Μία μέρα πριν τον πόλεμο

2d98994655cd8db8c32a2e2ed9b06ca6df0d960e

των Στέλλας Βόρδου και Μελίνας Κριτσιδήμα

Πυροβολισμοί, βόμβες και φωνές αντηχούν τις τελευταίες εβδομάδες από τη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ, που βρίσκεται στα βόρεια της Αραβικής χερσονήσου, και ο αιώνιος εχθρός και γείτονάς του, η Παλαιστίνη άναψαν ξανά τη φλόγα του πολέμου. Από τις αρχές του 20ου αιώνα η Παλαιστίνη και το Ισραήλ έχουν εκτενή αντιπαλότητα.

Μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η  Βρετανία κατέκτησε τα Παλαιστινιακά εδάφη και διοικούσε την περιοχή. Στις επόμενες δεκαετίες όλο και περισσότεροι Εβραίοι καταφθάνουν στην περιοχή και αναπτύσσουν εκεί τον πολιτισμό τους. Ειδικά μετά το τέλος του ολοκαυτώματος, που πολλοί Εβραίοι μετανάστευσαν εκεί. Τότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ των Αράβων, των Εβραίων και της βρετανικής αρχής. Έτσι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν οι βρετανοί και ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ που όμως οδήγησε στον ξεριζωμό και την προσφυγιά των παλαιστινίων. Όμως  μέχρι τότε η Παλαιστίνη είχε χτίσει τις συμμαχίες της με τα γειτονικά κράτη που την υποστηρίζουν χρόνια.

Μέσα στους αιώνες έχουν καταγραφεί πολλές συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών,όπου και τα δύο μέτωπα υπεστησαν πολλές απώλειες και καταστροφές. Το 1967, το Ισραήλ έκανε ένα προληπτικό χτύπημα κατά της Αιγύπτου και της Συρίας, ξεκινώντας τον Πόλεμο των Έξι Ημερών ύστερα το 1973, η Αίγυπτος και η Συρία επιτέθηκαν σε ισραηλινές περιοχες κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, ξεκινώντας τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, οπου το Ισραήλ απώθησε και τους δύο στρατούς μέσα σε τρεις εβδομάδες.Μια δεκαετία αργοτερα, το 1982, το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο και χιλιάδες Παλαιστίνιοι μαχητές απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης μετά από πολιορκία 10 εβδομάδων.Μεταγενέστερα, το 2005 το Ισραήλ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γάζα, την οποία είχε καταλάβει από την Αίγυπτο το 1967.Ένα χρόνο αργότερα, το 2006 και αργότερα το 2008, το 2012, το 2014 και το 2021 οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σκληρές, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές και τους Παλαιστίνιους να απαντούν με ρουκέτες. Εκτός από τις συγκρούσεις και τους πολέμους, υπήρξαν δύο παλαιστινιακές Ιντιφάντα μεταξύ 1987-1993 και 2000-2005 οπου κορυφώθηκε το κύμα βομβιστικών επιθέσεων της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Ολες αυτες οι διαχρονικές μαχες άφησαν πίσω τους χιλιάδες αθώα θύματα και συντρίμμια κτιρίων που αλλοτε εστεκαν περήφανα.

Όμως δεν ξεκινούν τα προβλήματα από όλους τους Παλαιστίνιους. Η ομάδα καταστροφής που κάνει τις περισσότερες επιθέσεις και εγκλήματα πολέμου  προς το Ισραήλ ονομάζεται Hamas. Το ολοκληρωμένο όνομα της οργάνωσης είναι “Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης ή Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης” , ιδρύθηκε το 1987, από τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας. Όμως δεν στάθηκαν εκεί, συνεχίζουν τις επιθέσεις, τα εγκλήματα και τις απειλές, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρες κοινότητες.  Η Χαμάς διαθέτει εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικής προπαγάνδας και έχει αποκτήσει δημοτικότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία με τη δημιουργία νοσοκομείων,σχολείων, βιβλιοθηκών και άλλων υπηρεσιών σε όλη τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Με αυτόν τον τρόπο εξαπλώθηκαν και αύξησαν τα μέλη της οργάνωσης προωθώντας μία εικόνα εντελώς αντίθετη από την πραγματικότητα. Η αντιπαλότητα και το μίσος πρός το Ισραήλ και τον κόσμο του πολλαπλασιάζονται με τα χρόνια και ο αριθμός τον επιθέσεων είναι ανησυχητικός. Μάλιστα λέγεται πως η τελευταία τους επίθεση οργανώνεται εδώ και χρόνια και έχει χαρακτηριστεί ως πρωτόγνωρη και πρωτοφανής.

Ήταν μία ακόμα γιορτινή μέρα, άνθρωποι χαρούμενοι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, το Γιομ Κιπούρ είναι μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές γιορτές και όλοι ετοιμάζονταν να διασκεδάσουν. Όμως οι γείτονες της Γάζας είχαν άλλα σχέδια, ξεκίνησε μία βροχή βομβαρδισμών που εξαφάνισε κάθε νότα χαράς από το περιβάλλον. Τρομοκρατημενες φωνές ακούγονταν από παντού, ένας πόλεμος ξεσπά…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης