατάσταση και θα τον έκαναν να υποχωρήσει ως προς τις απόψεις που υποστηρίζει δημόσια. Αντιθέτως,ο νεαρός τραγουδιστής δε σταμάτησε να στηρίζει την ελευθερία έκφρασης των απόψεων του κάθε ανθρώπου. Και γι’ αυτό τον αγαπάμε.

 Ηλιάνα Παγούνα, Μαρία Πατσολιά, Ειρήνη Σταθοπούλου, Γιολάντα Καφκά

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης