Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ Γυμνασίου Κουματζιά Ευαγγελία και Χατζηδημητρίου Τατιανή

xmas-tree-mpales

Ένα από τα κυριότερα έθιμα των Χριστουγέννων είναι  το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που προέρχεται από τους ειδωλολάτρες Ευρωπαίους. Επιβίωσε  όμως και μετά τον εκχριστιανισμό σε διάφορες χώρες .

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1833 από την Γερμανία . Ο Όθωνας και η Βαυαρική δυναστεία είναι αυτοί που μας έφεραν το έθιμο και πιο συγκεκριμένα το πρώτο έλατο στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου ,όπου πολλοί κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Παλαιότερα στις περιοχές τις Βόρειας Ευρώπης ως διακόσμηση στόλιζαν ανάποδα τα έλατα από τις οροφές με αλυσίδες και στις δύσκολες εποχές με οικονομικά προβλήματα αυτοσχεδίαζαν με δέντρα από ξύλα και τα διακοσμούσαν με χαρτιά, κεριά και μήλα.

Στιη σημερινή εποχή οι άνθρωποι έχουν εμπλουτίσει τον στολισμό σε σύγκριση με παλαιότερα δηλαδή στολίζουν έλατα με στολίδια από διάφορα υλικά όπως γυάλινα, πλαστικά και φελιζόλ. Πλέον σε κάθε περιοχή έχει καθιερωθεί να οργανώνονται Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Επίσης, σε αυτές τις εορτές συνηθίζεται να παραβρίσκεται και ο Δήμαρχος και να συμμετέχει η φιλαρμονική ή η χορωδία του Δήμου.

Πλέον το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου . Αναμφισβήτητα  αποτελεί το πιο αγαπημένο και το κυριότερο έθιμο εως και σήμερα,το σύμβολο των εορτών.

One comment on “Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

  1. Ο/Η staveloudi λέει:

    Πολυ ωραίο το άρθρο σας κορίτσια μου. Έχει μια μαγεία το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, ειδικά όταν από κάτω υπάρχουν δώρα. Πάντως το δικό μου Τατιανη το στολιζε η μεγάλη μπάλα που μου είχες δώσει ????

Σχολιάστε

Top