Μάρτιος 2020, ένας δυνατός ήχος ακούγεται στα κινητά των περισσότερων χρηστών με σκοπό την ενημέρωση για την COVID-19. Μοιάζει με σειρήνα. Άλλοι πανικοβάλλονται, άλλοι παραμένουν ατάραχοι, ενώ μία άλλη ομάδα ανθρώπων ψάχνει να βρει από πού προέρχεται αυτό το ενοχλητικό μήνυμα. Ένας νέος για την Ελλάδα αριθμός, το 112, έχει αναλάβει δράση για πρώτη φορά. Μήπως όμως έχει μία πιο σημαντική δουλειά πέραν του να κάνει το λοιμωξιολόγο;
Σύγκρουση σε αυτοκινητόδρομο, τραυματισμός είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο, είτε στο χώρο εργασίας, ατύχημα στο δάσος ή στα χιόνια είναι μερικά από τα περιστατικά στα οποία μπορεί να μας εξυπηρετήσει το 112. Γενικά δηλαδή, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, η κλήση μας θα κατευθυνθεί στον κατάλληλο τομέα από τους πιο γνωστούς φορείς όπως αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ μέχρι και πιο εξεζητημένους όπως τον ευρωπαϊκό οργανισμό εξαφανισμένων παιδιών.
Ωστόσο, παρόλο που χρησιμεύει σε ποικίλες περιπτώσεις, περίπου το 6-8% του ελληνικού πληθυσμού δεν γνωρίζει την ύπαρξη ή το σκοπό ύπαρξης του 112. Πολλαπλές καμπάνιες του αρμόδιου υπουργείου έχουν προσπαθήσει να το αλλάξουν αυτό και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με τη χρήση του. Κλήσεις για παραγγελία πίτσας, για προτάσεις ή πληροφορίες σχετικά με τη βραδινή μας έξοδο ή κλήσεις για ζητήματα τύπου “Έσπασε το νύχι μου και δε βρίσκω μανικιουρίστα” θα πρέπει να γίνει κατανοητό πώς δεν προβλέπονται για το συγκεκριμένο νούμερο. Περαιτέρω, αν για κάποιο λόγο (κανείς δε ξέρει ¯\_(ツ)_/¯) καλέσουμε κατά λάθος το 112, θα πρέπει να το δηλώσουμε, γιατί αλλιώς δεν πιστεύουμε πώς κάποιος θα ήθελε να βρει ξαφνικά έξω από το σπίτι του αστυνομία, πυροσβεστική, ομάδα διάσωσης και γενικά όποιον φορέα ενεργοποιείται μέσω του τηλεφωνικού αριθμού. Άντε να εξηγήσεις μετά τα ανεξήγητα! Κι όμως κάτι ανάλογο συνέβη στις Η.Π.Α., καθώς αφού το έξυπνο ρολόι του κάλεσε το αντίστοιχο 112 της χώρας του χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, ο Jamie Alleyne βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν αντίκρισε μία διμοιρία αστυνομικών που έφτασε έξω από το γυμναστήριό του, για να αντιμετωπίσει τον άφαντο «οπλισμένο» ληστή.
Εκτός όμως από ανθρώπινα λάθη, το 112 μπορεί να μας βοηθήσει και στα “λάθη” της φύσης. Ξαφνικές κακοκαιρίες, σεισμοί ή και πυρκαγιές είναι κάποιοι παραπάνω τομείς που λειτουργεί το 112.Ειδικά αυτήν την περίοδο, το νούμερο έκτακτης ανάγκης έχει φανεί τόσο χρήσιμο όσο ποτέ.
Βιώνουμε μία εποχή όπου η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει σοβαρά τον πλανήτη μας. Με λίγα λόγια είτε άλλες φορές παγώνουμε σαν ξεχασμένα στην κατάψυξη φασολάκια είτε ζεσταινόμαστε σαν καμένο κέικ. Ακόμη και οι πιο εξελιγμένες χώρες στέκονται ανήμπορες να αντιμετωπίσουν τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, πόσο μάλλον οι πιο οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες περιοχές που πλήττονται από αυτά. Οπότε, μία καλή προετοιμασία για αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη.
Πιο συγκεκριμένα σε εθνικό επίπεδο, πριν την δημιουργία του 112, η πιο γρήγορη ενημέρωση των πολιτών γινόταν μέσω της τηλεόρασης ή του ψηφιακού τύπου. Ωστόσο, μέχρι οι δημοσιογράφοι να βρουν το θέμα ή να φτάσουν στο σημείο των γεγονότων, περνούσε πολύτιμος χρόνος για την αποφυγή μεγαλύτερων καταστροφών και σε ανθρώπινο και σε υλικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει μιας και η κοινωνία δεν γνώριζε εγκαίρως το τι είχε γίνει ή το τι έπρεπε να κάνει με σκοπό να αντιμετωπίσει την κρίση που ζουν εκείνη τη στιγμή. Πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει, αφού η έγκαιρη ενημέρωση έχει βοηθήσει σε σημαντικό επίπεδο την πρόληψη σχετικά με την κλιματική αλλαγή χάρη στα μηνύματα που αποστέλλονται είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια του φαινομένου ή έστω μετά.
Αυτό φάνηκε (;) και από την πρόσφατη κακοκαιρία που πέρασε η χώρα μας εν ονόματι “Barbara”. Το 112 είχε φροντίσει να στείλει ειδοποίηση τόσο στις περιοχές που όντως επλήγησαν αλλά και σε εκείνες που θα λέγαμε ότι “την έβγαλαν καθαρές”. Αυτή η προετοιμασία σε συνδυασμό με τους κυκλοφοριακούς περιορισμούς είχε ως αποτέλεσμα οι Έλληνες οδηγοί να μην μπορούν δυστυχώς φέτος να επαναλάβουν το περσινό “πάρτυ” στην Αττική Οδό. (Δεν πειράζει… ίσως του χρόνου) Από την άλλη όμως, αν σκεφτούμε θετικά, θα δούμε πως με αυτόν τον τρόπο περιορίστηκαν τα τροχαία ατυχήματα. Φυσικά όμως δεν έλειψαν χιουμοριστικά περιστατικά όπως όταν το μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά 10.000 ατόμων ταυτόχρονα μέσα σε ένα μόλις γήπεδο. Και όντως, κατά τη διάρκεια του αγώνα του Στέφανου Τσιτσιπά εναντίον Andrade το κοινό σάστισε αλλά μετά ξέσπασε σε γέλια όταν κατάλαβε τι ήταν αυτός ο συναγερμός που ακουγόταν.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που (δικαιολογημένα) δεν υποστηρίζουν και πολύ ένθερμα αυτόν τον μηχανισμό. Θεωρούν πως η πολιτική προστασία γίνεται κάποιες φορές σαν την απεγνωσμένη μητέρα που ζητάει από το παιδί να βάλει ζακέτα. Φυσικά όμως το παιδί αρνείται. Λίγο τα αγγλικά που μάλλον αντί για London προφορά επιλέγουν Ζιμπάμπουε, λίγο οι περιπτώσεις άδικης ανησυχίας που προκάλεσαν οικονομικές ζημιές σε επιχειρήσεις λόγω ακυρώσεων (που να ξέρουν και οι δύσμοιροι οι πελάτες ότι δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα να δουν την καταστροφή της Γης από κοντά ^_^) και λίγο το απτόητο ελληνικό ταπεραμέντο έχουν οδηγήσει αρκετές φορές σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Πολίτες με παγοπέδιλα, εφευρετικότατες ιδέες για αυτοσχέδιες γέφυρες μέχρι και αγώνες κανό στα λασπόνερα είναι μερικά από αυτά.
Για να γιορτάσουμε λοιπόν την σημασία (και τα παρατράγουδα) του αναγκαίου αυτού αριθμού καθιερώσαμε το 2009 μία όλο δική του Ευρωπαϊκή Ημέρα στις 11 Φεβρουαρίου, ώστε το αγαπητό αυτό νουμεράκι να γίνει ακόμη πιο γνωστό στην ήπειρό μας. Λέτε κάποτε να γίνει πιο γνωστό και από όσο είναι το σουβλάκι για τους Έλληνες; Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων και το επόμενο χτύπημα του 112…