Μπρο, η φάση είναι πολύ κριντζ: Η γλώσσα των εφήβων

cringe (1)

“Αποκωδικοποιώντας το νεανικό λεξιλόγιό: Συνέντευξη με γλωσσολόγο”

 

  • Εάν είσαι ενήλικας ή έφηβος  απομονωμένος από την πραγματικότητα, αυτό το άρθρο είναι κατάλληλο για σένα! Πολλές φορές η νεολαία μιλάει με έναν αρκετά περίεργο τρόπο, με άλλο λεξιλόγιό ρε παιδί μου! Αυτό κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να μπερδεύονται και να μην καταλαβαίνουν λέξη από αυτά που λένε οι έφηβοι. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ! Αυτό το άρθρο θα περιέχει ένα λεξικό με διάφορες λέξεις που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι νέοι σήμερα καθώς και ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη με τον γλωσσολόγο Φοίβο Παναγιωτίδη ο οποίος προσφέρθηκε να μας βοηθήσει και να μας πει την γνώμη του για την επινόηση αυτού του καινούργιου λεξιλογίου. Δεν θα σας κάνουμε άλλο σπόιλερ όμως!

 

Πάμε πρώτα να ξεκινήσουμε με το λεξικό όπου είναι και το κυρίως θέμα αυτού του άρθρου!

Σπαμάρω: Κυριολεκτικά: (spam) ανεπιθύμητη αλληλογραφία

Τι σημαίνει σε εμάς: Όταν στέλνεις μηνύματα σε ιλιγγιώδη ρυθμό,που συνήθως είναι ανόητα και χωρίς νόημα

 

Καγκουράς: Στο χώρο του σλανγκ, ο όρος “καγκουράς” αναφέρεται συνήθως σε έναν άντρα (αλλά περισσότερο στους εφήβους) με υπερβολική αυτοπεποίθηση και εξωτερική επίδειξη αρρενωπότητας. Συχνά προσπαθεί να εντυπωσιάσει νεαρές δεσποινίδες, αλλά όχι, μόνοι με την εμφάνιση του, το αυτοκίνητό του και τη συμπεριφορά του, με έντονο το στοιχείο της επίδειξης της ισχύος και της άνεσης.

 

Bro: Κυριολεκτικά: Bro(ther)

Τι σημαίνει σε εμάς: To “bro” είναι σαν το κλειδί-συνώνυμο για τη λέξη φίλος, με μια δόση χαλαρότητας και κοινής γλώσσας. Είναι αυτός που είναι πάντα εκεί για σένα, ακόμα και όταν έχετε περίεργες συζητήσεις ή αστεία.

 

Delulu: Το “delulu” είναι σαν να ψαρεύεις σε μια λίμνη πληγωμένων ονείρων, χωρίς κανένα καλό ψάρι – μόνο πλούσιες φαντασιώσεις που κρατούν στην άκρη την πείνα σου για πραγματικότητα.

 

Cringe: Η λέξη “cringe” είναι σαν να βλέπεις μια στιγμή τόσο άβολη και περίεργη , που δεν σου αρέσει ιδιαίτερα.

 

Φλεξάρω: Το “φλεξάρω” είναι σαν να επιδεικνύεις με υπερηφάνεια τις ικανότητές σου ή τη ζωή σου, με έναν αέρα αυτοπεποίθησης που λέει: “Δες τι μπορώ να κάνω!”

 

Κράζω: Κυριολεκτικά: Ήχος που κάνουν τα πουλιά (κρώξιμο)

Τι σημαίνει σε εμάς: Το “κράζω” είναι όταν λες κακοήθεις δηλώσεις για κάποιον άλλον ασχέτως αν ειναι αληθείς ή όχι

 

Έχω beef:Κυριολεκτικά:Beef=βοδινό κρέας

Τι σημαίνει σε εμάς: Ο όρος “έχω beef” σημαίνει ότι έχω μια μικρή “κοντρούλα” με κάποιον. Δεν έχει καμία σχέση με την κανονική σημασία του “beef” στα αγγλικά!

 

Σλατίνα: Ρίζες: slet (επιφώνημα των φαν ενός δημοφιλούς τράππερ)+ λατίνα (γυναίκες της νότιας Αμερικής που ντύνονται πρόστυχα)

Τι σημαίνει σε εμάς: Ο όρος “slatina” χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κοπέλα η οποία έχει ένα “ωραίο” σώμα, ντύνεται εκδηλωτικά, φοράει πολύ μέικ απ και το κυριότερο, ακούει ελληνική τραπ  Κάνει παρέα συνήθως με καγκουρες (υπάρχει η επεξήγηση παραπάνω) οι οποίοι την ελκύουν και ερωτικά.

