Στήλη: Οικονομικά Νέα

Οικονομική κρίση

γράφει η μαθήτρια της Β” τάξης Παύλου Πέρσα

   Στις μέρες μας με τα προβλήματα που πλήττουν τη χώρα μας έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Προβλήματα όπως ο ρατσισμός και η οικονομική κρίση προκαλούν την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων. Δεν είναι λίγες οι φορές που μαθαίνουμε από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και διαβάζουμε στις εφημερίδες για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η αναφορά σε φαινόμενα παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

   Λίγοι θα διαφωνήσουν με την άποψη πως η οικονομία μιας χώρας αποτελεί βασική αιτία για την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων. Η οικονομική εξαθλίωση μιας χώρας επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό τους πολίτες. Η οικονομική αθλιότητα οδηγεί στην ανεργία και τη δυσκολία επιβίωσης. Όταν μία οικογένεια δεν καταφέρνει να διασφαλίσει τα απαραίτητα αγαθά για τη διαβίωσή της με τους μισθούς «πείνας» των δύο γονέων, τότε τα παιδιά της οικογένειας αναγκάζονται να βοηθήσουν και αυτά.

   Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως μόνο αν συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στην εποχή μας.

Η γυναίκα να νιώθει τύψεις για την εργασία της;

Γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Μαλάμογλου Άρτεμη και Μυταρά Σταυρούλα

Στη σημερινή εποχή, όλο και περισσότερες γυναίκες αναγκάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας για πολλούς και διάφορους λόγους. Όπως κάθε κοινωνικό φαινόμενο, η γυναικεία εργασία έχει πολλές θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις.

ergazomeni-mitera_680_297114_301933Πρώτα πρώτα, πρέπει να αναφέρουμε ότι, όταν μια γυναίκα εργάζεται και το απολαμβάνει, νιώθει πιο ολοκληρωμένη ψυχικά, διότι είναι κάτι που τη χαροποιεί και δεν το κάνει από ανάγκη. Επίσης, αναμφίβολα νιώθει και γίνεται πιο δυναμική. Ακόμα, βελτιώνεται η επικοινωνία με τα παιδιά της στο σπίτι. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλλει στα έξοδα του σπιτιού, ώστε να καλύπτονται πιο εύκολα οι καθημερινές ανάγκες. Εκτός αυτών, η γυναικεία εργασία συμβάλλει στην οικονομική άνεση της οικογένειας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες, αθλητικές, καλλιτεχνικές κ.ά. Τέλος, σημαντικό είναι ότι οι δουλείες του σπιτιού μοιράζονται σε όλη την οικογένεια, επομένως όλα τα μέλη της προσφέρουν σε αυτό το σπίτι, χωρίς να τα περιμένουν όλα έτοιμα από τη νοικοκυρά του σπιτιού.

Από την άλλη πλευρά, η εργασία της μητέρα την εξαντλεί, επειδή συνήθως δουλεύει πολλές ώρες. Αυτό συχνά προκαλεί ποικίλα οικογενειακά προβλήματα. Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη μητέρα  δεν διαθέτει τα ψυχικά αποθέματα να ασχοληθεί με τα παιδιά της, με συνέπεια να απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ από αυτά. Περιττό να αναφερθεί ότι τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους, νιώθοντας ανάγκη για ασφάλεια και φροντίδα. Επιπρόσθετα, οι γονείς είναι που στηρίζουν και βοηθούν τα παιδιά τους δίνοντας πολλές και κατάλληλες συμβουλές. Επομένως, εάν οι γονείς δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να χτίζουν μια δυνατή κι αρμονική σχέση με τους εφήβους, οι τελευταίοι νιώθουν μόνοι, παραμελημένοι και πιθανό να εκδηλώνουν προβληματική συμπεριφορά.

Συνοψίζοντας, είναι πολύ σημαντικό μια γυναίκα να εργάζεται, για να νιώθει δυνατή και αξιοπρεπής. Παράλληλα, όμως, αξίζει να είναι κοντά στα παιδιά της συμβάλλοντας  στην επικράτηση ηρεμίας και ισορροπίας στην οικογένεια.

Multitasking housewife

Οι νόμαι σε μία κοινωνία.

Από την αρχαιότητα ακόμα η ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας εξασφαλιζόταν με την τήρηση ενός συνόλου νόμων και κανόνων. Η υπακοή στους νόμους, στους θεσμούς και στις ανάγκες της δημοκρατικής πολιτείας είναι ένα απο τα σημαντικότερα καθήκοντα του κοινωνικού ανθρώπου. Είναι καθήκον νομικό καθώς επιβάλλεται από νομικές διατάξεις αλλά και ηθικό εφόσον εκπληρώνεται όχι τόσο εξαιτίας του φόβου της ποινής αλλά ως ευσυνείδητη πράξη.

Στις μέρες μας αντίθετα η ισχύ των νόμων έχει εξασθενήσει. Η τεχνολογική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την εκσυχρόνηση των κοινωνιών και του τρόπου ζωής των ανθρώπων έχουν εισβάλλει στην απουσία ηθικής συνείδησης και κατ” επέκταση οι άνθρωποι οδηγούνται συχνά σε παράνομες πράξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φαινόμενο της ηλεκτρονικής πειρατίας. Με την παράνομη προβολή ταινιών οι πολίτες καταπατούν τον νόμο και αυτό λειτουργεί σε βάρος των συμπολιτών τους.

Λίγοι θα διαφωνήσουν με την άποψη πως οι νόμοι έχουν θετική επίδραση στους πολίτες. Μια απο τις σημαντικότερες είναι η διαμόρφωση του χαρακτήρα των πολιτών. Οι νόμοι πλάθουν έμεσα το ήθος των ανθρώπων με κύριο πρότυπο τον ιδανικό πολίτη, όπου περιγράφει έναν πολίτη με συνείδηση, πειθαρχία και ηθικές αξίες. Επιπλέον, πρεσβεύουν αξίες όπως η ισοτιμία και η δικαιοσύνη διαπαιδαγωγόντας έτσι τα άτομα , ώστε να αποκτήσουν συνείδηση του δικαίου. Συμπερασματικά, οι νόμοι καθοδηγούν τους ανθρώπους στην πορεία της ζωής τους και τους επιβάλλουν μια στάση ζωής χωρίς ιδιοτέλεια και ανεξέλεγκτα πάθη.

Καταλήγουμε, λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι νόμοι είναι απαραίτητοι για την λειτουργία μιας κοινωνίας και γι” αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνεται προσεκτικά η θεσπισή τους προκειμένου να πάψουν να υπάρχουν προβλήματα.

Χριστούγεννα, μια θρησκευτική ή μια εμπορική εορτή;

    γράφουν οι μαθήτριες της Β΄Γυμνασίου, Παύλου Πέρσα και  Παύλου Μαρία

   kala_Xristougenna_ Τα Χριστούγεννα είναι η ετήσια χριστιανική γιορτή της γέννησης του Χριστού. Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτή η γιορτή είναι γιορτή χαράς και γαλήνης. Τα Χριστούγεννα όμως σταμάτησαν να θεωρούνται η γιορτή που πάμε στην εκκλησία και προσευχόμαστε για το θαύμα  της γέννησης του Χριστού. Πλέον  έχουν γίνει για πολλούς μια απλά εμπορική γιορτή.

    Στα παλιά χρόνια λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι εκκλησίες γέμιζαν από πιστούς. Τα παιδιά έβγαιναν πρωί πρωί την παραμονή να πούνε τα κάλαντα και οι νοικοκυρές κάθε σπιτιού τους μοίραζαν φρούτα ή σοκολατάκια. Όλοι ήταν χαρούμενοι για τα οικογενειακό τραπέζι που ήταν ευκαιρία να ξαναβρεθούν όλοι μαζί.

    Πλέον για τους περισσότερους τα Χριστούγεννα σημαίνουν κάτι άλλο .Για τα παιδιά είναι απλά οι διακοπές του σχολείου και για τους εργαζόμενους μια διήμερη άδεια από τη δουλειά. Η μέρα των Χριστουγέννων είναι μέρα ρεβεγιόν. Τα παιδιά πηγαίνουν να πουν τα κάλαντα με σκοπό για να μαζέψουν λεφτά και αν τους δώσεις σοκολατάκια ή φρούτα θυμώνουν και σε κρίνουν. Οι νοικοκυρές κάνουν διαγωνισμό για τον <<καλύτερο>>  και πιο φανταχτερό στολισμό, με οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στα μαγαζιά γίνεται η έναρξη του εορταστικού ωραρίου και όλοι οι εμπορικοί δρόμοι γεμίζουν φωνές. Μικροί, μεγάλοι τρέχουν στα μαγαζιά για να αγοράσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα των αγαπημένων τους προσώπων. Έχει όμως κάποιο ουσιαστικό νόημα αυτή η διαδικασία; Μια ανταλλαγή  δώρων ακριβών που προκαλούν άγχος στους ανθρώπους που προσπαθούν να αγοράσουν <<το καλύτερο>> .Γονείς που υποκύπτουν στις απαιτήσεις των παιδιών τους .Λες και μια αγκαλιά, μια καλή κουβέντα δεν δηλώνει την αγάπη μας και τη δηλώνει το δώρο. Το χειροπιαστό φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη αξία. Το δώρο πλέον δεν είναι  πράξη αγάπης, αλλά πράξη συνήθειας.

      Καταλήγουμε λοιπόν ότι την πιο λαμπρή και χριστιανική γιορτή την έχουμε μετατρέψει σε μια γιορτή εμπορική και χωρίς καμία απολύτως ουσία.

Επενδυτική Τραπεζική

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κατρανίτσας, μαθητής της  Γ΄τάξης

     Η επενδυτική τραπεζική είναι ο κλάδος της τραπεζικής ο οποίος ασχολείται με τις επενδύσεις. Οι επενδυτικές τράπεζες προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες στους πελάτες τους, όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές ( Mergers and Acquisitions ), συναλλαγές και πωλήσεις( Sales and Trading ), και Αρχικές Δημόσιες Προσφορές ( Initial Public Offering, IPO ). Αυτές είναι κάποιες υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει η επενδυτική τραπεζική στους πελάτες και στις εταιρείες. Οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν τμήμα επενδυτικής τραπεζικής ( UBS, Wells Fargo, Credit Suisse κ.λπ. ) και μερικές ασχολούνται κυρίως με αυτό ( Goldman Sachs, Morgan Stanley κ.λπ. ). Πρόκειται για κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Όμως και οι τράπεζες μικρότερου εύρους έχουν τμήμα επενδυτικής τραπεζικής ( Eurobank EFG Equities, Χρηματιστηριακή Πειραιώς, Alpha Finance κ.λ.π ). Αυτές οι τράπεζες λειτουργούν και ως χρηματιστές, δηλαδή τοποθετούν παραγγελίες στο χρηματιστήριο.
Το χρηματιστήριο είναι ένα μέρος όπου συναλλάσσονται μετοχές .

 Παρακάτω βλέπετε ορισμένες φωτογραφίες επενδυτικών τραπεζών.

- Τα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στην 200 West Street, στη Νέα Υόρκη

Αποτέλεσμα εικόνας για goldman Sachs

 

-Το trading floor της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη

Αποτέλεσμα εικόνας για goldman Sachs trading floor

 

- Το  trading floor της UBS

Αποτέλεσμα εικόνας για trading floor της UBS

 

- Τα κεντρικά της Morgan Stanley στη 1585 Broadway, στη Νέα Υόρκη

Αποτέλεσμα εικόνας για Morgan Stanley

Top