Συντάκτες: Βίκυ Καραγρηγορίου, Γιώργος Ποπιασβίλι, Ελπίδα Λάλη, Γεωργία Μπίλη
Στις μέρες μας, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αμέτρητες ειδήσεις και πληροφορίες που έχουν σκοπό να μας ξεγελάσουν (αν και κάποιοι τις πιστεύουν όντως :P). Είσαι όμως αρκετά εξοικειωμένος με αυτές ώστε να μπορείς να τις ξεχωρίζεις ανάμεσα σε αληθινές (και μη) ειδήσεις; Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τις παρακάτω πληροφορίες: Έτοιμος να τεστάρεις τον εαυτό σου εντοπίζοντας τις ψεύτικες;
1. Σε κάποιες ανασκαφές στην Αίγυπτο πριν μερικά χρόνια, βρέθηκαν σχεδόν για πρώτη φορά ολόκληροι σαρκοφάγοι. Το παράδοξο είναι πως, μετά από έρευνες στο υλικό τους και τις συνθήκες θανάτου των νεκρών, φαίνεται πως υπάρχει πιθανότητα να τοποθετήθηκαν ζωντανοί μέσα σ’ αυτές! Φυσικά, ακολούθησαν δεκάδες έρευνες και η δημοφιλέστερη θεωρία είναι πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να τοποθετούν στις σαρκοφάγους τους ανεπιθύμητους ή υπερβολικά ισχυρούς φαραώ!
2. Δύο πρώην καθηγητές πανεπιστημίου ανακάλυψαν πριν μερικά χρόνια πως οι καλύτερες εκθέσεις από αυτές που γράφονταν στο σχολείο πηγαίνουν απευθείας στο Παγκόσμιο Αρχείο Εκθέσεων (ΠΑΕ) και χρησιμοποιούνταν από τους παγκόσμιους ηγέτες ως πρότυπα έμπνευσης για τα γραπτά τους. Υποψιάζονται πως το ίδιο συνέβαινε και για τα μαθηματικά προβλήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για προγραμματισμό ατομικών βομβών και άλλων εφευρέσεων. Σήμερα, δεν έχουμε καταφέρει να διευκρινίσουμε αν αυτό πράγματι συνέβαινε, αν ήταν πλάκα ή ακόμα κι αν εξακολουθεί να συμβαίνει.
3. Το 1997, ιδρύθηκε μία παγκόσμια λέσχη παιδιών που υποστήριζαν πως κάποιοι από τους γονείς του κόσμου ήταν ρομπότ, τα οποία είχαν κατασκευαστεί και προγραμματιστεί για να προσέχουν παιδιά που για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν άνθρωποι. Το βασικότερο επιχείρημα της ομάδας ήταν ότι μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι δεν τους αρέσει να βρέχονται και ότι συχνά υπάρχουν στο σπίτι ένα σωρό μπαταρίες και πρίζες. Η λέσχη αυτή είχε αποκτήσει τόσο μεγάλη επιρροή, που τελικά επενέβη ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας “American Parents”, αλλά και υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Μια μελέτη του 1984 δείχνει πως τα πρώτα κινούμενα σχέδια στα παιδικά προγράμματα ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε οι πρωταγωνιστές να έχουν κοινά χαρακτηριστικά με ορισμένους ηγέτες από όλο τον κόσμο. Αυτό θεωρείται πως συνέβαινε με σκοπό τα παιδιά από μικρή ηλικία να εξοικειωθούν με αυτούς ώστε να τους έχουν ως πρότυπα στο μέλλον. Μετά από τη συγκεκριμένη παρατήρηση, αρκετές διαμαρτυρίες ακολούθησαν με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα πρότυπα σχεδιασμού και οι χαρακτήρες να κατέχουν χαρακτηριστικές κι ασυνήθιστες ιδιότητες, όπως ροζ μαλλιά, μπλε δέρμα, κόκκινα μάτια κλπ.
5. Αρχικά, το κινητό δημιουργήθηκε ως εργαλείο επικοινωνίας ανάμεσα σε κατασκόπους και έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας προστοπαρών αταυτοποίητος κατάσκοπος δούλευε στην Γερμανία για λογαριασμό της τότε αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας. Εκεί, χρησιμοποιούσε τη συσκευή για να επικοινωνήσει με τον αρχηγό της υπηρεσίας, μέχρι που ένας Γερμανός στρατιώτης τον είδε και τον ρώτησε τι κρατούσε. Ο κατάσκοπος, μη θέλοντας να αποκαλύψει το πραγματικό του επάγγελμα, έδειξε σε όλους το κινητό τηλέφωνο και τη λειτουργία του. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η συσκευή υπέστη πολλές αλλαγές μέχρι να φτάσει στη σημερινή της μορφή.
6. Όλοι ξέρουμε τη θεωρία πως οι γάτες έχουν επτά (ή εννέα) (ή έξι)… ζωές. Γιατί όμως; Καλή ερώτηση, ούτε εμείς δεν ξέραμε. Μετά από μία μικρή διαδικτυακή έρευνα, όμως, ανακαλύψαμε πως, στην πραγματικότητα, ένας γατόφιλος (είχε πάνω από 10 γάτες) ήταν καταρρακωμένος μετά τον θάνατο μιας από τις αγαπημένες του. Ενώ περπατούσε στο δρόμο, μετά από μερικά χρόνια, παρατήρησε μία ολόιδια με τη δική του γάτα. Από συγκίνηση, τη φώναξε με το όνομά της, αυτή όμως γύρισε και τον κοίταξε. Μετά, την πήρε στο σπίτι του και έφτιαξε αφίσες στις οποίες ζητούσε να τον τηλεφωνήσει ο ιδιοκτήτης της. Αφού έλαβε έξι τηλεφωνήματα, έμαθε πως οι πέντε από αυτούς είχαν μία ίδια γάτα για κάποια χρόνια μέχρι που πέθανε. Ο έκτος είπε πως αυτή ήταν η γάτα του, η οποία είχε χαθεί. Από τότε, άρχισε να διαδίδει πως οι γάτες έχουν επτά ζωές. Πραγματικά πιστέψατε πως το λένε επειδή προσγειώνονται στα πόδια τους;
7. Ο Ιούλιος Βερν, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα, θεωρείται από πολλούς “ο πατέρας” των μέντιουμ. Αυτό συμβαίνει, λόγω κάποιων λογοτεχνικών του έργων, όπως “Ταξίδι στο κέντρο της Γης”, ”Από τη Γη στη Σελήνη”, “ Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες” και άλλα πολλά, των οποίων τα βασικά γεγονότα έγιναν πραγματικότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχει μέχρι και δικό του μνημείο στα δυτικά της Αριζόνα, ΗΠΑ, στα κεντρικά της Παγκόσμιας Ενωσης Μέντιουμ! Εκεί, πολλοί “οπαδοί” του του αφιερώνουν καθημερινά προσφορές και λουλούδια, ενώ μια μεγάλη γιορτή διοργανώνεται κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του, στις 8/2.
Λοιπόν, και τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας (ή μήπως του ψέματος;)… Λυπούμαστε αλλά πρέπει να σας το πούμε: όλες οι παραπάνω πληροφορίες, για τις οποίες ξοδέψατε τον πολύτιμο σας χρόνο διαβάζοντας, ήταν όλες ψεύτικες… Αν το είχατε καταλάβει ήδη, συγχαρητήρια! Δυστυχώς, για εσάς τους υπόλοιπους, δεν υπάρχει το Π.Α.Ε. ούτε το Π.Ε.Μ. Το κινητό δεν δημιουργήθηκε ως εργαλείο επικοινωνίας ανάμεσα σε κατασκόπους και δεν υπάρχει καμία παγκόσμια λέσχη παιδιών που υποστηρίζουν πως κάποιοι από τους γονείς του κόσμου ήταν ρομπότ Ευχόμαστε να μάθατε κάτι από αυτήν την δυσάρεστη εμπειρία, αλλιώς καθίσαμε εδώ με τις ώρες εφευρίσκοντας όλα αυτά χωρίς κανέναν λόγο. Καιρός να αρχίσετε να προσέχετε, λοιπόν, τι να πιστεύετε από αυτά που διαβάζετε… (αν μη τι άλλο θα είστε σίγουροι πως δεν θα την ξαναπατήσετε έτσι εύκολα :Ρ)
Αν θελετε να τεστάρετε τις ικανότητες σας σε ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ quiz ξεχωρίζοντας αληθινές με ψεύτικες πληροφορίες, έχουμε φροντίσει και γι’αυτό! Απλά εισάγετε το παρακάτω λινκ στον περηγητή σας για να αρχίσετε!
https://forms.gle/bHqDUA2bFVM2hDee6