Η Μαρία Κάλλας ήταν μια λαμπρή ελληνίδα υψίφωνος του 20ου αιώνα. Η ταλαντούχα αυτή γυναίκα γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι.
Προς τιμήν της έγιναν αρκετά έργα. Μερικά από αυτά είναι το “Μουσείο Μαρία Κάλλας”, η ταινία “Μαρία” και μια εκδήλωση στο φεστιβάλ Κρήτης (Ρέθυμνο).
-
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΗΣ
Στις 17 Ιουνίου 2023 στο φεστιβάλ Κρήτης, όπου παίρνει μέρος για τρίτη φορά, στο Ρέθυμνο, κάποιες ορχήστρες μαζί με την Βασιλική Καραγιάννη και τον Δημήτρη Πακσόγλου κουρδίζουν τα όργανά τους και ξεκινούν να τραγουδούν αγαπημένα οπερατικά ρεπερτόρια.
-
ΤΑΙΝΙΑ”ΜΑΡΙΑ”
Η ταινία “Μαρία” μας διηγείται την όμορφη αλλά και τραγική ιστορία της Μαρίας Κάλλας και βασίζεται κυρίως στις τελευταίες μέρες της στο Παρίσι την δεκαετία του ‘70.
Οι πιο σημαντικοί ρόλοι σε αυτή την ταινία είναι αυτή της Μαρίας Κάλλας, του Αριστοτέλη Ώναση και της αδελφής αυτής της σοπράνο, Υακίνθη. Αυτούς, τους υποδύονται κατά σειρά, η Ατζελίνα Τζολί, ο Χαλούκ Μπίλγκινερ και η Βαλέρια Γκολίνο.
-
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
Στο μουσείο Μαρία Κάλλας, που βρίσκεται στον δήμο Αθηναίων (Μητροπόλεως 44) ένας επισκέπτης μπορεί να ακούσει την φωνή της Κάλλας και να μάθει σημαντικές πληροφορίες για την ζωή και την τέχνη της. Επιπρόσθετα, γνωρίζει για σημαντικούς ρόλους που ερμήνευσε, για ανθρώπους που την οδήγησαν να κάνει αυτό που αγαπούσε, για αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της και βλέπει προσωπικά της αντικείμενα. Το μουσείο αυτό, ποικίλει από οπτικοακουστικό υλικό, ψηφιακές εφαρμογές και εικόνες που σου προκαλούν δέος. Εν κατακλείδι, διαθέτει ένα σύγχρονο πωλητήριο και μία αίθουσα για εκθέσεις, μικρές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Απ ό,τι φαίνεται η Μαρία Κάλλας έχει αφήσει το αποτύπωμά της στη σύγχρονη εποχή και για αυτό αναφερθήκαμε σε αυτήν.