Αντρέας Κέλσιος


Βιογραφικό σημείωμα σκίτσο

από τον Κωνσταντίνο

Αντρέας Κέλσιος

 Ο Αντρέας Κέλσιος γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1701 στην Ουψάλα της Σουηδίας. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Ουψάλας και το 1730 έγινε καθηγητής εκεί. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ευρώπης και στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αστεροσκοπεία.

Στην αστρονομία άρχισε να παρατηρεί τα αστέρια και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που προσπαθούσε να μετρήσει πόσο δυνατό είναι το φως των αστεριών.  Ήταν ο πρώτος που έκανε πειράματα, ώστε όλοι οι άνθρωποι να μετρούν τη Θερμοκρασία με τον ίδιο τρόπο.

Δημιούργησε το θερμόμετρο αλλά οι αριθμοί που έβαλε ήταν διαφορετικοί. Το σημείο που έλιωνε  ο πάγος το σημείωσε με τον αριθμό 100, ενώ όταν έβραζε το νερό το σημείωσε με το μηδέν.

Η κλίμακα αντιστράφηκε από τον Κάρολο Λινναίο το 1745 και έχει διατηρηθεί έτσι μέχρι σήμερα. Ο βαθμός Κελσίου (0), είναι πλέον μονάδα μέτρησης, μόνο οι ΗΠΑ έχουν τους βαθμούς Φαρενάιτ. Ο Κέλσιος είναι γνωστός και για τα ποιήματά του. Στις 25 Απριλίου 1744 πέθανε από φυματίωση σε ηλικία 42 ετών και τάφηκε στην παλιά εκκλησία της πόλης, ακριβώς δίπλα στον παππού του!!!

_______________________________________________________________________________