 

Φασαία: Η φασαία είναι μια γυναίκα με έντονο και συχνά προκλητικό στυλ ντυσίματος, εμπνευσμένο από την παγκόσμια street fashion. Συνήθως φοράει εντυπωσιακά και εκκεντρικά ρούχα, με έντονα χρώματα και μεγάλα αξεσουάρ. Στον ελεύθερό της χρόνο, η φασαία μπορεί να ακούει μουσική που εκφράζει την ατομικότητά της, όπως hip-hop, R&B, ή άλλα είδη με έντονη ρυθμική ενέργεια. Επίσης συχνά μπορεί να αράζει σε παγκάκια με τους φιλους της πίνοντας μια οικονομική μπύρα και δεν λείπει από το χέρι της το στριφτό τσιγάρο.

 

Wannabe: Ένας “wannabe” είναι σαν ένας ψηφιακός φωτογραφικός φακός που προσπαθεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις του, ελπίζοντας να αντιγράψει το φως ενός άλλου, αλλά συχνά καταλήγει να παράγει ένα εκκωφαντικό φλας, χωρίς την πραγματική λάμψη.

 

Pick me girl: Μια “pick me girl” είναι μια γυναίκα που προσπαθεί υπερβολικά να είναι εκλεκτή από τους άνδρες, συχνά με στόχο να αναγνωριστεί ως η ιδανική σύντροφος. Συνήθως, εκφράζει τις προτιμήσεις της έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις αντιλήψεις των ανδρών, ενδεχομένως αποπροσανατολίζοντας τον εαυτό της για να προσελκύσει την προσοχή τους.

 

Σκρολ: Κυριολεκτικά: ο πάπυρος, ο κύλινδρος χαρτιού

Τι σημαίνει σε εμάς: Όταν κοιτάς τα social media με την ελπίδα να βρεις ενδιαφέροντα νέα, αλλά τελικά καταλήγεις να ξετρυπώνεις αναρτήσεις από το 2010!

 

Rizz: Ρίζες: charisma

Τι σημαίνει σε εμάς: Όταν κάποιος άντρας έχει χάριζμα με το να προσελκύει γυναίκες

 

Αφού τελειώσαμε και με το λεξικό πάμε να συνεχίσουμε με κάτι πιο ξεκούραστο, χρήσιμο και ευχάριστο!

 

Πολλοί στον γραπτό λόγο (κυρίως μηνύματα) χρησιμοποιούμε κάποιες λέξεις-ακρωνύμια είτε επειδή βιαζόμαστε είτε ακόμη επειδή βαριόμαστε να γράψουμε ολόκληρη την λέξη. Αυτό το κάνουν συνήθως οι έφηβοι με αποτέλεσμα οι γονείς ή οι φίλοι τους να μην μπορούν να τους καταλάβουν και να αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει μια λέξη. Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ! Σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με τις πιο συνηθισμένες συντομογραφίες που χρησιμοποιούν οι έφηβοι στο γραπτό τους λόγο.

 

Ακλ: Α καλά

 

Ν: Ναι

 

Ξρ: Ξέρω

 

Πρμν: Περίμενε

Τπτ: Τίποτα

 

Γτ: Γιατί

 

Δν: Δεν

 

Γνκ: Γενικά

 

Εχμ: Έχουμε

 

Ββ: bye bye

 

Δλδ: Δηλαδή

 

Κλ: Καλά

 

Κκ: Οκ

 

Τέσπα: Τέλος πάντων

 

Τέλος πάμε να κλείσουμε ακούγοντας την συνέντευξη που πήραμε από εναν γλωσσολογο, τον

Φοίβο Παναγιωτίδη, που μας μίλησε για το επάγγελμα του, πως το επέλεξε και μας έλυσε πολλές απορίες σχετικά με την γλώσσα!

 

Εδώ υπάρχει μια μικρή περίληψη, καθώς θα ακολουθήσει ένα link που θα περιέχει ολόκληρη την συνέντευξη διότι ήταν αρκετά δύσκολο για εμάς και βαρετό για εσάς να την γράψουμε και να την διαβάσετε από εδώ.

 

Η συνολική ανάλυση περιλαμβάνει την εξέταση πολλών πτυχών της γλώσσας των νέων. Αναφέρονται οι αλλαγές στο λεξιλόγιο με την πάροδο του χρόνου λόγω διαφόρων επιρροών, όπως η τεχνολογία και η κουλτούρα. Επίσης, εξετάζεται η χρήση απλού και λιτού λεξιλογίου από τους νέους, καθώς και ο ρόλος των κοινωνικών μέσων και της μουσικής στη διαμόρφωσή του. Επιπλέον, αναφέρονται θέματα όπως η δημιουργία νέων φράσεων και η επίδραση της αυτόματης διόρθωσης στις κινητές συσκευές. Τέλος, συζητούνται θέματα όπως η ενσωμάτωση ξένων ορολογιών στην ελληνική γλώσσα και οι πιθανές επιπτώσεις της χρήσης του «greeklish».

 

PANAGIOTIDIS INTERVIEW (1).mp3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης