Το όνομα και το περιεχόμενο της εφημερίδας μας


Το όνομα της εφημερίδας μας

από τη Μαρία

Μια μέρα τα παιδιά του Ε2 συγκεντρώθηκαν στην τάξη, για να αποφασίσουν για το όνομα που θα έδιναν στην εφημερίδα τους. Όλη η τάξη είπε ελεύθερα τη γνώμη της και γράφαμε όλα τα ονόματα που θέλαμε στον πίνακα.

Τα ονόματα ήταν:

«τα νέα της τάξης», «τα κουτσομπολιά της τάξης», «τα παιδιά της τάξης», «Μπόιν Μπόιν στην τάξη», «οι άπαικτοι», «τα ξεφτέρια», «τα κοχύλια», «οι απίθανοι», «τα λαϊκόπαιδα», «οι επιστήμονες», «τα φυτά της τάξης». «το μυστικό της τάξης», «το βιβλίο της τάξης», «τα χαμόγελα της τάξης», «οι ποδοσφαιριστές», «τα αστέρια», «τα φεγγάρια της τάξης», «οι μάγκες», «τα διαμάντια», «οι απίστευτοι» και «οι χημικοί».

Από όλα αυτά αφού συζητήσαμε, διαλέξαμε μόνο 4. Η πλειοψηφία αποφάσισε ότι αυτά είναι: «οι απίθανοι», «οι άπαικτοι», «τα ξεφτέρια» και «τα χαμόγελα της τάξης». Όλα τα παιδιά είπαμε τη γνώμη μας και όλοι συμφωνήσαμε σε δύο ονόματα: «οι άπαικτοι» και «τα χαμόγελα της τάξης». Ένας συμμαθητής μας ο Γιάννης είπε να ενώσουμε τα δύο ονόματα, αλλά τελικά αποφασίσαμε να επιλέξουμε μόνο το ένα όνομα.

Διαλέξαμε τους «άπαικτους» γιατί «είναι αστείο» είπε ο Κωνσταντίνος, επειδή είναι «πιο χαρούμενο» είπε ο Σπύρος, «γιατί σου δίνει ένα συναίσθημα να μην τα παρατάς ποτέ» είπε ο Χρήστος, «σου δίνει πάθος» είπε ο Αλέσσιο.

Τα άλλα παιδιά είπαν τη γνώμη τους για «τα χαμόγελα της τάξης». «Είμαστε γελαστά παιδιά» είπε η Δανάη, «γιατί πάντα χαμογελάμε και είναι πιο ζωντανό» είπε η Ραφαηλία.

Κάναμε ψηφοφορία ανάμεσα στα δύο ονόματα. Τα αποτελέσματα ήταν: «οι άπαικτοι» πήραν 8 ψήφους και «τα χαμόγελα της τάξης», πήραν 4 ψήφους.

Επιλέξαμε όλοι μαζί, δίκαια και δημοκρατικά. Η πλειοψηφία αποφάσισε το όνομα της εφημερίδας μας να είναι «οι άπαικτοι».

Η λέξη «άπαικτοι» βρήκαμε στο λεξικό ότι σημαίνει «αυτός που δεν παίζεται», δηλαδή «ο ασυναγώνιστος».


Το περιεχόμενο της εφημερίδας μας

από το Δημήτρη

Τα παιδιά του Ε2 δημιούργησαν τη σχολική τους εφημερία. Ψάξαμε για το όνομά της και τα περιεχόμενα.

Αποφασίσαμε να έχουμε: βιογραφικά σημειώματα, βιογραφίες, άρθρα, αφηγήσεις, «χάρτες με λέξεις», κατασκευές, βιβλιοπαρουσιάσεις …

Οι εργασίες που θα διαλέγουμε, θα είναι από όλα τα παιδιά της τάξης. Για τις εργασίες μπορούμε να δουλεύουμε ομαδικά. Στις ομαδικές εργασίες τα ονόματα των παιδιών θα γράφονται σε αλφαβητική σειρά. Επίσης θα δημιουργήσουμε και ψηφιακή εφημερίδα, για να μπορούν να τη δουν όλοι.