Εργατική Πρωτομαγιά
Η πρώτη Μαΐου είναι μια μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών. Πρόκειται για μια ετήσια γιορτή στην οποία η εργατική τάξη έχει την ευκαιρία να προβάλει τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Καθιερώθηκε ως εργατική γιορτή τον Ιούλιο του 1889 στο Παρίσι σε ανάμνηση του ξεσηκωμού στο Σικάγο τον Μάιο του 1886, όπου 600.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους επαναστατώντας με το αίτημα την καθιέρωση του οκταώρου και των καλύτερων συνθηκών εργασίας. Το πρώτο αίμα χύθηκε έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ, όταν οι απεργοσπάστες προσπάθησαν να σπάσουν τον απεργιακό κλοιό με αποτέλεσμα την συμπλοκή. Στην συνέχεια ακολούθησαν πυροβολισμοί αστυνομικών, οι οποίοι σκότωσαν 4 επαναστάτες και τραυμάτισαν πολλούς ακόμη. Οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν διά της βίας τη διαδήλωση και τότε οι αμυνόμενοι διαδηλωτές πέταξαν μια χειροβομβίδα σκοτώνοντας 4 αστυνομικούς και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Παρόλο που είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων εκείνες τις μέρες έχουν επαληθευτεί επίσημα 8 νεκροί αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές. Για την βομβιστική επίθεση κρίθηκαν ένοχοι οι 8 αρχισυνδικαλιστές οι 4 από τους οποίους καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η δίκη των 8 θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις κακοδικίας καθώς καταδικάστηκαν χωρίς στοιχεία.
Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορα το 1893 στην Αθήνα μετά από πρωτοβουλία του Σταύρου Καλλέργη. Επειδή 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη μέρα, επιλέχθηκε η 2η μέρα του Μαΐου για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα. Εκείνη την μέρα συγκεντρώθηκαν στις πέντε το απόγευμα 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι, που ενέκριναν ψήφισμα που μίλαγε για την οκτάωρη εργασία, απονομή σύνταξης σε αυτούς που δεν μπορούν να δουλέψουν και αναγνώριζε την Κυριακή ως ημέρα ανάπαυσης. Ο Καλλέργης έδωσε το ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής τον Δεκέμβρη του 1893, ο οποίος δεν έδωσε και ιδιαίτερη σημασία καθώς ασχολούνταν με παλαιότερες αναφορές. Για αυτόν τον λόγο ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε με αποτέλεσμα να συλληφθεί για διατάραξη της συνεδρίας και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών. Με αυτόν τον τρόπο έληξε ο πρώτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.
Η σημασία της Πρωτομαγιάς
Η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα που θα μείνει στη ιστορία γιατί ποτίστηκε με αίμα διαδηλωτών και αστυνομικών για την κατάκτηση κάποιων αυτονόητων, στις μέρες μας, δικαιωμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν αυτή την μέρα ως ευκαιρία για εκδρομή και διακοπές και όχι ως απεργία όπως θα έπρεπε. Δεν είναι μια απλή γιορτή ούτε αργία, είναι ένας συμβολισμός ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται στην ζωή. Όλα έχουν κερδηθεί με τον κόπο και το αίμα των διαδηλωτών της 1ης Μαΐου και αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη σε αυτούς. Όπως και το γυναικείο κίνημα προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλλα και να επιτύχει την ισότητα με τον αγώνα της έτσι και η Πρωτομαγιά πρέπει να μείνει στην ιστορία ως μια μέρα που καθιέρωθηκαν τα δικαιώματα των εργατών που σήμερα θεωρούνται δεδομένα.
//
// <![CDATA[
var intervalId = setInterval(function () { if (MtPopUpList) { LanguageMenu = new MtPopUpList(); var langMenu = document.getElementById(LanguageMenu_popupid); var origLangDiv = document.createElement("div"); origLangDiv.id = "OriginalLanguageDiv"; origLangDiv.innerHTML = "ORIGINAL: "; langMenu.appendChild(origLangDiv); LanguageMenu.Init('LanguageMenu', LanguageMenu_keys, LanguageMenu_values, LanguageMenu_callback, LanguageMenu_popupid); window["LanguageMenu"] = LanguageMenu; clearInterval(intervalId); } }, 1);
// ]]>