ΑΙ: η επέλαση των μηχανών

Πριν κυκλοφορήσει το chat gpt, ήταν ελάχιστοι αυτοί που πίστευαν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναστατώσει σημαντικά τις εδραιωμένες πεποιθήσεις μας για την τέχνη. Όμως τα φαινόμενα ανατράπηκαν. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει σημαντικά στις ζωές των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας το σε καθημερινή βάση. Στην ουσία το chat gpt είναι ένα μοντέλο νευρωνικού δικτύου και βασίζεται σε έναν αλγόριθμο ονόματι μετασχηματιστής. Απέκτησε πολύ γρήγορα πάρα πολλούς χρήστες. Το ChatGPT είναι ένα εντυπωσιακό μοντέλο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που δημιουργήθηκε από το OpenAI. Βασίζεται στην αρχιτεκτονική GPT-3.5 και είναι ένα από τα πιο προηγμένα μοντέλα γλώσσας που είναι διαθέσιμα σήμερα. Με την εξαιρετική ικανότητά του να κατανοεί και να επεξεργάζεται την ανθρώπινη γλώσσα, το ChatGPT έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για διάφορους σκοπούς, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, τα chatbot και πολλά άλλα. Το ChatGPT είναι μοναδικό ως προς την ικανότητά του να κατανοεί και να ανταποκρίνεται στην εισαγωγή φυσικής γλώσσας. Έχει σχεδιαστεί για να μαθαίνει από μεγάλες ποσότητες δεδομένων κειμένου και μπορεί να δημιουργήσει ανθρώπινες απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων και προτροπών. Ακόμα, το CHAT GPT εξελίσσεται όλο και περισσότερο μέρα με την μέρα. τόσο πολύ, που κάθε δύο εβδομάδες, η καινούρια του έκδοση  είναι 35 φορές πληρέστερη από την προηγούμενη!

 

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΟΙ 2 ΟΨΕΙΣ

 Αίσθηση έχουν προκαλέσει τον τελευταίο καιρό οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, έναν από τους κλάδους που αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, και προξενεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια όλο και περισσότερων ανθρώπων. Η εμφάνιση του Ghat GPT μας ώθησε να ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σίγουρα, όλοι μας έχουμε δοκιμάσει τις λειτουργίες και τις δυνατότητες αυτού του προγράμματος, έστω μία φορά, κυρίως για να πειραματιστούμε ή να γελάσουμε με κάποιες τυποποιημένες απαντήσεις του υπολογιστή. Μήπως όμως η  τεχνολογία αυτή τείνει να γίνει ένα μέρος της καθημερινότητάς μας, και για πιο σοβαρούς σκοπούς; Πριν λίγους μήνες, προκλήθηκε αίσθηση από την κίνηση ενός κατηγορουμένου σε δικαστική υπόθεση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας να επιλέξει για δικηγόρο του ένα chatbot ΑΙ της εταιρείας ‘’DoNotPay’’, το οποίο έχει τη δυνατότητα να τον υπερασπιστεί ακούγοντας την εξέλιξη της δίκης από ένα ακουστικό. Η εμπιστοσύνη σε αυτή τη μορφή τεχνολογίας ξεπερνά τα όρια προσωπικών υποθέσεων (όπως το παραπάνω περιστατικό, ή η βοήθεια για μια σχολική εργασία) και διαδίδεται ως λύση σε πολύ κρισιμότερες καταστάσεις, κάτι που έγινε ακόμη πιο αντιληπτό μετά την πρόθεση που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα των πολιτών. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, η ΤΝ δύναται να προσφέρει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες μεταφορές, αποδοτικότερη μεταποίηση και βιωσιμότερη ενέργεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάποιοι τομείς στους οποίους ενδέχεται να κάνει την εμφάνισή της, είναι οι υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως οι μεταφορές, σε ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες, η συμμετοχή σε στοιχεία ασφάλειας προϊόντων (π.χ. υποβοηθούμενες χειρουργικές επεμβάσεις), η απονομή δικαιοσύνης, η επιβολή του νόμου και η διαχείριση της μετανάστευσης. Πολλά από αυτά αποτελούν σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας (τρανό παράδειγμα αυτό που συνέβη στα Τέμπη, όπου καταλάβαμε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την ανεπάρκεια και την αδυναμία της χώρας μας να εξασφαλίσει στον πολίτη την ασφάλειά του, ενώ προβληματισμό προκαλούν και ακατανόητες δικαστικές αποφάσεις που βλέπουμε κατά καιρούς) και ελπίζουμε να δοθεί βοήθεια στην αντιμετώπισή τους με τη βοήθεια της ΤΝ, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μπορεί να μας προσφέρει.

Είναι ωστόσο μόνο θετικές οι επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης; Σίγουρα όχι και  όπως δήλωσε ο Σαμ Άλτμαν, πρόεδρος της OpenAI: «Αν αυτή η τεχνολογία βαδίσει στον λάθος δρόμο, μπορεί να πάει αρκετά μακριά. Και εμείς θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να το εμποδίσουμε να συμβεί». Ακόμη πιο ανησυχητική περίπτωση, αυτή του «νονού» της Τεχνητής Νοημοσύνης Τζέφρι Χίλτον, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του στη Google, ώστε να μιλήσει ανοιχτά για όσα στραβά μπορούν να συμβούν αν δεν χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτή την τεχνολογία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Δεν είναι αδιανόητο η Τεχνητή Νοημοσύνη να εξαφανίσει την ανθρωπότητα». Επίσης ανέφερε πως «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε. Είμαστε βιολογικά συστήματα και αυτά είναι ψηφιακά συστήματα. Και η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τα ψηφιακά συστήματα, υπάρχουν πολλά αντίγραφα του ίδιου συνόλου βαρών, του ίδιου μοντέλου. Και όλα αυτά τα αντίγραφα μπορούν να μάθουν χωριστά, αλλά να μοιράζονται τις γνώσεις τους αμέσως. Έτσι είναι σαν να είχατε 10.000 άτομα και όποτε ένα άτομο μάθαινε κάτι, όλοι το γνώριζαν αυτόματα. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε». Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με την ΤΝ, εκφράζουν την ανησυχία τους για το πόσο θα ήταν συνετό και ασφαλές να προχωρήσει, κάτι που πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις.

Εδώ τίθεται το μεγάλο ζήτημα: Ο άνθρωπος να καταφέρει να αντλήσει όση βοήθεια, ασφάλεια, και πληροφορίες μπορεί να του αποφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, χωρίς η εξέλιξη της να αποδειχθεί μια κακή και μοιραία επιλογή. Ασφαλώς και είναι κάτι πολύ δύσκολο, αλλά με την καλή συνεργασία κυβερνήσεων και εταιριών στις επόμενες εξελικτικές κινήσεις, μπορεί να επιτευχθεί.
CHAT GPT και εκπαίδευση

Η εν λόγω μηχανή τεχνητής νοημοσύνης έχει την ικανότητα να παρέχει ακριβείς πληροφορίες για οποιοδήποτε μαθητικό θέμα και προκαλεί ανησυχίες πως θα μπορούσε να επιτρέψει στους μαθητές να κλέψουν κατά την διάρκεια εξετάσεων. έχει ήδη δώσει κάποιες εξετάσεις συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων του αμερικανικού δικηγορικού συλλόγου, αναλογιστικές και ιατρικές εξετάσεις. σε όλα αυτά έγραψε κοντά στην βάση, χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο έρευνας και να προτείνει ερευνητικές ιδέες, βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις και προτάσεις για δοκιμές και πειράματα.

Το μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ζωγράφος για την δημιουργία έργων τέχνης ταυτόχρονα μιμούμενο το ύφος διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Βαν Γκογκ και πολλών άλλων. κάτι τόσο τρομακτικό όπως αυτό έχει φέρει πολλή κριτική στον χώρο, μα, από την δική μας πιο αισιόδοξη σκοπιά, το βλέπουμε αυτό ως μια τεράστια ευκαιρία προώθησης του χώρου της τέχνης. σκεφτείτε μια εφαρμογή που με το πάτημα λίγων κουμπιών και το κλικ ενός ποντικιού μας δίνει ζωγραφιές αντάξιες του επιπέδου των πιο ελίτ ζωγράφων που πάτησαν στον πλανήτη μας!

Στις εικόνες που παρουσιάζουμε εδώ υπάρχουν ατέλειες, όμως το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο. Επίσης, υπάρχει μια σχετικά πετυχημένη μίμηση του ύφους των μεγάλων φωτογράφων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το αποτέλεσμα προέκυψε μέσα σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων. Με δοκιμές περίπου μισής ώρας ο αλγόριθμος δημιούργησε δεκάδες αρκετά εντυπωσιακών εικόνων, κάτι φανταστικό μα και συνάμα λίγο τρομακτικό. το CHAT GPT αποτελεί έναν

Απέκτησε σε μόλις 5 ημέρες πάν από 1 εκατομμύριο χρήστες. Το chat gpt μπορεί να συντάσσει προτάσεις, παραγράφους και κείμενα ολόκληρα. Μπορεί επίσης κάνει διαλόγους και να επιχειρηματολογεί, δημιουργώντας βάσιμα την υπόνοια ότι το μαθηματικό αυτό σύστημα θα μπορέσει ενδεχομένως να ανταγωνιστεί την ανθρώπινη νοημοσύνη και δημιουργικότητα, δημιουργώντας πρωτότυπα έργα αξίας.

  Επίσης ένα θέμα που έχει προβληματίσει είναι πως οι τεχνολογία και τα μελλοντικά ρομπότ θα ‘’κλέψουν’’ τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων. Η εταιρία του chat gpt έχει πει πως έως το 2020, η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει 2-3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ θα εξαλείψει 1,8 εκατομμύρια.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης