Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023

Ελευσίς-2023-Τελετή-έναρξης

Ελευσίνα

Η Ελευσίνα είναι ένας από τους πολλούς δήμους της Αττικής. Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε μαζί με την Αθήνα, την Ολυμπία τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας. Ιδρύθηκε γύρω στο 2000 π.Χ. στη πλαγιά ενός λόφου ΝΔ του Θριάσιου πεδίου.

Τα ελευσίνια μυστήρια ήταν μυστηριακή γιορτή/τελετή που έπαιρνε μέρος στην Ελευσίνα της Αττικής, τα οποία τιμούσαν τη θεά Δήμητρα και τη κόρη της, τη Περσεφόνη. Τα παλιά χρόνια, θεωρούνταν η πιο ιερή και σεβαστή τελετή της Αρχαίας Ελλάδας. Κατά τον καιρό του τυράννου Πεισίστρατου, τα μυστήρια άρχισαν να αποκτούν μεγάλη φήμη.Μια θεωρία λέει πως η Δήμητρα, ψάχνοντας τη Περσεφόνη, εγκαινίαζε τις τελετές και τα μυστήρια προσφέροντας σιτηρά στους κατοίκους.

Ελευσίνια Μυστήρια: Η σημαντικότερη γιορτή των αρχαίων Ελλήνων | Ellinismos  Online

Στα χρόνια του Σόλωνα η Ελευσίνα προσαρτάται οριστικά στη Αθήνα και τα Ελευσίνια Μυστήρια γίνονται αθηναϊκή εορτή.

Μέχρι τώρα, δεν έχει ανακαλυφθεί ακριβή χρονολογία για την ίδρυση των μυστηρίων. Ξέρουμε όμως ότι στη μυθολογία ιδρυτής θεωρούνταν ο Εύμολπος ή ο Μουσαίος. Υπάρχουν επίσης θεωρίες πως ο ιδρυτής τους μπορεί να ήταν και ο Ερεχθέας, ο οποίος εισήγαγε την τελετή από την Αίγυπτο.

Τα Μυστήρια χωρίζονταν σε Μικρά και Μεγάλα. Τα Μικρά Μυστήρια ή Τα εν ‘Άγραις’, δηλαδή των αγρών, ήταν η προετοιμασία των Μεγάλων. Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν πως τα Μικρά Μυστήρια ιδρύθηκαν ώστε να μυηθεί ο Ηρακλής, ο οποίος ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει στις τελετές προς την Θεά(Δήμητρα).

Τα... Μυστήρια των Ελευσινίων: H Δήμητρα, η Περσεφόνη, οι μύστες και γιατί  ξέρουμε τόσο λίγα

Φέτος, στις 1 Ιανουαρίου 2023, η Ελευσίνα ορίστηκε πολιτιστική πρωτεύουσα από την Ε.Ε., το οποίο σημαίνει πως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει την ανάπτυξη και τη πολιτιστική της ζωή. Θα διοργανωθεί μία εκδήλωση, με DJ, πολύχρωμα φώτα, και πολλά άλλα… Η πόλη αυτή παρουσιάζει ένα καινοτόμο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο ‘μαρκάρει’ την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Στις 4 Φεβρουαρίου 2023, άρχισε η φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης, που σηματοδότησε την αρχή μιας νέας ‘εμπειρίας’ για την Ελευσίνα. (Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στο Πρόγραμμα | 2023 ΕΛΕVΣΙΣ)

Ο Νίκος Γκάτσος, Έλληνας ποιητής και στιχουργός, στο ποίημά του: ‘Ο εφιάλτης της Περσεφόνης’, μιλάει για την αλλαγή που έχει βιώσει η Ελευσίνα. ‘Χωριάτες που παζαρεύουν το τσιμέντο…’ και ‘τα αποτσίγαρα που πετάνε οι τουρίστες’, περιγράφουν τις ‘ζημιές’ που έπαθε η πόλη από το 1976 και μετά. Όπως φαίνεται, η πόλη αυτή, ήταν άξια επίσκεψης εκείνα τα χρόνια, για πολλούς λόγους.

Νίκος Γκάτσος - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .gr

Ένα σημείο αξιοσημείωτο, είναι ο Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Ελευσίνας. Το πρώτο τρένο έφτασε στον σταθμό στις 4 Απριλίου του 1884. Το 2002 όμως, έκλεισε. Το 1885, το ΥΠΠΟΑ διόρισε το κτίριο διατηρητέο, βέβαια, παρήκμασε. Μετά από όλα τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος γραφείων και φιλοξενεί μέχρι και σήμερα τις δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Σιδηροδρομικά Νέα: Ο παλιός σταθμός στην Ελευσίνα, ανοίγει για να υποδεχτεί  την Eleusis 21!

Ένα άλλο μνημείο της Ελευσίνας, το Παλαιό Ελαιουργείο, ήταν το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα, το οποίο ιδρύθηκε το 1875. Μέχρι και το 1960, λειτουργούσε με υποδειγματική ανάπτυξη, γι’αυτό και έκλεισε. Μέσα στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα, λαμβάνουν θέση παραστάσεις χορού, θεάτρου και προβολές ταινιών.

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας | CultureNow.gr

Με όλα αυτά και άλλα πολλά, η Ελευσίνα, εν κατακλείδι, είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε, για αμέτρητους λόγους. Η ιστορία που έχει δημιουργήσει, τα σημαντικά άτομα που έχουν πατήσει πόδι σε αυτή τη περιοχή, και πολλά άλλα, σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε. Στο Γνώρισε την Ελευσίνα | 2023 ΕΛΕVΣΙΣ, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την ιστορία, τους πολιτιστικούς χώρους, κ.λπ. Η Ελευσίνα κρατάει μυστικά, τα οποία δεν ανακαλύπτονται μεμιάς, γι’αυτό θα πρέπει να την επισκεφθείτε ξανά για να τα ανακαλύψετε.

 

Πηγές και σύνδεσμοι που αξίζει να ρίξετε μια ματιά:

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης